Meduňkový sirup
- cukr 230 g
- voda 300 ml
- sůl špetka
- kyselina citronová ¼ lžičky
- olistěné meduňkové stonky nastříhané na kratší kusy 1 velká hrst
- polovina chemicky neošetřeného citronu
Do rendlíku (pokud možno smaltovaného) dáme vodu, cukr, sůl a kyselinu citronovou. Přivedeme k varu a vaříme 7 minut. Zatím omyjeme citron a meduňku. Citron nakrájíme na kousky a vyndáme případné pecky.
Do svařeného cukrového sirupu vsypeme meduňku a citron, necháme přejít varem a vypneme. Necháme vychladnout a odstát 24 hodin. Pokud jsme použili kovovou nádobu, přelijeme do keramické či skleněné nádoby, aby kyselina nereagovala s kovovým povrchem.
Odstátý sirup přecedíme přes jemné sítko. Skladujeme v chladničce a spotřebujeme do 4 týdnů. Pokud chceme sirup uchovat déle, nalijeme ho do šroubovacích sklenic a přesterilujeme v zavařovacím hrnci.
Květinové ledové kostky
- jedlé květy
- voda
Jedlé květy nasbíráme v čistém prostředí, nejlépe na vlastní zahradě, chemicky neošetřené. Lehce je omyjeme, abychom je nepomačkali. Naskládáme do tvořítka na led, zalijeme vodou a dáme zmrazit.
Které květy můžeme v letním období použít? Může to být například růže, karafiát, heřmánek, chrpa, maceška, měsíček, levandule, mateřídouška, dobromysl, brutnák či aksamitník.
Slavnostní limonáda
- meduňkový sirup 100 ml
- vychlazená perlivá voda 1200 ml
- květinové ledové kostky
- lístky meduňky
- plátky citronu
Sirup smícháme s perlivou vodou a přelijeme ho přes směs květinových ledových kostek, lístků meduňky a plátků citronu. Ihned podáváme.