Zdroje: YouTube.com, prozeny.cz, iprima.cz

Chystáte večírek či rodinnou oslavu? A nechcete své hosty odbýt klasickými chlebíčky či obloženými mísami? Zkuste vsadit na originální slané kremrole. Chutnají skvěle, jsou velmi jednoduché na přípravu, přestože se vám to nemusí na první pohled zdát.

Jednoduché kynuté těsto

Podrobný postup najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

Kremrole naslano se připravují z kynutého těsta. Do mísy nasypte 500 gramů hladké mouky, smíchejte s 1 lžičkou soli, 1 lžičkou sušeného droždí a 1 lžicí cukru. Následně do suché směsi přilijte 150 mililitrů teplé vody, 150 mililitrů teplého mléka a 2 lžíce rostlinného oleje. Všechny ingredience dobře propracujte, aby vzniklo pevné těsto. Mísu přikryjte utěrkou nebo potravinářskou fólií a těsto dejte na 1 hodinu odpočívat na teplé místo, aby nakynulo.

Kremrole bez formiček - trik s alobalem

Vykynuté těsto přemístěte na pomoučenou pracovní plochu, rozdělte na 2 části a ty následně rozřízněte ještě na 8 menších částí. Celkově byste tedy měli mít 16 malých kousků těsta. Z nich budete tvarovat jednotlivé kremrole. Běžně se těsto namotává na speciální trubičky, které kremrolím dají jejich typický tvar. Pokud ovšem trubičkami nedisponujete, nezoufejte. Trubičky, nebo alespoň jejich obdobu, si snadno vyrobíte z alobalu.

Vezměte si kousek papíru a smotejte jej do trychtýře. Pak jej obalte v alobalu tak, jak je zobrazeno ve videu. Na vzniklé „trubičky” namotejte těsto. Kremrole potřete vajíčkem a dejte je péct na 20 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů. Po upečení nechte kremrole krátce zchladnout a stáhněte je z formiček.

Jarní pomazánka

Hotové kremrole už zbývá jen naplnit oblíbenou pomazánkou. Použít můžete například česnekovou, sýrovou, tvarohovou anebo třeba šunkovou. Skvělé jsou ale také různé jarní pomazánky s obsahem bylinek a čerstvé zeleniny. Třeba taková mrkvová.

Na přípravu mrkvové pomazánky budete potřebovat 3 mrkve, které najemno nastrouháte na struhadle. Mrkev smíchejte se 180 gramy nesoleného sýru žervé, přidejte 1 menší najemno nakrájenou cibuli a 3 lžíce bílého jogurtu. Pomazánku dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou a je hotovo. Mrkvovou pomazánku můžete případně ještě ozvláštnit 1/2 lžičkou kari koření.

Související články