obrázek z archivu ireceptar.cz

Sleďový salát

Někdy se chuť na rybí salát vynoří a nedá pokoj, dokud ho nedostane. Pro ten případ se následující recept hodí daleko víc než hotová konzerva. Pro strýčka příhodu přidáváme návod na olejovou zálivku rybího salátu z petržele, celeru, tří koření a citronové kůry.

Potřebujeme

  • 5 kyselých řezů ze sleďů
  • 250 g brambor
  • 1 vařenou červenou řepu
  • 250 g vařeného hovězího masa
  • 2 kyselejší jablka
  • 3 kyselé okurky
  • 60 g jader vlašských ořechů
  • 150 g zakysané smetany
  • 100 g majonézy
  • 2 nebo 3 lžíce octa
  • 2 natvrdo uvařená vejce
  • sůl, mletý pepř

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to

Uvaříme brambory ve slupce, necháme je vystydnout a pokrájíme na kostky. Nakrájíme i vařenou červenou řepu a hovězí maso. Jablka nakrájíme na plátky, okurky na kostičky. Sledě nakrájíme asi na dvoucentimetrové kousky a vše opatrně promícháme ve velké míse.

Přidáme zálivku ze smetany, majonézy, octa, soli a pepře. Salát necháme asi 2 hodiny uležet v chladničce.

Před konzumací jej dochutíme solí a pepřem, ozdobíme vejci nakrájenými na čtvrtky a půlkami vlašských ořechů. Podáváme s bílým pečivem.

Univerzální kořeněný olej na rybí saláty

Potřebujeme 

  • 1 litr olivového nebo slunečnicového oleje
  • 50 g kořenové petržele
  • 50 g celeru
  • 3 g bobkového listu
  • 3 g nového koření
  • 1 g tymiánu
  • 1 g citronové kůry

Vše zahřejeme na 80 °C a necháme dva dny uležet. Poté přecedíme a uchováváme v chladu.

Pro Recepty Receptáře Ivan Veselý, archiv

Akční letáky