Posúch není jen obyčejný slaný koláč. Je to také zároveň kus slovenské tradice. Většinou se podává s polévkou, ale dá se využít i jinak. Stačí jen základní těsto obohatit o další preferované ingredience a posúch bude vždy rozdílnou variací vašich oblíbených chutí.
Může vám připomínat pizzu, jen s tím rozdílem, že nebude obsahovat rajčata, ani rajčatovou pastu. Charakteristickou chuť dodává posúchu kombinace křehkého těsta, zakysané smetany a nádherně voňavého kopru.
Jak připravit jednoduché kynuté těsto na slaný koláč? Podívejte na toto YouTube video na kanálu Varíme a pečieme:
Posúch
Někteří kuchaři říkají o smetanovém koláči posúch, že je jistou obdobou známého tarte flambée. Ani tato belgická specialita se nepotírá rajčaty, ale smetanou a je obkládána různými surovinami, nejčastěji cibulí a slaninou. Slaná pochoutka se podává nejen jako hlavní chod, ale i jako tradiční chuťovka k vínu.
Název vznikl ze slova „suchý“
Posúch můžete znát i pod pojmenováním osúch, podplamenice nebo šupák. Jedná se o jeden z tradičních receptů slovenské kuchyně, název byl odvozen od slova "suchý", neboť šlo o placky pečené nasucho na kamnech bez použití tuku. Tento vynikající koláč z kynutého chlebového těsta je plný česneku a dříve v chudých rodinách nahrazoval běžný chléb.
Koláč nebo placky?
Podle oblasti výskytu se posúch liší i tvarem. Někde se kynuté těsto zpracuje do klasické chlebové placky, jinde vypadá jako bochánky, anebo má podobu slaného koláče s různými druhy náplní.
Smetanový posúch s koprem a slaninou
Nejprve si připravte z trochy mléka, mouky a 15 g rozdrobeného droždí kvásek. Zakryjte ho utěrkou a nechte ho na teplém místě vzejít.
Příprava těsta
Do velké mísy nasypte 300 g polohrubé mouky, přidejte 50 g rozpuštěného vychladlého másla, přidejte 2 celá syrová vejce, 1 lžičku soli, 150 ml mléka a vzešlý kvásek a postupně vypracuje polotuhé těsto. Mísu zakryjte utěrkou a dejte na teplé místo vykynout.
Dodejte další ingredience
Těsto rozválejte na tenkou placku a přeneste ho na plech vyložený pečicím papírem. Roztáhněte jej důkladně do všech krajů, aby rovnoměrně pokrývalo celý plech. Pak smíchejte 400 g zakysané smetany se špetkou soli, přidejte 1 lžíci nasekaného čerstvého kopru a směs naneste na těsto. Nakonec celou plochu posypte 150 g nakrájené uzené prorostlé slaniny.
Fáze pečení
Plech s těstem vložte do předem ohřáté trouby na 180 °C a pečte po dobu asi 25 minut. Přestože posúch chutná nejlépe ještě teplý, je vynikající i po vychladnutí.
Zdroje: www.top.recepty.cz, www.prozeny.cz, www.jejichsvet.cz