Skořicoví šneci podle Ládi Hrušky.
Zdroj: Shutterstock

Skořicový pletenec Ládi Hrušky: Primitivní a vynikající voňavá buchta

Ranní mrazivá rána přímo vybízejí k horkému čaji a nějakému tomu lahodnému moučníku. My vám přinášíme recept Ládi Hrušky na skořicový pletenec, který krásně voní a navíc si na něm pochutná celá rodina. 

Chcete si dát něco voňavého, dobrého a snadného k čaji? Pak si připravte skořicový pletenec podle receptu Ládi Hrušky. Je jednoduchý, a přitom tak skvělý. Není lepší moučník pro chladné předjarní dny. 

Skořice totiž zahřívá a tělu přináší spoustu dalších příznivých změn. Skořice ovlivňuje zažívání, pomáhá se zbavit bolestí žaludku, pokud máte našlápnuto na vředy, pak byste také měli skořici konzumovat. Skořice pomáhá lidem trpícím plynatostí i průjmem. Trpíte-li nechutenstvím, i pro vás je skořice to pravé, zlepšuje totiž chuť k jídlu. Říká se, že skořice zabraňuje vzniku krevních sraženin a ředí krev. Dopomáhá ke správnému krevnímu oběhu a v neposlední řadě dohlíží na zdraví srdce.

Čaj ze skořice a zázvoru pomáhá hubnout Čaj ze skořice a zázvoru pomáhá hubnout. Zdroj: Profimedia

Skořice se používá i v kosmetickém průmyslu

Kromě vaření se skořice používá i v kosmetice nebo si z ní můžete udělat koupele a obklady. Ty totiž zahřívají tělo a odstraňují z něj škodlivé látky. Pokud trpíte nějakými záněty nebo revmatismem, pak vás skořice pomůže zbavit bolesti svalů a kloubů.

Za nejkvalitnější se považuje cejlonská skořice, která pochází z kůry osmiletých keřů. Tato skořice je světle hnědá, křehká, má jemnou chuť i aroma. My ale většinou kupujeme levnější skořici, a to čínskou. Ta je tmavě hnědá, zarolovaná v jedné vrstvě, na dotyk je tvrdá a její chuť je ostrá. Říká se, že čím je skořice světlejší, tím je lepší.

Domácí listové těsto Připravte si domácí těsto na skořicové šneky. Zdroj: Natallia Harahliad / shutterstock.com

Skořicoví šneci podle Ládi Hrušky

Pojďte si spolu s námi připravit skořicový pletenec podle Ládi Hrušky. K jeho přípravě budete potřebovat 4 hrnky hladké mouky, 1 hrnek vlažného mléka, 2 žloutky, čtvrt kostky másla, 2 lžíce cukru, 1 kostku droždí, 1 lžičku soli.

Ani postupu se nemusíte bát, není nijak složitý. Všechny suroviny dáte do jedné mísy a vypracujete těsto. To necháte hodinu kynout a v mezičase si připravíte náplň. Na tu budete potřebovat 10 lžic cukru, 3 lžičky skořice a půlku másla. Vše pořádně smíchejte dohromady a náplň máte hotovou.

Po hodině z vykynutého těsta vyválejte asi půlcentimetrovou placku a tu natřete náplní. Pak srolujte. Vznikne vám jakýsi had, kterého rozříznete a spletete dohromady. Nakonec opět potřete zbytkem náplně. Pletenec pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi dvacet minut.

Zdroj: www.tn.nova.cz, www.living.iprima.cz, www.mamapecedoma.com

Akční letáky