Rozšiřte svou knihu receptur o novinku! Vyzkoušejte slané rohlíčky s náplní, kterou můžete obměňovat. Jedná se nejen o příjemné mlsaní, ale i o pokrm, který se hodí jak k obědu, tak i k večeři v běžné dny. Stejně tak nadchne jako ceněná lahůdka při oslavách a svátečních dnech s rodinou a přáteli. Chutnají skvěle nejen teplé, ale přijdou k chuti i později, když zcela vychladnou.
Jak připravit super křehké slané rohlíčky se slaninou a sýrem? Podívejte se na zajímavé YouTube video na kanálu Jana C.:
Potřebné ingredience
Než se pustíte do práce, připravte si veškeré potřebné ingredience. Na těsto budete potřebovat 300 g hladké mouky, 100 ml vlažného mléka, lžičku cukru krupice, 20 g čerstvého droždí, 1 žloutek,100 g zakysané smetany, 50 g změklého másla a špetku soli. Na náplň využijete šunku, slaninu, plátkový sýr, nivu, anebo další sýr dle vaší chuti. Na potření pak vaječný bílek, koření, různé druhy semínek na posypání a sůl.
Kynuté šunkovo-sýrové rohlíčky
Nejprve nalijte do mísy vlažné mléko, přidejte do něho cukr a čerstvé droždí a nechte vzejít kvásek. Mezitím si prosejte mouku a smíchejte ji se špetkou soli. Jakmile bude kvásek hotový, vlijte ho opatrně k mouce a přidejte syrový žloutek a zakysanou smetanu. Veškeré ingredience zamíchejte a následně dodejte i změklé máslo. Pak vypracujte hladké a nelepivé těsto a nechte ho vykynout.
Tvořte rohlíčky
Těsto rozdělte na dva bochánky a vždy každý vyválejte na kulatou placku, kterou rozdělte na 8 stejných trojúhelníků. Na každý z nich položte plátky šunky, slaniny a kousky sýra, lze dodat i bylinky a oblíbené koření.
Následně každý kousek zatočte od silnějšího kraje do rohlíčku. Aby vám sýr nevytekl, zahněte konce těsta do středu a teprve poté jej zarolujte. Cíp těsta by měl být vždy na spodní straně rohlíčku, aby se neodchlipoval. Následně potřete každý kus bílkem, posypte zvoleným kořením a semínky.
Můžete začít péct
Takto připravené rohlíčky rovnoměrně rozložte na plech vyložený pečicím papírem, vložte do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia a pečte po dobu cca 15 až 20 minut. Ve výsledku by měly mít zlatavou barvu.
Jakmile rohlíčky lehce vychladnou, můžete je servírovat na stůl. V případě, že je náhodou nestihnete všechny spotřebovat, můžete je druhý den ohřát na sucho na pánvi. Výbornou přílohou je čerstvý zeleninový salát, ale i dipy různých příchutí.
Zdroje: www.vikendovepeceni.cz, www.vareni.cz, www.ceskatelevize.cz, www.toprecepty.cz