Dýňové pyré jako základ
Na výběr máte ze dvou možností. Pokud dáváte přednost troubě, stačí dýni omýt, rozpůlit, vydlabat semínka a pak ji nechat tak, nebo nakrájet na velké měsíčky. Následně ji pečte v troubě na 180 °C až bude dužnina měkká. Ze slupky ji vydloubněte do mísy a rozmixujte dohladka. Pokud troubu nemáte, dýni oloupejte, nakrájejte na kostky a v menším množství vody uvařte doměkka. Trvá to podle druhu 10 až 15 minut. Pak ji opět rozmixujte. Pyré můžete zamrazit (nejlépe v tvořítkách na led a pak přesypat do sáčku) nebo klasicky ve skleničkách zavařit.
Dýňový koláč
12 klínků, 120 minut
Na křehké těsto:
315 g hladké mouky, 210 g másla, 1 lžička soli, 120 ml ledové vody
Na náplň:
450 g dýňového pyré (viz box), 4 vejce, 250 g cukru, 1 lžíce škrobu, ½ lžičky soli, 1 ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky čerstvého zázvoru, ¼ lžičky muškátového oříšku, 1/8 lžičky mletého hřebíčku, 1/8 lžičky mletého pepře, 240 ml smetany ke šlehání, 60 ml + 1 lžíce mléka
1. Smíchejte mouku se solí a pak k ní přidejte na kostičky nakrájené, vychlazené máslo. Rychle prsty zpracujte drobenku a pak začněte po lžících přidávat vodu. Nemusíte ji nutně přidat všechnu, ale výsledkem by mělo být hladké, pružné těsto, které připomíná plastelínu. Vytvarujte z něj bochánek, zabalte ho do folie a nechte alespoň 30 minut odpočívat v chladu.
2. Vychlazené těsto rozválejte na sílu asi 0,5 cm, přesuňte do koláčové formy a zatlačte do všech rohů a prohlubní. Odkrojte přesahující okraje (využijete je na ozdobu, nebo je zamrazte na příště). Na těsto dejte arch pečicího papíru, zatižte a předpečte v předehřáté troubě asi 10 minut na 190 °C.
Extra tip:
Pokud nechcete odpočítávat koření, můžete ho nahradit 1 lžící perníkového. Nebo se v obchodě s kořením podívejte přímo na směs do dýňového koláče, případně na anglickou mixed spice. Všechny varianty budou dobré.
3. Mezitím připravte náplň. Nejprve dobře promíchejte pyré s 3 vejci a cukrem a pak přidejte škrob i veškeré koření, smetanu a mléko kromě 1 lžíce. Dobře promíchejte. Náplň vlijte na předpečené těsto. Neměla by dosahovat víc než do ¾ výšky formy.
4. Pokud chcete, vyválejte zbytek těsta, vykrájejte z něj nejrůznější tvary, případně udělejte klasickou mřížku a koláč ozdobte. Těsto potřete 1 vejcem prošlehaným s 1 lžící mléka. Pečte v předehřáté troubě 55 až 60 minut. Podle potřeby zakryjte alobalem, aby okraje příliš nezhnědly. Podávejte úplně vychlazený.
Bábovičky s ořechy
12 kousků, 20 minut
250 hladké mouky, 1 ½ lžičky jedlé sody, ½ lžičky soli, 1 lžička skořice, ½ lžičky perníkového koření, 200 g krupicového cukru, 100 g rozpuštěného másla, 2 vejce, 400 g dýňového pyré, 2 lžíce bílého jogurtu nebo zakysané smetany, 100 g nasekaných vlašských ořechů
1. V míse smíchejte mouku se sodou, solí a kořením. Stranou prošlehejte asi 3 minuty dýňové pyré s cukrem. Pak přidejte máslo, vejce a dobře promíchejte.
2. Směs přilijte k suchým surovinám a smíchejte jen tak, aby se obě části spojily. Nakonec přimíchejte polovinu množství ořechů.
3. Těsto rozdělte do papírovými košíčky vyložené formy na muffiny a navrch ještě posypte zbylými ořechy. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut dozlatova.
Kořeněný chlebíček
1 velký chlebíček, 70 minut
250 g hladké mouky, ½ lžičky soli, 1 lžička jedlé sody, ½ lžičky prášku do pečiva, 1 lžička mletého hřebíčku, 1 lžička skořice
1 lžička muškátového oříšku, 170 g másla nebo oleje, 300 g cukru, 2 vejce, vel. L, 500 g dýňového pyré
1. V míse smíchejte mouku se solí, kypřidly a kořením a dobře promíchejte. V jiné míse ušlehejte máslo s cukrem a pak po jednom zašlehejte vejce. Přidejte pyré, opět dobře promíchejte a až pak spojte se suchými přísadami.
2. Těsto přendejte do chlebíčkové formy, dobře vymazané a vysypané strouhankou, nebo vyložené pečicím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C asi 60 minut. Pak proveďte test špejlí a pokud se na ni budou ještě lepit drobečky, 10 minut přidejte.
3. Pečený chlebíček nechte krátce zchladnout, pak teprve vyklopte a před podáváním nechte zcela vychladnout.
Je to o koření
Dýně, podobně jako třeba brambory, batáty nebo cukety, má vlastně univerzální chuť. Některé odrůdy jsou sice sladší a šlechtí se třeba přímo jako koláčové, jiné zase mají kořenitější tóny, ale v zásadě můžete jakoukoli odrůdu použít do slaného i sladkého receptu. Nebojte se ani přidávání někdy trochu exotičtějších druhů koření. Stojí to za to, protože jemnou chuť dýně pozvednou a vytvoří jídlo, ke kterému se budete rádi vracet.
Zdroj: časopis Receptář