Mleté bifteky

Skotská vejce v těstě, hovězí těftěly, jehněčí golubce a jiná jídla z mletého

Mleté maso si porozumí s nejrůznějšími příměsemi, přílohami a úpravami. Chová se velmi vstřícně i ke tvůrčím kulinářským nápadům. Nechte se inspirovat následujícími a máte-li svůj osvědčený, nabídněte ho v diskuzi

Česnečka s masovými knedlíčkySkotská vejce v těstíčkuMleté řízečky s babkamiGolubceDrůbeží kuličky v omáčceVálečky mletého masa se sýremBrambory s mletým masem a rajčatyTěftělyMleté biftekyVelikonoční nádivka s kešu oříškySekaná s mrkvíKuřecí paštika

Česnečka s masovými knedlíčky

  • 210 g mletého masa (2/3 hovězího, 1/3 vepřového)
  • 3 velké stroužky česneku, 1 střední brambora a 1 kostka masoxu
  • 1/2 žemle  a 1 lžíce mléka
  • 1 lžička sušené dobromysli  
  • 2 vejce a strouhanka 
  • sójová omáčka, pepř, sůl, kmín, petrželka 

Do vroucí vody vložíme nastrouhanou bramboru a masox. Z lehce osoleného a opepřeného masa, jednoho nastrouhaného stroužku česneku, v mléce namočené a nakrájené žemle, 1 vejce a dobromysli vypracujeme těsto, které zahustíme strouhankou tak, abychom z něj mohli tvarovat malé kuličky.

Kuličky vhodíme do vroucí vody, 15 minut je povaříme, do polévky vmícháme utřené zbývající stroužky česneku, zbylé rozšlehané vejce, které necháme srazit. Polévku dochutíme a podáváme s kostičkami opečeného chleba.

Ivan Veselý, Žebrák

Skotská vejce v těstíčku

  • 250 g mletého vepřového masa
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce nasekané pažitky
  • 7 vajec uvařených natvrdo
  • 250 g hladké mouky (plus na posyp)
  • 125 g másla
  • troška mléka
  • sůl a pepř
  • na posyp kmín, sezamové semínko, mák nebo dýňová semínka

Skotská vejce v těstíčku Skotská vejce v těstíčku Autor: Archiv ireceptar.cz

Mleté maso ochutíme solí, pepřem, mletým kmínem a majoránkou, přidáme 1 žloutek, nasekanou pažitku a promícháme.

Vejce uvařená natvrdo oloupeme a obalíme v masové směsi.

Z hladké mouky, másla, mléka a soli vypracujeme tužší těsto, které rozválíme na válu vysypaném moukou, vykrojíme z něj větší čtverce, do kterých zabalíme vejce obalená masovou směsí.

Koule potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme kmínem, sezamovým semínkem, mákem nebo dýňovým semínkem, rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a upečeme je v troubě vyhřáté na 190 °C (asi 30 minut).

Vladimír Dropčo–Člupko, Banská Bystrica

Mleté řízečky s babkami

Na rozpáleném sádle zesklovatíme jemně nakrájenou cibuli, na ní podusíme do změknutí na plátky nakrájené houby, zalijeme je vejci rozšlehanými v trošce mléka, vmícháme nasekanou petrželku a houby umícháme do utáhnuté smaženice.

Nakrájenou žemli pokropíme mlékem, pečlivě ji rozmělníme, smícháme ji s masem a s bílkem, směs osolíme, opepříme a dobře propracujeme (je–li příliš řídká, přidáme strouhanku).

Pak z ní připravíme čtyři placky, na ně rozložíme houbovou náplň, přes ni přeložíme okraje placek a vzniklé řízečky dobře uzavřeme. Poprášíme je moukou a zvolna je usmažíme na směsi sádla a oleje.

Ivan Veselý, Žebrák

mleté masomleté masoAutor: Archiv ireceptar.cz

Litevské golubce z jehněčího

  • 500 g jehněčího masa
  • 1 vejce
  • 50 g slaniny
  • 1 kelímek smetany
  • 200 g rýže
  • 1 cibule
  • malá konzerva rajského protlaku
  • sůl
  • 20 g hladké mouky
  • hlávka bílého zelí

Z hlávky zelí odebereme velké listy, spaříme je v osolené vodě a hned poté je ochladíme ve studené vodě a necháme okapat.

Maso umeleme, přidáme k němu drobně nakrájenou slaninu, uvařenou rýži, vejce, drobně nakrájenou cibuli zesklovatělou na tuku, sůl a vše dobře promícháme.

