Podle statistik průměrný Čech ročně spořádá 29 kilo kuřecího masa. A není divu. Jde poměrně o dostupnou a levnou záležitost. Přesto však odborníci nabádají, abyste si při nákupu – zejména v létě – dávali pozor na kvalitu kuřecího masa.

Předtím, než svůj „balíček kuřecího“ vložíte do košíku, zkontrolujte neporušenost obalu. Jakékoliv škrábnutí nebo narušený povrch totiž může vést ke kontaminaci masa a šíření bakterií. A to pak riskujete, že se vám společně s jídlem pořádně přitíží…

Inspirujte se videem Kuchyně Lídlu, kde kuchař Marcel Ihnačák připravuje další slezský recept – Klobásu s dušeným zelím. Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Nekupujte kuřátko v pytli

Další věc, na kterou byste měli dát pozor, je barva kuřecího masa. U čerstvých kousků je světle růžové (nikde by neměla být zašedlá ani výrazně tmavší). Varovné jsou i nažloutlé skvrny nebo oschlá místa.

Prostudovat byste měli i samotnou etiketu, která vám kromě názvu výrobku přinese základní informace o mase. Tady si můžete ověřit i zemi původu, tedy jestli se skutečně jedná o české maso. Chybět by neměly ani instrukce o uchovávání, datum spotřeby a třída jakosti. Máte pocit, že je vše v pořádku? Pak zamiřte k podkladně…

Maso plné živin

Podle výživových terapeutů je kuřecí maso skvělou alternativou pro přípravu pokrmů. Jeho tepelná úprava umožňuje jak vaření, tak smažení, grilování a pečení. Navíc jde o jídlo s velkým podílem vitaminů, minerálů a bílkovin.

Mezi nejvýznamnější složky patří vitamin B6, který posiluje tvorbu červených krvinek a imunitního systému. Mezi minerály je v kuřecím mase nejvýraznější selen, který zase pozitivně ovlivňuje funkci štítné žlázy Kaloricky patří kuřecí maso spíše mezi dobře stravitelné a dietní pokrmy.

Rychlý a lehký oběd

Pokud nevíte, jak si kuřecí maso vychutnat, máme pro vás skvělou rychlovku na sobotní (nebo nedělní) oběd. Vyzkoušejte slezské smotky z kuřecího masa! Jak na to: Utřete tři stroužky česneku se solí.

Dvě kuřecí prsa nakrájejte na menší řízečky. Překryjte je potravinovou fólií a zlehka naklepejte paličkou. Každý kousek pak přetřete česnekovou pastou, přidejte trochu pepře a smotejte do závitku.

Servírování s bramborovou kaší

Výsledné smotky obalte v hladké mouce, do které jste přidali trochu sladké papriky. Nakonec je zprudka opečte na sádle dozlatova. Smotky podlijte teplým vývarem a nechte pozvolna vařit 15 – 20 minut.

Mezitím maso pustí šťávu a tím pádem ozvláštní i vývar. Abyste zlepšili jeho chuť, přidejte do nej ještě trochu soli. A pak už stačí jednotlivé smotky naaranžovat na talíř a servírovat s bramborovou kaší. Nezapomeňte maso i přílohu zalít vývarem!

Tip pro gurmány

Pokud chcete, aby kuřecí maso bylo pikantnější a šťavnatější, můžete do každého závitku přidat kousek anglické slaniny, která mu propůjčí výbornou chuť i vůni.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, https://www.recepty.eu