Škvarková pomazánka je česká klasika, na které si rád pochutná téměř každý. Na její přípravu existuje nespočet různých receptů a v převážné většině figurují i vejce.
Pokud se jejich nadměrné konzumaci chcete vyhnout nebo je z nějakých důvodů nesmíte konzumovat, můžete tuto oblíbenou lahůdku vyrobit i bez jejich použití. Stejně tak jistě u strávníků zabodujete i příjemnou změnou a jistě sklidíte náležitý úspěch. Jak přesně postupovat?
Chcete znát recept na babiččinu škvarkovou pomazánku? Podívejte se na YouTube video na kanálu Chef Pepíkknedlík:
Škvarky
Základem kvalitní škvarkové pomazánky jsou vždy kvalitní křupavé škvarky. Nejlepší jsou samozřejmě ty domácí, ale pokud je nemáte, nakupujte je vždy od prověřených soukromých prodejců a z farem. Tato vynikající kalorická bomba dodá pomazánce nejen jedinečnou texturu, ale i základní chuť a vůni.
Jak připravit škvarky
U nás se škvarky zpravidla připravují škvařením vepřového sádla, které je zbavené kůže. Mělo by být vždy bílé a vonět po mase, nikdy ne po tuku.
Nakrájejte ho na kostky o velikosti zhruba1 až 2 cm, vložte je do hrnce, podlijte vodou a škvařte tak dlouho, dokud nebudou zlatavé a křupavé. Nakonec odkápněte tuk a nechte škvarky vychladnout.
Tajná přísada
Pokud chcete připravit škvarkovou pomazánku bez vajec, nahraďte je ingrediencí, díky které bude tento pokrm více svěží. Použijte zakysanou smetanu. Do tohoto receptu jí budete potřebovat zhruba 150 g, které v misce smíchejte s 1 stroužkem rozmačkaného česneku, s 1 najemno nasekanou cibulí a trochou čerstvě posekané petrželky.
Dodejte škvarky
Vychladlé škvarky můžete použít celé nebo je předem posekat či pomlít. Následně je pečlivě vmíchejte do ochucené zakysané smetany.
Řádné dochucení
V tuto chvíli je potřeba dodat do pomazánky aromatické ingredience. Přidejte tedy 1 lžičku citronové šťávy, ½ lžičky mletého kmínu a sůl i pepř podle vaší chuti. Zajímavým doplňkem je i čerstvě nastrouhaný křen, který dodá škvarkové pomazánce pikantní chuť. Veškeré ingredience náležitě promíchejte, případně ještě pokrm dochuťte.
Můžete servírovat
Připravenou pomazánku lze podávat nejen s čerstvým chlebem, ale i s jiným slaným pečivem. Vynikající je i na topinkách či opečeném toustovém chlebu. Vynikajícím doplňkem jsou kyselé okurky nebo nakládané papriky, feferonky či klasické kozí rohy.
Zdroje: www.varecha.pravda.sk, www.ceskenapady.cz, www.verge.cz