Škvarkové rohlíčky jsou výborné jak samotné, tak třeba k pomazánkám na bázi sýra či tvarohu. A dokonce chutnají výborně i mazané švestkovými povidly.

Recept na kynuté rohlíčky se škvarky

Těsto:

  • polohrubá mouka 500 g
  • droždí instantní půlka sáčku (6 g)
  • sůl 1 lžička
  • cukr 1 lžíce
  • vejce 2 ks
  • mléko 150 ml
  • sádlo 50 g

Náplň:

  • škvarky 250 g
  • sádlo 100 g
  • libeček 3 lístky
  • šalvěj 3 lístky

Posyp:

  • (sádlo)
  • hrubá sůl

Mouku smícháme s droždím, cukrem a solí. Sádlo určené do těsta rozpustíme, mléko ohřejeme na pokojovou teplotu. Vejce rozšleháme v mléce. Vaječnou směs a rozpuštěné sádlo vlijeme do mouky a uhněteme hladké těsto. Můžeme ho připravit i v robotu.

Těsto zakryjeme a necháme při pokojové teplotě kynout 45 minut, poté 2 minuty prohněteme a necháme opět kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

Zatím škvarky jemně nakrájíme (lze je i umlít, ale výsledná textura není zdaleka tak dobrá, jako když jsou jen pokrájené). Sádlo určené do náplně rozpustíme a smícháme s pokrájenými škvarky a necháme je v sádle změknout. Bylinky jemně nasekáme a přimícháme do náplně.

Vykynuté těsto rozkrojíme na 3 části. Každou rozválíme na kruh, ten rozkrojíme na 8 trojúhelníků. K základně trojúhelníku naneseme lžičkou škvarkovou náplň. Mašlovačkou rozetřeme sádlo i na zbytek trojúhelníku. Od základny ho stočíme a zahneme do rohlíčku. Takto zpracujeme všechno těsto.

Stočené rohlíčky naskládáme na plech pokrytý papírem na pečení. Pokud zbyla náplň, potřeme jí povrch rohlíčků, ne-li, rozpustíme ještě trochu sádla a rohlíčky jím pomastíme. Posypeme hrubou solí. Necháme na plechu 20-30 minut kynout, zatím předehřejeme troubu na 180 ⁰C.

Pečeme do zezlátnutí, přibližně 20 minut.