obrázek z archivu ireceptar.cz

Sladké sváteční recepty: rozinková babka, koláč s povidly a krémem

Velikonočnímu stolu svědčí pestrost a nápaditost. Podobně jako dekorace mohou být rozmanité i recepty. Vedle mazance, beránka či jidášů zachutnají rodině či přátelům koláče, řezy i cukroví.

Velikonoční babka s rozinkami a ořechy

Potřebujeme 

  • 6 vajec
  • 15 dkg tuku
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 15 dkg polohrubé mouky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • rozinky a vlašské ořechy dle chuti

Jak na to 

Žloutky utřeme se změklým tukem a cukrem do pěny. Mouku promícháme s práškem do pečiva, přidáme rozinky a sekané ořechy. Zlehka spojíme třený základ s ušlehaným sněhem z bílků a sypkou směsí.

babkababkaAutor: Archiv ireceptar.cz

Rozetřeme do vymazané a vysypané formy a pečeme asi 20 minut. Necháme 10 minut stát, vyklopíme a pocukrujeme. Můžeme polít čokoládovou polevou a před podáváním ozdobit šlehačkou.

Eliška Pospíšilová, Praha

Koláč s povidly, krémem i drobenkou a zdobený copem

Potřebujeme 

  • 1/2 kg polohrubé mouky
  • 1 kostku droždí
  • 1 lžíci pískového cukru
  • 1 hrnek mléka
  • 2 žloutky
  • 1 dcl oleje
  • špetku soli

na náplň povidlovou 

  • asi 15 dkg povidel

na náplň krémovou

  • 1/4 kg měkkého tvarohu
  • 1 lžíci pudingového prášku s vanilkovou příchutí
  • 10 dkg pískového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 vejce
  • případně trošku mléka

Koláč s copem před pečenímKoláč s copem před pečenímAutor: Archiv ireceptar.cz

na drobenku

  • 5 dkg tuku
  • 10 dkg hrubé mouky
  • 10 dkg pískového cukru
  • 1 vanilkový cukr

Jak na to 

Uprostřed mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme cukr, vlažné mléko a umícháme kvásek. Necháme vykynout, přidáme žloutky, olej a sůl. Vypracujeme těsto a necháme vykynout.

Těsto rozdělíme na tři části. První část vyválíme, přeneseme na plech a potřeme povidly. Vyválíme druhý plát, který přiklopíme na povidlovou vrstvu a potřeme tvarohovou náplní.

Ze třetího dílu upleteme cop, položíme na náplň a potřeme rozšlehaným bílkem. Cop můžeme také zakomponovat přímo do tvarohové náplně.

Nakonec celý koláč posypeme drobenkou. Zvolna upečeme.

Eliška Pospíšilová, Praha