Jídlo na první pohled připomíná míchaná vajíčka. Ale kdepak! Naši předkové, kteří ho vařívali ve velkém, si takový luxus nemohli často dovolit a tak vymysleli verzi, kdy klasická míchaná vajíčka (na Moravě nazývaná vaječina) nastavili levnějšími přísadami – mlékem a krupicí.

Tímhle způsobem vznikla sytá a výživná kaše, která se dochutila solí, majoránkou a hned nasytila i tu nejpočetnější selskou rodinu. Vyzkoušejte tuto specialitu i vy!

Autor videa A11 TV vám ukáže, jak se připravuje slovácká chumlanina. Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Domácí chumlanina

Příprava chumlaniny je poměrně jednoduchá… Jak na to: Nakrájejte 50 g špeku na kostičky a nechte ho pořádně vyškvařit na pánvi. Vzniklou „špekovou drť“ zalijte 150 ml mléka a nechte zlehka přejít varem, aby se směs hezky prohřála.

Nakonec přisypte 1 lžíci krupice a důkladně míchejte do té doby, než vznikne kompaktní kašovitá konzistence. Tím ale práce nekončí…

Použité bylinky

Jakmile chumlanina získá hutnější základ, vmíchejte do ní 3 celá vejce. Opět pokrm míchejte tak dlouho, dokud nezačne vzhledem připomínat míchaná vajíčka. Pozor: Chumlanina by neměla být hrudkovatá, ale tekutá! Hotové jídlo nakonec ochuťte solí a čerstvými bylinkami, které najdete ve své bylinkové zahrádce. Můžete použít třeba sekanou pažitku, petržel nebo libeček.

Vaječná specialita

Ačkoliv jídlo je ideální volbou pro „zaplácnutí“ hladového žaludku, podle výživových terapeutů jde také o vitaminovou bombu.

Vejce, které chumlanina obsahuje, jsou zdrojem bílkovin, minerálů a hlavně vitaminu D, který je potřebný k posílení imunity a kostí. Chumlanina bývala jídlem chudých sedláků a rolníků. A vy si ji dopřejte třeba jako snídani před těžkým dnem. Nabije vás energií!

Související články

Zdroje: https://www.jimeto.cz, https://www.onlyu.cz