Škubánky je rychlé, chutné a (nejen) dětmi milované jídlo. Jde o typickou sladkost z vařených brambor spojených s moukou a dochucených cukrem, máslem a posypem. Klasikou je mák, ale často je to i tvaroh či opražená strouhanka. Škubánky si každý kraj pojmenoval po svém, například v západních Čechách jim říkají kucmoch nebo kucmouch, jinde jsou známé zas pod názvem trpalky. V období před sto lety musely být škubánky základní znalostní každé dobré české hospodyně. A právě v tomto duchu je vaří i michelinský šéfkuchař Roman Paulus.
Fantastické babiččiny škubánky
Budete potřebovat:
- Struhadlo
- Škrabku na brambory
- Šťouchadlo
Ingredience:
- 1 kg brambor
- 200 - 250 g hrubé mouky
- mořskou sůl
- 2 lžíce vepřového sádla
- 4 lžíce mletého máku
- 4 lžíce tvrdého tvarohu na strouhání
- 4 lžíce moučkového cukru
Jdeme vařit
Nejprve oloupejte brambory, nakrájejte je na menší kousky a uvařte je v lehce osolené vodě do měkka. Na škubánky jsou nejvhodnější moučné brambory, tedy varný typ C. Jakmile budou brambory dostatečně měkké, sceďte z nich přibližně 2/3 vody, zasypte moukou a lehce do nich sem tam zabořte vařečku. Nechte na mírném ohni asi 20 minut zapařit, následně rozšťouchejte a vymíchejte bramborovo - moučnou hmotu do hladka.
Nastal čas servírování
Škubánky tvarujte lžící omaštěnou sádlem na talíř. Na závěr je lehce zakápněte rozpuštěným sádlem, pocukrujte a posypte mletým mákem a případně i strouhaným tvarohem.
Tip
Škubánky můžete posypat i strouhaným perníkem či skořicí a omastit je rozpuštěným máslem.