Drobné, jemné a lákavé už napohled. Zajímavostí těchto rohlíčků je skutečnost, že těsto sice obsahuje kvásek, ale nenechává se kynout, takže je jen velmi zlehka nakypřené (drobné bublinky oxidu uhličitého, které kvasinky stihnou vyprodukovat během tvarování rohlíčků, se působením tepla v troubě rozpínají), tenké a křehké.

Plněné rohlíčky (80 ks – 2 plechy)

Těsto:

  • hladká mouka 500 g
  • máslo 250 g
  • vejce 1 ks
  • sůl špetka
  • vanilkový extrakt ½ lžičky
  • droždí – buď kostka čerstvého (35 g), nebo 1 sáček instantního
  • mléko 230 ml

Náplň:

  • Na výše uvedené množství těsta je potřeba zhruba 300-400 g náplně, můžete si vybrat jednu, nebo je nakombinovat. Náplně jsou níže.

Na dokončení:

  • máslo 50 g
  • rum 2 lžičky
  • moučkový cukr ovoněný vanilkou

Připravíme si zvolenou náplň (viz níže).

Mléko určené do těsta ohřejeme, aby bylo vlažné a nepálilo na kůži. Smícháme ho s cukrem a droždím a necháme vzejít kvásek.

Máslo rozpustíme.

V míse promícháme mouku se solí. Přilijeme rozpuštěné máslo, vanilkový extrakt a kvásek a vypracujeme těsto. Nenecháváme kynout!

Z těsta vytvarujeme válec, který nakrájíme na 10 kusů. Každý kus tence rozválíme a rozkrájíme na 8 trojúhelníků. (Samozřejmě můžete dělat rohlíčky i větší, ale čím jsou menší, tím chutnají lépe).

Na každý trojúhelník položíme lžičku náplně, přehneme dvě špičky a stočíme do rohlíčku (postup je znázorněný na fotografiích). Skládáme na plech pokrytý papírem na pečení, pečeme při 170 ⁰C, až začnou zlátnout (přibližně 15 minut).

Zatím rozpustíme máslo a promícháme ho s rumem. Horké upečené rohlíčky mašlovačkou potíráme a pocukrujeme moučkovým cukrem.

Náplně:

Povidlová:

  • švestková povidla 300 g
  • skořice 1 lžička
  • rum podle potřeby

Povidla smícháme se skořicí a podle potřeby naředíme rumem.

Tvarohová:

  • tvaroh 250 g (raději kostka, vaničkový je moc řídký, ten je lepší nechat vykapat na hustém cedníku vyloženém plátýnkem)
  • strouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu ¼ lžičky
  • cukr 50 g
  • škrob 2 lžičky
  • žloutek 1 ks

Tvaroh rozmícháme s cukrem, přidáme škrob, žloutek a citronovou kůru.

Ořechová:

  • mleté vlašské ořechy 250 g
  • cukr 70 g
  • vanilkový extrakt ¼ lžičky
  • mléko 100 ml a případně podle potřeby

Ořechy dáme do rendlíku, přidáme cukr a vanilkový extrakt, podlijeme mlékem a zvolna v mléce vaříme, až ořechy změknou a nabobtnají, asi 5 minut. Potom za stálého míchání vaříme tak dlouho, až náplň zhoustne a stane se soudržnou. Nemusí být hustá úplně, po vychladnutí ještě trochu zhoustne.