obrázek z archivu ireceptar.cz

Skladujeme vejce: uchování ve vápně, pšenici a mrazničce

Není nad čerstvá domácí vejce. Jenže co v zimě, povzdechli by si naši předkové a byli by rádi, že mají internet, že nemusí na náves, aby se poradili se zkušenějšími. My, kteří vejce nakupujeme kdykoliv, si následující tipy přečteme jako úsporné.

Jak uchovat vejce na zimu?

„Vejce uchovávám v nálevu z hašeného vápna:

Vajíčka naskládám do pětilitrových láhví, na povrch dám kus vápna a po okraj sklenice zaliji studenou vodou z vodovodu.

Zavážu hrdlo pod celofán a uložím ve sklepě.

Vejce vydrží až do Velikonoc. Bílek se krásně oddělí od žloutku a v pohodě lze ušlehat i sníh. Takhle skladuji vejce již 40 let a nikdy se žádné nezkazilo.“

Jiřina Koubová, Švihov

Zmrazování

„Při zmrazování vajec musíme oddělit bílek a žloutek.

Bílek zmrazujeme bez přísad, žloutek podle budoucího užití s důkladně rozmíchanými dvěma procenty soli nebo pěti procenty cukru.“

Zmrazuje se zvlášť bílek a žloudekZmrazuje se zvlášť bílek a žloudekAutor: Archiv ireceptar.cz

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Zatímco v roce 1937 každý obyvatel tehdejšího Československa snědl v průměru 140 vajec, na přelomu osmdesátých a devadesátých let minulého století vykazovaly statistiky opakovaně spotřebu 340 kusů. V roce 2006 jsme v Česku spořádali po 245 vejcích na obyvatele. Domácí chovy drůbeže se na produkci vajec podílejí více než třetinou.

Dita Krajčová, Náchod

V pšenici

„Není to běžný způsob, ale je účinný:

Na dno bedničky nasypeme vrstvu pšeničných zrn z letošní sklizně, do nich naskládáme vejce tak, aby se vzájemně nedotýkala, zcela je zasypeme pšenicí a na ni můžeme pokládat další vejce.

Jednotlivými vrstvami zaplníme celou bedničku, kterou pak uložíme v chladné místnosti. Vejce budou jako čerstvá po celý rok a nebudou mít nepříjemnou pachuť.“

vejce lze uchovávat i v pšenicivejce lze uchovávat i v pšeniciAutor: Archiv ireceptar.cz

Jiří Maliník, Aš