Plněné ořechy

Těžko hledat „ořechovější“ cukroví, než je toto. Ořechy totiž napodobuje tvarem, ale zároveň je obsahuje v těstu i náplni. Ta má samozřejmě více variant. My zvolili tu ořechovou. Těsto můžete udělat ve světlém i tmavém provedení – stačí přidat dvě lžíce kakaa. Stejně tak je na vaší chuti, zdali budete hotové ořechy máčet (byť třeba jen z půlky) v čokoládové polevě.

Co budete potřebovat?

  • 300 g Hery nebo máslaTmavou variantu vytvoříte přidáním kakaa. Autor: Shutterstock.com / Ravennka
  • 140 g cukru moučka
  • 2 žloutky
  • 400 g hladké mouky
  • 60 g mletých ořechů
  • 1 vanilkový cukr
  • jemně nastrouhanou citronovou kůru
  • na náplň: 1 Salko
  • lžíci rumu
  • hrst mletých ořechů
  • 1/2 másla

Jak na to?

Ze všech ingrediencí (mimo těch pro náplň) vypracujte těsto a nechte jej v chladničce nebo třeba za oknem alespoň pět hodin odležet. Poté jej naplňte v tenké vrstvě do formiček ořechů a nechte upéct v předehřáté troubě jemně do křupava. Mezitím si začněte připravovat náplň. Plechovku Salka nechte zavřenou v horké vodní lázni, a to alespoň hodinu a půl až dvě hodiny. Voda by měla maličko probublávat. Poté vyjměte a nechte vychladnout. Salko o pokojové teplotě otevřete, smíchejte s ořechy a rumem a máslem. Krém je hotový, můžete jej vtírat mezi skořápky.

Išelské dortíčky

Potkáte je hlavně v Německu, Rakousku a u nás. Tyhle vánoční kousky jsou jednoduché a chutné, proto se těší takové oblibě. I zde najdete různé variace. Vybrali jsme jednu z těch snazších a nenáročných na suroviny.

Co budete potřebovat?

  • 400 g hladké mouky
  • 240 g tuku
  • 140 g cukru moučky
  • 1 vejce
  • kakao
  • trochu hrubé mouky
  • Na náplň: 2 vejce
  • 80 g cukru
  • 130 g másla
  • 30 g cukru moučky
  • Na polevu: ztužený tuk, čokoládu, horkou vodu
  • vlašské ořechy na zdobení

Jak na to?

Suroviny (mimo těch na polevu a náplň) vypracujte v těsto, vyválejte jej a vykrájejte kolečka. Ty upečte dozlatova v předehřáté troubě. Pro náplň vyšlehejte krupicový cukr ve vodní lázni do pěny, poté smíchejte a pomalu šlehejte s ostatními ingrediencemi. Krémem slepujte kolečka. Na závěr přelijte čokoládovou polevou. I ta má řada variant. Někdo jen rozpustí čokoládu, někdo smíchá výše uvedené suroviny, někdo vodu nahrazuje mlékem a tuk máslem. Je to na vás. Na závěr do neztuhlé polevy vložte polovinu ořechu. Ten můžete nahradit i mandlí.

Tradiční bulharské medenki

Medenki nepatří na našem vánočním stole k obvyklé pochoutce. Jejich domovinou je totiž Bulharsko. Proč ale nezkusit něco nového?

Co budete potřebovat?

  • 1 vejce
  • 50 g cukru moučka
  • 100 ml tekutého medu
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky skořice
  • 1/2 lžičky vanilkové esence
  • 200 g hladké mouky
  • vlašské ořechy na zdobení

Jak na to?

Vejce rozšlehejte s cukrem a pomalu do nich vmíchejte med. Přisypávejte mouku a další ingredience. Z těstíčka vytvarujte kuličky velké zhruba jako ořech, rozpůleným ořechem je ozdobte a dejte péct. Stačí 10, maximálně 15 minut v předehřáté troubě (ideálně kolem 170 stupňů Celsia).