Také nezpracováváte brambory se slupkou, loupete je a slupku následně vyhodíte nebo v lepším případě dáte na kompost? Pak děláte velkou chybu! Brambory je nejlepší vařit se slupkou, zachovají si tak více vitamínu C a draslíku, než ty bez ní. A když je nutné brambory oloupat, slupku nevyhazujte, můžete ji využít samotnou.
Když vaříte brambory se slupkou, podaří se vám uchovat většinu blahodárných látek uvnitř. Především pak vitamín C a draslík. Brambory se slupkou totiž při vaření lépe udrží vitamíny. Vitamín C pak podporuje naši imunitu a draslík je zase důležitý pro zdravý vývoj nervové soustavy.
Ve slupce vařte varný typ A nebo B
Pokud se tedy rozhodnete vařit brambory se slupkou, použijte varný typ A nebo B. Samozřejmě brambory musí být bez klíčků a před vařením je nutné je pořádně očistit. Do osolené vody hoďte i kmín. Když brambory uvaříte, rychle je zchlaďte ve studené vodě, jdou pak snadno oloupat.
Skvělá a zdravá příprava brambor je také na páře. To si totiž brambory zachovají drahocenné složky ve velkém množství. Na páře je vhodné také ve slupce připravovat varný typ A a B. Napařujte je podobně jako knedlíky, ale déle. Uvidíte, že výsledek bude stát za to.
Ve slupce můžete brambory vařit ve vodě i na páře
Brambory ve slupce se pak také dají upéct v troubě, což většina z vás jistě zná a má ráda. Brambory stačí očistit, nakrájet na měsíčky, posolit, přidat kmín nebo bylinky, pokapat olivovým olejem a dát do trouby. Můžete je jíst samotné s dipem, ale hodí se i k masu nebo grilované zelenině.
Když už budete muset brambory oloupat, slupku rozhodně nevyhazujte. Z hezkých a zdravých slupek si můžete upéct domácí bramborové chipsy nebo jsou slupky v letních měsících vhodné jako pomoc při popáleninách. Možná budete překvapeni, ale vlasová maska z bramborových slupek působí proti šedinám a obklady vás zase zbaví kruhů pod očima. Výluhem ze slupek z brambor můžete i zalít květiny, hlavně ty, které potřebují dostatek draslíku.
Zdroj: www.primanapady.cz, www.prozeny.cz