Zdroje: cs.wikipedia.org, www.vareni.cz, www.cooklikeczechs.com

České škubánky se jen tak nevidí

Škubánky, kucmouch nebo kucmoch či trpalky sice nepatří k exotickému jídlu, ale mnozí si na něj pamatují už jen matně. Vyzkoušejte si doma připravit oblíbený pokrm z dětství, který se jednoduše z našeho kulinářského repertoáru vytratil.

Jak se škubánky připravovaly? Na to se prý ptávala i nevěsta opouštějící domov. Na maminku volala: „Kolik šťouchů do kucmouchu? A máma jí odpověděla: „Sedm, děvenko, nebo šest. S pánembohem jeď!"

V tomto videu s názvem Recept z dětství́: Škubánky nasladko i naslano se můžete přesvědčit, že příprava škubánků není nikterak složitá:

Zdroj: Youtube

Jak chutnají škubánky nejlépe?

Hlavními a v podstatě jedinými surovinami jsou brambory a mouka. Vlastně je to velmi rychlé i chutné jídlo, které lze dochutit podle vašich představ, i když tradičně jsou podávané s mákem, cukrem a rozpuštěným máslíčkem.

Typicky české jídlo

Škubánky jsou typické české jídlo, i když v zahraničí jistě také najdete různé druhy noků z bramborového těsta. U nás se toto jídlo mnohým vybaví právě s mákem a cukrem. Jiná sladká varianta, která také padla v zapomnění, spočívala v dochucení prachandou. To byly zase roztlučené sušené hrušky, kterými se jídlo sypalo.

Naslano se škubánky mastí sádlem, ale připravuje se také se strouhaným tvrdým tvarohem a máslem, anebo se škubánky opékají.

Opékané škubánky

Hotové škubánky se mírně zmáčkly do placičky, kterou pak bylo jednodušší na sádle osmahnout z obou stran. Takové opékané škubánky se polévají máslem, ale i třeným česnekem mírně orestovaném v trošce sádla. Podle chuti si někdo rád přidává i škvarky anebo na kousky nakrájenou uzeninu. Podle kraje se také používaly jako příloha s kysaným zelím nebo k salátům. Holt jiný kraj, jiný mrav!

Související články