Směs dáme do středu vždy několika spařených zelných listů, maso do nich dobře zavineme a rolky zajistíme nití. Poté je rozložíme do vymazaného pekáče, lehce je podlijeme vroucí vodou a dusíme je v mírně vyhřáté troubě.

Po chvíli je přelijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali mouku a rajský protlak a rolky podusíme doměkka. Hotové golubce podáváme s vařenými bramborami.

Jaroslav Holý, Melč

Drůbeží kuličky v omáčce

  • 500 g drůbežího vykostěného masa
  • 1 lžíce solamylu
  • 1 lžička vegety
  • 1 konzerva krájených rajčat (400 g)
  • 1 konzerva vakuované kukuřice (200 g)
  • 1 červená paprika
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 feferonka
  • 40 g strouhaného tvrdého sýra
  • sůl a pepř
  • bazalka
  • 4 lžíce olivového oleje

Drůbeží kuličky v omáčceDrůbeží kuličky v omáčceAutor: Archiv ireceptar.cz

Drůbeží maso dvakrát umeleme, smícháme se solamylem, vegetou, solí, pepřem a namočenýma rukama z těsta vytvarujeme 16 koulí. Na oleji lehce zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme celý česnek, feferonku a nakonec masové kuličky.

Vše zamícháme, a jakmile maso ze všech stran zbělá, přidáme konzervu rajčat i s nálevem, na kostičky nakrájenou červenou papriku, směs lehce osolíme, opepříme a pod pokličkou zvolna 15—20 minut dusíme.

Přidáme kukuřici, nasekanou bazalku a omáčku krátce prohřejeme. Pokrm nakonec posypeme sýrem a podáváme s pečivem či bramborami.

Jiří Kovář, Jesenice

Válečky mletého masa se sýrem

  • 400 g mletého masa
  • 1 středně velká cibule
  • 1 vejce
  • špetka muškátového květu
  • mletý pepř a sůl
  • 3 lžíce strouhanky
  • 150 g tvrdého sýra
  • tuk na smažení

Mleté maso dobře promícháme s drobně nakrájenou cibulí, vejcem, kořením, solí a směs zahustíme strouhankou.

Sýr nakrájíme na hranolky, které obalíme masovou směsí. Vzniklé válečky zvolna opečeme ze všech stran dočervena tak, aby se sýr uvnitř dostatečně prohřál. Hotové válečky podáváme s bramborami, zeleninovým salátem a tatarskou omáčkou.

Věra Jedličková, Radonice

Brambory s mletým masem a rajčaty

  • po 250 g mletého vepřového a hovězího masa
  • sůl a pepř
  • 1 lžička oregana
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce oleje
  • 4 rajčata
  • 1 lžička nasekané čerstvé bazalky
  • 500 g brambor uvařených ve slupce
  • 30 g parmazánu

Brambory s mletým masem a rajčatyBrambory s mletým masem a rajčatyAutor: Archiv ireceptar.cz

Mleté maso osolíme, opepříme, přidáme oregano, jemně nasekanou cibuli a česnek, dobře promícháme a směs zarovnáme do zapékací mísy vymazané olejem.

Maso poklademe kolečky rajčat, zlehka je osolíme, okořeníme a posypeme bazalkou. Rajčata zakryjeme vrstvou na kolečka nakrájených brambor a také je osolíme a opepříme.

Nakonec je posypeme jemně nastrouhaným parmazánem a vše asi 45 minut zvolna pečeme v předehřáté troubě.

Iveta Antalovová, Banská Bystrica

Ruské těftěly

  • 400 g mletého hovězího masa
  • 1 vejce
  • sůl a pepř
  • 1 cibule
  • 2 lžíce hladké mouky
  • sádlo na opečení
  • 1/4 kostky masoxu
  • kousek celeru
  • 1 mrkev
  • 2 bobkové listy
  • 5 zrnek černého pepře a nového koření
  • 1 malá plechovka rajčatového protlaku
  • ocet a cukr
  • 250 ml smetany

Mleté maso v misce dobře promícháme s vejcem, solí, mletým pepřem a nadrobno nakrájenou cibulí. Na pomoučeném prkénku ze směsi tvarujeme malé knedlíčky (10—12 kusů), které opečeme na sádle.

Vložíme je do kastrolku, podlijeme vodou, přidáme masox, očištěný nastrouhaný celer a koření. Knedlíčky po 30 minutách dušení vyjmeme, šťávu procedíme, zalijeme rajčatovým protlakem, případně podle ruského způsobu smetanou.

