Plněné ořechy
Těžko hledat „ořechovější“ cukroví, než je toto. Ořechy totiž napodobuje tvarem, ale zároveň je obsahuje v těstu i náplni. Ta má samozřejmě více variant. My zvolili tu ořechovou. Těsto můžete udělat ve světlém i tmavém provedení – stačí přidat dvě lžíce kakaa. Stejně tak je na vaší chuti, zdali budete hotové ořechy máčet (byť třeba jen z půlky) v čokoládové polevě.
Co budete potřebovat?
- 300 g Hery nebo máslaTmavou variantu vytvoříte přidáním kakaa. Autor: Shutterstock.com / Ravennka
- 140 g cukru moučka
- 2 žloutky
- 400 g hladké mouky
- 60 g mletých ořechů
- 1 vanilkový cukr
- jemně nastrouhanou citronovou kůru
- na náplň: 1 Salko
- lžíci rumu
- hrst mletých ořechů
- 1/2 másla
Jak na to?
Ze všech ingrediencí (mimo těch pro náplň) vypracujte těsto a nechte jej v chladničce nebo třeba za oknem alespoň pět hodin odležet. Poté jej naplňte v tenké vrstvě do formiček ořechů a nechte upéct v předehřáté troubě jemně do křupava. Mezitím si začněte připravovat náplň. Plechovku Salka nechte zavřenou v horké vodní lázni, a to alespoň hodinu a půl až dvě hodiny. Voda by měla maličko probublávat. Poté vyjměte a nechte vychladnout. Salko o pokojové teplotě otevřete, smíchejte s ořechy a rumem a máslem. Krém je hotový, můžete jej vtírat mezi skořápky.
Išelské dortíčky
Potkáte je hlavně v Německu, Rakousku a u nás. Tyhle vánoční kousky jsou jednoduché a chutné, proto se těší takové oblibě. I zde najdete různé variace. Vybrali jsme jednu z těch snazších a nenáročných na suroviny.
Co budete potřebovat?
Jak na to? Suroviny (mimo těch na polevu a náplň) vypracujte v těsto, vyválejte jej a vykrájejte kolečka. Ty upečte dozlatova v předehřáté troubě. Pro náplň vyšlehejte krupicový cukr ve vodní lázni do pěny, poté smíchejte a pomalu šlehejte s ostatními ingrediencemi. Krémem slepujte kolečka. Na závěr přelijte čokoládovou polevou. I ta má řada variant. Někdo jen rozpustí čokoládu, někdo smíchá výše uvedené suroviny, někdo vodu nahrazuje mlékem a tuk máslem. Je to na vás. Na závěr do neztuhlé polevy vložte polovinu ořechu. Ten můžete nahradit i mandlí. Medenki nepatří na našem vánočním stole k obvyklé pochoutce. Jejich domovinou je totiž Bulharsko. Proč ale nezkusit něco nového? Co budete potřebovat?
Jak na to? Vejce rozšlehejte s cukrem a pomalu do nich vmíchejte med. Přisypávejte mouku a další ingredience. Z těstíčka vytvarujte kuličky velké zhruba jako ořech, rozpůleným ořechem je ozdobte a dejte péct. Stačí 10, maximálně 15 minut v předehřáté troubě (ideálně kolem 170 stupňů Celsia).
Tradiční bulharské medenki