Slané koláče, quiche, jsou velmi oblíbenou pochoutkou
Zdroj: Brent Hofacker / Shutterstock.com

Třikrát slaný koláč: cibulový, špenátový a quiche s pěti druhy sýra

Po hodování na sladkých mazancích, jidáších, beráncích a dalších velikonočních dobrotách mohou přijít vhod slané varianty pečení. Nabízíme nejlepší recepty našich čtenářů.

Francouzský quiche s pěti druhy sýra

75 g másla, 150 g hladké mouky, 1 žloutek, špetka soli, hladká mouka na vál; na náplň: 50 g mozzarelly, 50 g nivy, 50 g ementálu, 50 g goudy, 50 g parmazánu, 4 vejce, 400 ml smetany na šlehání, 4 lžíce zakysané smetany, 2 pórky, 1/2 svazku bazalky, sůl a pepř

Kombinace sýrů a póru je vynikajícíKombinace sýrů a póru je vynikajícíAutor: margouillat photo / Shutterstock.com

  • Na vál prosejeme mouku, přidáme žloutek, sůl, změklé máslo nakrájené na kousky, vypracujeme hladké těsto a necháme je zabalené ve fólii odpočinout alespoň 30 minut v lednici.
  • Na pomoučeném vále poté těsto rozválíme na plát a vyložíme jím koláčovou formu vymazanou tukem, aby okraje těsta byly výš než dno.
  • Pórek nakrájený na asi 1 cm silná kolečka blanšírujeme 1 minutu v osolené vodě, slijeme jej a necháme okapat.
  • Všechny druhy sýrů nakrájíme na kostičky kromě parmazánu, který nastrouháme.
  • Sýrovou směs promícháme s rozšlehanými vejci, smetanou na šlehání a zakysanou smetanou. Náplň mírně osolíme, opepříme a vmícháme do ní jemně nasekanou bazalku.
  • Kolečka pórku rovnoměrně rozložíme na těsto, zalijeme vaječnou směsí a koláč upečeme v troubě vyhřáté na 200 °C (35-40 minut).

Jaromír Klimeš, Plzeň

Cibulový koláč s uzeným masem

200 g hladké mouky, 15 g droždí, troška cukru, 125 ml mléka, sůl, 50 g rostlinného tuku, tuk na formu; na náplň: 600 g cibule, 150 g vařeného uzeného bůčku, 2 vejce, sůl, 125 ml smetany

  • Bůček nakrájíme, rozškvaříme, přidáme k němu na kolečka nakrájenou cibuli, podusíme ji a necháme vychladnout.
  • Poté do cibule s bůčkem vmícháme vejce a smetanu a náplň dobře promícháme.
  • Droždí utřeme s cukrem, vmícháme trochu teplé vody, přidáme prosátou mouku promíchanou se solí, mléko, rozehřátý (ne horký) tuk a vypracujeme těsto, které necháme vykynout. Pak jím naplníme vymazanou kulatou koláčovou formu tak, aby kraje těsta byly vyvýšené a do této „misky“ rozetřeme připravenou náplň.
  • Koláč upečeme ve středně vyhřáté troubě (asi 45 minut).

Milena Novotná, Olešnice

Špenátový  koláč s tvarohem

220 g polohrubé mouky, 100 g hery, 1 vejce, sůl; na náplň: 250 g měkkého tvarohu, 4 vejce, 2 stroužky česneku, 3-4 plátky šunky, 40 g parmazánu, čerstvě mletý pepř, sůl

Špenát je vděčnou náplní slaných koláčůŠpenát je vděčnou náplní slaných koláčůAutor: Olha Afanasieva / Shutterstock.com

  • Mouku rozdrobíme s tukem a solí, přidáme vejce a vypracujeme vláčné těsto. Necháme je chvíli odpočinout, vyválíme je na tenký plát, kterým i s okraji vyložíme koláčovou formu vymazanou máslem a vysypanou moukou nebo vyloženou pečicím papírem.
  • Formu zakryjeme pečicím papírem, zatížíme suchým hrachem, a dáme na 15 minut péci do středně vyhřáté trouby. Poté papír i s luštěninou sejmeme, dno těsta propícháme, a ještě je krátce zapečeme.
  • Připravíme náplň: Špenát spaříme vařící vodou a scedíme. Tvaroh rozmícháme s vejci, solí, pepřem a utřeným česnekem, vmícháme okapaný špenát, směsí naplníme koláč, posypeme ji hrubě nastrouhaným parmazánem a koláč velmi zvolna dopečeme. Můžeme ho ozdobit plátky opečené slaniny.

Eva Králová, Jablonec nad Nisou

Akční letáky