obrázek z archivu ireceptar.cz

Sladké chleby z jablek, mrkve i borůvek

Sladké chleby mají původ v Americe, základní recepty totiž pocházejí z kuchyně dávných indiánských kmenů. A nám Středoevropanům chutnají čím dál tím víc. Upečete si třeba jablkoořechovou veku?

Ovocný chléb

Potřebujeme

  • 400 g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • nastrouhanou kůru z poloviny citronu
  • 1 balíček sušeného droždí
  • po 80 g sušených meruněk, hrušek, švestek a fíků
  • 50 g mandlí, lískových nebo vlašských ořechů

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to

V míse smícháme mouku, sůl, citronovou kůru a droždí. Sušené ovoce, mandle či ořechy nakrájíme nahrubo a s 250 g vlažné vody přidáme k mouce. Zpracujeme na lepivé těsto. Asi 10 minut hněteme a natloukáme, až je elastické. Necháme na teplém místě kynout 1 1/2 hodiny, až nakyne o polovinu.

Znovu prohněteme, bochánek dáme na vymazaný plech, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme asi hodinu kynout.

Troubu předehřejeme na 200 °C, chléb pečeme 30−40 minut, až se zbarví dohněda a při poklepu zní dutě. Pokud povrch příliš hnědne, přikryjeme ho alobalem. Uložíme-li chléb do uzavíratelné nádoby, vydrží 5 dní čerstvý.

Pokud již chléb nebude zcela čerstvý, doporučujeme ho nakrájet na plátky, opéct dozlatova a podávat s máslem a medem.

Indiánský jablkový chléb

Na 1 chlebovou formu délky 30 cm potřebujeme

  • 200 g kukuřičné krupice
  • 100 g pšeničných otrub
  • 100 g pšeničné mouky hladké
  • 80 g přírodního cukru
  • 50 g rozinek
  • 200 g strouhaných jablek
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžičku soli
  • asi 200 ml jablečného moštu (možno nahradit vodou)
  • tuk na vymazání formy

Postup

Pšeničné otruby opražíme nasucho na pánvi nebo v troubě dorůžova. V míse smícháme krupici, mouku a prochladlé otruby, cukr, prášek do pečiva a sůl. Jablka nastrouháme na hrubším struhadle i se slupkou.

K práškové směsi postupně přidáváme jablečný mošt nebo vodu, jablka a spařené a okapané rozinky a připravíme vláčné těsto.

Urovnáme je do vymazané chlebové formy, nahoře ozdobíme zářezy a dáme péc do trouby předehřáté na 200 °C. Pečeme asi 20 minut, pak teplotu snížíme na 160 °C a dopékáme 25 minut. Propečení kontrolujeme vpichem špejle. Upečený chléb vyklopíme, zabalíme do vlhké utěrky a necháme na kuchyňském sítu vychladnout.

Zimní dýňový bochník

Potřebujeme

  • 3 a půl šálku celozrnné mouky
  • 3 a půl šálku polohrubé mouky
  • 2 polévkové lžíce sušeného droždí
  • 2/3 šálku nízkotučného mléka
  • 1/2 šálku vody
  • 1/2 šálku medu
  • 2 lžičky soli
  • 2 ušlehaná vejce
  • 1 a půl šálku rozmixované dýně
  • 2 lžíce oleje
  • 2 šálky sekané cibule
  • 2 lžíce čerstvé rozmarýny
  • šálek slunečnicových semínek

Jak na to

Ve velké míse smícháme celozrnnou mouku a 3 šálky polohrubé mouky. V jiné míse smícháme zbytek polohrubé mouky se sušeným droždím, přidáme vejce a sůl a dobře promícháme.

Přidáme dýni, olej, cibuli, rozmarýnu, slunečnicová semínka a zbytek moučné směsi. Opět promícháme a pak na válu vypracujeme hladké a pružné těsto. Podle potřeby ještě přidáme mouku, aby se těsto nelepilo. Necháme asi hodinu kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny, necháme 10 minut odpočinout a pak je vložíme do vymazaných forem. Necháme kynout ještě asi 50 minut. Chléb pečeme 30 minut při 190 °C.

