Melounový džem je sám o sobě exotickou delikatesou, kterou si ale doma můžete úplně v pohodě připravit. Ale co teprve džem z melounových slupek, to je extra exotika! Vyzkoušíte si ho s námi nachystat? Máme pro vás dokonce dva způsoby přípravy, záleží na vás, jaký vám bude více sympatický. Vlastně…proč si nepřipravit oba dva?

Zdravotní bonusy slupek

Melounové slupky, kterých není po konzumaci dužiny málo, končí ve většině případů v koši nebo na kompostu. Ale i slupky obsahují mnoho zdraví prospěšných látek, například vitamíny A, C, B6, draslík, zinek, hořčík či lykopen, který se řadí mezi výborné antioxidanty.

Džem no. 1

Co budete potřebovat:

  • 1 kg slupek z vodního melounu
  • 200 ml jablečného octa
  • 1 kg želírovacího cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • citron
  • 2, 5 litru vody

Postup přípravy:

Nejprve rozkrájejte meloun a společně s rodinou nebo známými si dejte pořádně do nosu. Aby byl džem ještě chutnější, můžete při krájení ponechat u slupky trochu více červené dužiny, než jste zvyklí. Ze slupek okrájejte zelené okraje (obal melounu), pokrájejte slupky na menší kostičky a vhoďte je do hrnce. Zalijte je dvěma litry vody, 200 ml jablečného octa a nechte probublávat 2 hodiny na sporáku. Po požadované době slijte, trochu prolijte studenou vodou a vraťte zpět do rendlíku. Přidejte želírovací cukr, půl litru vody a šťávu i kůru z citronu. Směs vařte do doby, než zhoustne. Poté rozmixujte podle vaší oblíbenosti, můžete samozřejmě zcela dohladka, anebo ponechejte v džemu kousky. Ještě horký džem naplňte do dobře vymytých skleniček, uzavřete a otočte dnem vzhůru cirka na pět minut. Nakonec si skleničky vyskládejte na deku a pořádně je do ní na půl dne zachumlejte.

Džem no. 2 k přímé konzumaci

K přípravě druhého džemu je zapotřebí ingrediencí o něco méně:

  • 600 g melounových slupek
  • citron
  • 2 pomeranče
  • 500 g cukru

Jak na to:

Začátek je stejný jako v předchozím receptu. Nakrájené slupky na kostičky dejte do misky, přidejte šťávu z citronu i cukr. Směs dobře promíchejte, přikryjte potravinářskou fólií a dejte na noc odpočinout do lednice. Další den všechen obsah přendejte do hrnce a přikrájejte k němu dva pomeranče (na kousky). Hrnec s obsahem dejte na plotýnku a nechte pod pokličkou probublávat na nízký výkon 45 minut. Poté nechte vychladnout a pomixujte dle vaší představy. Teď už jen stačí popřát dobrou chuť!

Související články

Zdroje: www.nasezahrada.com, www.jidlo.cz, www.nejrecept.cz