Ačkoliv jde o recept, který si doma připravovaly i chudší rodiny, kuchař Vlasty Buriana, Jaromír Trejbal, jej dokázal dovést do naprosté dokonalosti, ostatně jako i další jídla, která vařil jak pro krále komiků, tak ještě dříve i pro královské hostiny panovníků několika států. Podle jeho dochovaného receptu si jej můžeme připravit i dnes, jen musíme opravdu pečlivě dodržet stanovený postup.
Jablka v županu si můžete připravit také podle receptu na youtube od autora Dnes Vaří Děda:
Jablka, těsto a zavařenina
Do receptu na skládaná jablka v županu podle Jaromíra Trejbala budeme na čtyři porce potřebovat 4 středně velká jablka, půl kilogramu listového těsta, dále 1 vejce, 75 gramů nakyslé zavařeniny, stejné množství cukru, 1 lžičku skořice a 50 gramů ořechů, nebo ještě lépe mandlí. To je vše, pokud toto vše máte pohromadě, nic nebrání tomu, abyste se pustili s chutí do díla.
Nesmí zůstat ani jadérko
Postup vlastně není příliš složitý. Na začátku je ale třeba vyříznout jádřinec tak, aby jablko zůstalo vcelku. K tomu se prodávají speciální “vypichováky”, jakési trubičky s ostrou hranou, které jablkem projedou jako nůž máslem. Jakmile bude jablko zbaveno jader, je třeba jej rozkrojit na čtyři stejně silné plátky a každý z nich pomazat zavařeninou.
Složte jablko znovu k sobě
Nyní plátky jablka znovu složíme k sobě tak, aby vytvořily původní tvar a jablko položíme na čtvrtinu plátu těsta, které jsme si předem rozváleli a rozkrojili na čtvrtiny. Do otvoru po jádřinci nasypeme smíchaný cukr se skořicí a ořechy a vše zabalíme do listového těsta jako do šátku. Aby rohy dobře držely u sebe, pomažeme je vajíčkem a pevně přitiskneme. Nakonec vajíčkem pomažeme celý povrch listového těsta.
Za pár minut bude hotovo
Takto připravené porce uložíme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme v troubě rozehřáté nejprve na 200 °C - při této teplotě by se měla jablka péct přibližně pět minut, a následně snížíme na 180 °C.
Na nižší teplotu necháme zákusek v troubě ještě přibližně čtvrt hodiny. Takto připravená jablka v županu jsou nejlepší, když je budete strávníkům podávat ještě vlažná. Rozhodně ale nezbydou, ani když vychladnou úplně.
Zdroje: www.krasnapani.cz, www.toprecepty.cz, www.kucharkaprodceru.cz