Kukuřičný chléb s mrkví

Potřebujeme

  • 2 šálky kukuřičné mouky
  • 2 lžíce oleje
  • půl šálku polohrubé mouky
  • 2 větší mrkve nastrouhané najemno
  • 2 lžíce krystalového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • lžičku jedlé sody
  • lžičku soli
  • 1 a ¾ šálku podmáslí
  • 1 ušlehané vejce

Jak na to

V míse smícháme kukuřičnou a polohrubou mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou, cukrem a solí. Opatrně přimícháme podmáslí s vejcem a mrkví, přilijeme olej ohřátý ve formě, ve které budeme chléb péci a vše důkladně promícháme. Těsto vlijeme do horké formy a pečeme asi 25 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Před krájením necháme chléb úplně vychladnout.

Rozinkový chléb

Potřebujeme

  • 300 g rozinek
  • 750 g hladké pšeničné mouky
  • 10 g soli
  • 100 g cukru
  • 30 g droždí, 250 ml mléka, 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 2 bílky
  • 2 bílky na sníh
  • 140 g másla
  • kardamom
  • muškátový květ

Jak na to

Rozinky přelijeme vařící vodou, necháme je 30 minut nabobtnat, pak je scedíme a necháme okapat.

Ve vlažném mléce rozmícháme cukr, droždí, 50 g mouky a kvásek necháme asi 30 minut zrát.

Pak přidáme sůl, zbytek mléka, dvě celá vejce a dva žloutky, máslo, koření a před koncem mísení vmícháme tuhý sníh ze dvou bílků smíchaný s trochou vody. Volnější těsto necháme 40 minut kynout.

Poté přidáme rozinky, promícháme a těsto vložíme do vymazané formy a necháme vykynout.

Těsto ve formě potřeme vejcem a pečeme 10 minut při teplotě 230 °C, poté 35 minut dopékáme při teplotě 210 °C.

Rozinkový chléb je nasládlý, mírně aromatický, velmi vhodný a výživný k snídani i ke svačinám.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Borůvkový chléb

Potřebujeme

  • hrnek tmavé mouky
  • lžičku prášku do pečiva
  • půl lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • půl lžičky mletého nového koření
  • 1 a čtvrt hrnku jemně mleté kukuřičné mouky
  • půl lžičky soli
  • 2 středně zralé rozmačkané banány
  • půl hrnku hnědého cukru
  • 1 vejce, 1 bílek
  • 1,5 hrnku nízkotučného podmáslí
  • 2 lžíce mleté pomerančové kůry
  • hrnek nakrájených vlašských ořechů
  • hrnek borůvek namočených do teplé vody (nebo kompotovaných)
  • vanilkový mražený jogurt (není nutný)

Jak na to

Do velké mísy prosejeme mouku a přidáme prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a nové koření. Přisypeme celozrnnou a kukuřičnou mouku a sůl.

V mixéru rozmixujeme banány, hnědý cukr, vejce, bílek, řepkový olej a podmáslí, přidáme pomerančovou kůru a vše i s moukou a banánovou směsí promícháme. Přidáme ořechy a borůvky a vypracujeme těsto, aby nebylo příliš tuhé.

Nalijeme do vymazaného pekáče a pečeme 55 minut v troubě předehřáté na 175 °C. Chléb necháme vychladnout a můžeme ho podávat třeba s mraženým jogurtem.

Jablkoořechová veka

Potřebujeme

  • 250 g hladké mouky
  • 250 g žitné mouky
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 2 jablka
  • 2 vejce
  • prášek do pečiva
  • lžíci soli
  • lžičku cukru
  • 100 g ořechů
  • mléko a ovesné vločky podle potřeby

Jak na to

Hrubě nastrouhaná jablka smícháme s tvarohem a vejci, přidáme mouku s práškem do pečiva, sůl, cukr a nasekané ořechy. Podle potřeby přilijeme mléko. Z těsta vytvarujeme dvě večky, navlhčíme je vodou a obalíme v ovesných vločkách.

Veky vložíme na plechu do hodně vyhřáté trouby, po 10 minutách příkon snížíme a pak pečeme pozvolna asi 50 minut.

Pro Recepty Receptáře J. Blažejová, M. Kocourková, B. Snášelová, Shutterstock, Pečeme s láskou z nakladatelství RDV

Akční letáky