Ochutnejte špenátové palačinky se šunkou, sýrem a volským okem.
Zdroj: Shutterstock

Vynikající palačinky naslano: Skvělý videonávod, díky němuž to zvládne každý!

Kdo by nezbožňoval palačinky?! Mají je rády děti a pochutnají si na nich s radostí i dospělí. Hladké a jemné palačinkové těsto vybízí k mnoha chuťovým kombinacím. Zkuste si je připravit naslano a ochutnejte špenátové palačinky se šunkou, sýrem a volským okem.

Připravit palačinky, které se netrhají, nejsou připálené a mají dokonale vyváženou chuť, to není jen tak.

Podívejte se na náš videonávod, díky němuž se vám určitě povedou:

Vyzkoušejte naše rady, díky kterým se stanete palačinkovým profíkem.

  • Mouku vždy prosijte, jen tak nebude mít těsto nežádoucí hrudky. 
  • Vejce a mléko by měly být čerstvé. 
  • Těsto vyšlehejte metlou nebo mixérem či tyčovým mixérem a nechte ho před pečením palačinek odpočinout. Klidně si ho nachystejte den dopředu a uchovávejte ho v lednici.
  • Pokud přidáte do těsta trochu sodovky nebo piva, bude těsto kypřejší.
  • Palačinky se nebudou na pánev lepit, potřete-li ji předtím rozkrojeným syrovým bramborem.
  • A jak zůstanou palačinky déle teplé? Položte talíř na hrnec nebo misku s horkou vodou.

Speciální pánev  vám pomůže vykouzlit tenké palačinky. Zdroj: Shutterstock

Špenátové palačinky se šunkou, sýrem a volským okem

Suroviny:


Na těsto

125 g hladké mouky

3 vejce

320 ml mléka

špetka soli

máslo na opečení


Na náplň

1 malá cibule

1 lžíce másla

2 stroužky česneku

100 g čerstvého baby špenátu

4 vejce

plátky uzeného sýra (Eidam) nebo plátky sýra s plísní (Niva)

plátky šunky

sůl

Postup:

  • Do mísy vsypte prosátou mouku, rozklepněte všechna vejce a pečlivě metlou vymíchejte. Přidejte mléko a špetku soli. Opět pečlivě vymíchejte, aby vzniklo hladké těsto, které nechte 20 minut odpočinout při pokojové teplotě.
  • Mezitím si připravte náplň. Cibuli oloupejte, rozkrojte na poloviny a nakrájejte na tenké plátky. Na rozehřáté pánvi rozpusťte máslo a cibuli na něm nechte zesklovatět. Česnek oloupejte, prolisujte a přidejte do pánve k cibuli. Zamíchejte a přidejte špenát. Za občasného míchání nechte na pánvi dusit, dokud zcela nezměkne, a odstavte z plotny.
  • Na jiné rozehřáté pánvi rozpusťte máslo a naběračkou vlijte těsto. Palačinky opékejte z každé strany dozlatova, dokud nespotřebujete všechno těsto.
  • Na stejnou pánev rozklepněte vejce a usmažte volská oka. Připravenou palačinku poklaďte plátky sýru, plátky šunky, přidejte špenátovou směs a navrch položte volské oko. Palačinku zabalte do balíčku tak, že okraje palačinky přehnete na čtyřech stranách a rohy zajistíte párátky. Takto pokračujte dokud nepoužijete všechny hotové palačinky.
  • Palačinkové balíčky rozložte na plech s pečicím papírem a nechte péct asi 10 až 15 minut v troubě vyhřáté na 180 °C. Podávejte teplé a můžete posypat nasekanou petrželkou či ozdobit opečenou slaninou. 

Zdroje:www.bbc.co.uk,www.thekitchn.com

Akční letáky