Ti, kteří škvaří poctivě vepřové sádlo, vědí, že mimo toho jim vzniknou také krásně zlatavé škvarky, jenž i pouze osolené jsou naprosto výborné. A nejen to! Škvarky obsahují spoustu vitaminů B a minerálů, což z nich dělá zdraví prospěšnou potravinu. Můžete je zakoupit jak v řeznictví, tak i v supermarketu. Nejlepší jsou ale stejně tehdy, když si je sami uškvaříte. Jak na to?

Udělejte si doma poctivé sádlo, škvarky i škvarkovou pomazánku podle video receptu na YouTube, na kanálu Starej Fotr:

Zdroj: Youtube

Trik ve škvaření

Výsledná chuť škvarkové pomazánky je ovlivněna již při samotném škvaření sádla, kdy je zapotřebí mít nakrájené sádlo na větší kostičky. Ty totiž budou po uškvaření měkčí a snadněji se rozmixují. Pokud naopak máte rádi, když vám škvarky křupají v puse, tak si jich pár menších kousků můžete nechat stranou a hotovou pomazánku s nimi nakonec ozdobit.

Lahodná škvarková pomazánka

Příprava škvarkové pomazánky není vůbec nijak složitá a zabere pouhých pár minut. Nakrájejte nadrobno jednu cibuli, kterou následně na vyškvařeném sádle osmahněte dozlatova. Mezitím si 250-300 g škvarků rozmixujte dohladka, a poté k nim přidejte hotovou cibulku. Směs ještě osolte, opepřete a vše dohromady zamíchejte.

Vylepšení chutí

Výhodou domácí škvarkové pomazánky je příprava podle svých vlastních chutí a preferencí. Kdo má rád pikantnější pokrmy, jistě neodolá přidat do pomazánky stroužek česneku, čerstvé nebo sušené chilli a hořčici. Velmi často se ale do škvarkové pomazánky přidává také uvařené vejce natvrdo nebo tavený sýr.

Dozdobení na závěr

Vychlazenou pomazánku namažte nejlépe na čerstvé a křupavé pečivo. Ozdobit ji můžete jak samotnými škvarky, tak i nakládanou zeleninou. Kyselé okurky, cibulky nebo feferonky nakrájejte na plátky a přidejte na pečivo. Škvarkovou pomazánku můžete rovněž posypat nadrobno nasekanou červenou cibulí, pažitkou, petrželí či rukolou.

Škvarky nejen do pomazánky

Ze škvarek se mimo pomazánky mohou připravovat i další pokrmy, jako jsou škvarkové placky, zelňáky, záviny, kuba nebo slaní šneci. Skvěle se ovšem hodí také k bramborám, a proto je s nimi můžete zapékat nebo je rovnou přidat do šťouchaných brambor.

Související články

Zdroje: toprecepty.cz, prozeny.cz, apetitonline.cz