Podle mnohých je smažený sýr považován za český vynález. Ne vždy s tímto názorem všichni souhlasí. Například gastronomický odborník Michael Klíma tvrdí, že to není pravda. Podle něj je původ této pochoutky trošku tajemný. Ale ví se, že existoval v různých obdobách už několik století zpátky, dokonce již ve středověku.

Zajímavostí je, že první zmínku o smaženém sýru v České republice najdeme na jídelním lístku restaurace Šroubek z roku 1936. Klasický smažený sýr s tatarkou, jak jej všichni dobře známe nyní, se v české kuchyni objevuje od 50. let minulého století.

Jednou za čas? Proč ne!

Přestože nejde o nic moc zdravého, když si tento pokrm dopřeje člověk jednou za čas, nic se neděje. Mějte ale na paměti, že toto jídlo značně zasytí, je pro žaludek dost těžké a také ne úplně snadno stravitelné. Přestože obsahuje i velké množství minerálů a vitamínů, je hlavně velmi kalorické. Takový malý zabiják na trávení. Proto můžete udělat změnu a jako přílohu si místo hranolek dát k sýru vařené brambory nebo ideálně salát z čerstvé zeleniny.

Klasická příprava má tradici

Nejčastěji se připravuje smažený sýr z eidamu nebo goudy. Obalíme ho v trojobale a následně smažíme. Je to zcela triviální, jelikož na přípravě „smažáku“ není opravdu nic těžkého. Není to však jediný možný recept.

V knize kuchařských předpisů z 20. let 20. století je uvedena receptura, která nabízí i jinou variantu. Pokrm se připravuje z uleženého camembertu, který se oloupe, nakrájí na větší kostky, okoření cayennským pepřem nebo paprikou, obalí ve vajíčku a strouhance a pak se rychle osmaží. Nakonec tento skvost dle receptu doporučují ozdobit smaženou zelenou petrželkou.

Smažák z hrnku podle Ládi Hrušky

  • 100 g strouhanka
  • 100 g sýr
  • 1 ks vejce

Nejprve nastrouhejte sýr na hrubém struhadle a rozšlehejte si vejce. Připravte si široký hrnek nebo misku, vymažte ji pečlivě tukem a vysypejte strouhankou. Do hrníčku dejte poloviční dávku z nastrouhaného sýra, vlijte rozšlehané vajíčko a vše zasypte zbývajícím sýrem. Završte vše ještě trochou strouhanky. Následně vložte do mikrovlnné trouby na nejvyšší stupeň na 5 minut a pak nechte tak minutu venku dojít.

Tip na závěr

Pro snadnější vyklopení je lepší sýr v hrnku obkroužit nožem a překlopit na talíř.

Zdroje: www.az-recepty.cz, www.vitalia.cz