Meduňkový sirup

  • cukr 230 g
  • voda 300 ml
  • sůl špetka
  • kyselina citronová ¼ lžičky
  • olistěné meduňkové stonky nastříhané na kratší kusy 1 velká hrst
  • polovina chemicky neošetřeného citronu

Do rendlíku (pokud možno smaltovaného) dáme vodu, cukr, sůl a kyselinu citronovou. Přivedeme k varu a vaříme 7 minut. Zatím omyjeme citron a meduňku. Citron nakrájíme na kousky a vyndáme případné pecky.

Do svařeného cukrového sirupu vsypeme meduňku a citron, necháme přejít varem a vypneme. Necháme vychladnout a odstát 24 hodin. Pokud jsme použili kovovou nádobu, přelijeme do keramické či skleněné nádoby, aby kyselina nereagovala s kovovým povrchem.

Odstátý sirup přecedíme přes jemné sítko. Skladujeme v chladničce a spotřebujeme do 4 týdnů. Pokud chceme sirup uchovat déle, nalijeme ho do šroubovacích sklenic a přesterilujeme v zavařovacím hrnci.

Květinové ledové kostky

  • jedlé květy
  • voda

Jedlé květy nasbíráme v čistém prostředí, nejlépe na vlastní zahradě, chemicky neošetřené. Lehce je omyjeme, abychom je nepomačkali. Naskládáme do tvořítka na led, zalijeme vodou a dáme zmrazit.

Které květy můžeme v letním období použít? Může to být například růže, karafiát, heřmánek, chrpa, maceška, měsíček, levandule, mateřídouška, dobromysl, brutnák či aksamitník.

Slavnostní limonáda

  • meduňkový sirup 100 ml
  • vychlazená perlivá voda 1200 ml
  • květinové ledové kostky
  • lístky meduňky
  • plátky citronu


Sirup smícháme s perlivou vodou a přelijeme ho přes směs květinových ledových kostek, lístků meduňky a plátků citronu. Ihned podáváme.