Omáčku osolíme, dochutíme ji octem, cukrem a vložíme do ní dobře prohřát knedlíčky. Těftěly podáváme s rýží nebo s bílým pečivem.

Jiří Mika, Karlovy Vary–Stará Role

Mleté bifteky

  • 800 g roštěnce
  • 2 lžíce whisky
  • 1 lžička worcestrové omáčky
  • 1 lžíce jemně drceného barevného pepře
  • špetka sušeného rozmarýnu
  • podle chuti chilli koření
  • sůl
  • troška oleje

Mleté biftekyMleté biftekyAutor: Archiv ireceptar.cz

Maso dvakrát umeleme, dobře rozmícháme s whisky, worcesterem, pepřem, chilli a solí. Olejem potřenýma rukama ze směsi vytvarujeme čtyři bifteky, které rozložíme na prkénko, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme je několik hodin v chladu rozležet.

Pak je na olejem tence potřené pánvi z obou stran upečeme. Bifteky podáváme s nakládanými houbami, zeleninou a různě upravenými bramborami.

Blanka Poláčková, Křivoklát

Velikonoční nádivka s kešu oříšky

  • 300 g drůbežího masa
  • 200 g uzeného masa
  • 3 housky
  • mléko
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř
  • 4 vejce
  • 2 hrsti nasekaných zelených natí (kopřivy, petržel, pažitka)
  • 100 g kešu oříšků
  • 100 g libové slaniny
  • tenké plátky slaniny k vyložení formy

Obě masa umeleme v mlýnku na maso společně s houskami zvlhčenými mlékem, nakrájenou cibulí a česnekem. Směs osolíme, opepříme, přidáme vejce, zelené natě, lehce opražené kešu oříšky, kostičky slaniny a vše dobře promícháme.

Dno velké tzv. chlebíčkové či jiné vhodné formy vymazané tukem pokryjeme plátky slaniny, rozložíme na ně nádivku a ve vyhřáté troubě ji zvolna upečeme dorůžova.

Milena Novotná, Olešnice

Sekaná s mrkví

  • 1/2 kg mletého vepřového masa
  • 2 včerejší rohlíky
  • 4 lžíce mléka
  • 100 g strouhanky
  • 2 vejce
  • 1 cibule
  • hrst majoránky
  • pepř a sůl
  • hrst petrželky nebo celerové natě
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • sádlo nebo slanina

Mleté maso smícháme s nakrájenými rohlíky namočenými v mléce, s vejci, nadrobno nakrájenou cibulí, utřeným česnekem, kořením a zelenou natí.

Ze směsi pak na prkénku posypaném strouhankou mokrýma rukama vytvarujeme dvě šišky, které dáme do vymazaného pekáče.

Mrkev nakrájíme na špalíky a ty zapícháme do šišek.

Sekanou upečeme ve vyhřáté troubě. Při pečení ji podléváme vodou a přeléváme výpekem. Podáváme s bramborovou kaší a salátem z čínského zelí.

Jitka Marková, Kunštát

Kuřecí paštika

Připravíme si těsto: Mouku prosejeme do mísy, osolíme ji, přidáme tuk, přilijeme 100 ml horké vody a vypracujeme tužší těsto (podle potřeby přidáme mouku), které přikryjeme nahřátým kastrolem a necháme je 15 minut odležet.

Očištěné, opláchnuté kuřecí kostry a křídla povaříme 10 minut v tlakovém hrnci, přidáme sůl, koření, očištěnou a opláchnutou karotku a ještě je šest minut vaříme. Vývar scedíme, prochladlé maso obereme (asi 300 g) a dvakrát je umeleme.

Přidáme nadrobno nakrájenou karotku, hrášek, žampiony, tuk, sůl, nadrobno nakrájený česnek a petrželku, pepř a rozšlehaná vejce — kousek odložíme.

Směs dobře promícháme a vytvarujeme z ní šišku, kterou přendáme na rozválené těsto. To po stranách přimáčkneme, propícháme vidličkou.

Z odloženého kousku těsta vyválíme placku, kterou rádlem nakrájíme na proužky, jež položíme na těsto, které potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Paštiku přendáme na tukem potřený plech a dozlatova ji upečeme v troubě vyhřáté na 200 °C. Podáváme ji teplou se zeleninovým salátem a opečenými bramborami nebo studenou s pečivem a sterilovanou zeleninou.

Marie a Miroslav Svobodovi, Zdounky

Foto Jiří Poláček

Akční letáky