Znáte nebo pamatujete ještě škubánky? Anebo už jen Káťu a Škubánka, kteří nás bavili v dětství? Škubánky jsou fantasticky prosté, levné a rychlé jídlo. Prostě zrovna takové, které se hodí znát. Pověděla vám vaše babička, jak se dělají, a kolik šťouchů do kucmouchu?
Zdroje: cs.wikipedia.org, www.vareni.cz, www.cooklikeczechs.com
České škubánky se jen tak nevidí
Škubánky, kucmouch nebo kucmoch či trpalky sice nepatří k exotickému jídlu, ale mnozí si na něj pamatují už jen matně. Vyzkoušejte si doma připravit oblíbený pokrm z dětství, který se jednoduše z našeho kulinářského repertoáru vytratil.
Na škubánky jsou nejvhodnější moučné brambory, tedy varný typ C.
Jak se škubánky připravovaly? Na to se prý ptávala i nevěsta opouštějící domov. Na maminku volala: „Kolik šťouchů do kucmouchu? A máma jí odpověděla: „Sedm, děvenko, nebo šest. S pánembohem jeď!"
V tomto videu s názvem Recept z dětství́: Škubánky nasladko i naslano se můžete přesvědčit, že příprava škubánků není nikterak složitá:
Jak chutnají škubánky nejlépe?
Hlavními a v podstatě jedinými surovinami jsou brambory a mouka. Vlastně je to velmi rychlé i chutné jídlo, které lze dochutit podle vašich představ, i když tradičně jsou podávané s mákem, cukrem a rozpuštěným máslíčkem.
Cukr s mákem, máslem nebo sádlem se používá i na škubánky.
Typicky české jídlo
Škubánky jsou typické české jídlo, i když v zahraničí jistě také najdete různé druhy noků z bramborového těsta. U nás se toto jídlo mnohým vybaví právě s mákem a cukrem. Jiná sladká varianta, která také padla v zapomnění, spočívala v dochucení prachandou. To byly zase roztlučené sušené hrušky, kterými se jídlo sypalo.
Naslano se škubánky mastí sádlem, ale připravuje se také se strouhaným tvrdým tvarohem a máslem, anebo se škubánky opékají.
Naslano se přidávaly ke škubánkům také třeba škvarky nebo třený česnek.
Opékané škubánky
Hotové škubánky se mírně zmáčkly do placičky, kterou pak bylo jednodušší na sádle osmahnout z obou stran. Takové opékané škubánky se polévají máslem, ale i třeným česnekem mírně orestovaném v trošce sádla. Podle chuti si někdo rád přidává i škvarky anebo na kousky nakrájenou uzeninu. Podle kraje se také používaly jako příloha s kysaným zelím nebo k salátům. Holt jiný kraj, jiný mrav!