Vyzkoušejte připravit cibuli tak trochu jinak. Když už jde o tepelně zpracovanou cibuli, většinou každý z nás zná populární cibulové kroužky. Ovšem tato dobrota se dá připravit i originálním způsobem, který vás možná překvapí. Vytvořte si cibulové růžice, z nichž si můžete odlupovat jednotlivé lupínky a dochutit je zajímavým dresinkem. Pokrm tak bude chutnat pokaždé rozdílně, ale výsledku vždy skvěle.

Rozkvetlá smažená cibule

Inspirovat se můžete na videu:

Zdroj: Youtube

Nejprve si oloupejte větší cibule tak, že kořenovou část neodstraníte celou. Pouze odřízněte přečnívající suché kořínky. Každou cibuli pak prořízněte na 16 plátků ve tvaru hvězdice. Zářezy proveďte směrem ze stonkové části a cibuli u kořenového konce nikdy nedokrajujte, aby zelenina držela touto částí pohromadě a nerozpadla se.

V misce rozšlehejte 2 celá syrová vejce a 10 ml mléka. V další misce smíchejte 1 hrnek strouhanky, 1 hrnek hladké pšeničné mouky, 1 kávovou lžičku soli, 1 kávovou lžičku mletého pepře, 1 kávovou lžičku mleté červené papriky a 1 kávovou lžičku sušeného oregana. Veškeré ingredience pečlivě promíchejte.

Nejprve každou cibuli obalte sypkou kořeněnou směsí a pečlivě ji nasypte i do všech zářezů. Pracujte opatrně, aby se cibule nerozpadla a držela svůj celistvý tvar. Poté ponořte cibuli ve vaječné směsi s mlékem a do zářezů ji nalijte pomocí lžíce. Následně ještě jednou každou cibuli obalte sypkou moučnou směsí a opět nezapomeňte ani na vnitřek cibule.

Pokračujte smažením

Využít můžete fritézy, anebo rozpáleného oleje na pánvi, v němž každý kousek cibule náležitě osmažíte do zlatova. Zeleninu vložte do tuku rozkrájenou stranou dolů, aby se krásně osmažila i v rozkrojených dílech. Po několika minutách cibuli otočte a osmažte i z druhé strany. Nakonec cibuli položte na papírovou utěrku a zlehka vysajte nadbytečný tuk. Vznikne vám nádherná zlatavá růže, plná báječné a výrazné chuti.

Můžete servírovat

Takto upravená cibule může být samostatným jídlem, ke kterému se jako příloha hodí brambory nebo i čerstvý zeleninový salát. Výborným doplňkem může být dip dle vaší chuti nebo i klasická tatarská omáčka. Smažená cibule se však hodí i jako chutná obloha k pečenému masu a na talíři je i netradiční a jedinečnou dekorací.

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.carujeme.cz, www.prosvet.cz