Pokud se vám nechce trávit hodiny v kuchyni s přípravou jídla, máme pro vás jednu „rychlovku“! Kromě toho, že ji můžete využít jako plnohodnotnou přílohu pokrmů, lze ji také servírovat jako příjemné zobání k vínu či pivu. Nejenže se při přípravě smažených kostiček nenadřete, ale z pouhých brambor a pár ingrediencí vykouzlíte vynikající křupavou pochoutku.
Jak připravit super křupavý bramborový popcorn? Podívejte se na následující video:
Příprava brambor
Vyberte vždy pouze zdravé brambory a použijte odrůdy, které se hodí ke smažení. Množství je na vás dle počtu strávníků. Brambory nejprve oloupejte a pečlivě omyjte pod studenou vodou. Následně je vysušte papírovou utěrkou a nakrájejte je ostrým nožem na stejně velké kostičky.
Chcete křupavou nebo měkčí variantu?
Dle velikosti kostiček získáte výslednou chuť. Menší kostičky budou rychleji smažené a křupavé, zatímco větší kusy budou mít měkčí střed.
Nechte brambory odmočit
Nakrájené brambory vložte do misky a zalijte je vodou tak, aby byly všechny pod její hladinou. Takto nechte brambory odpočívat po dobu 30 minut, zbaví se tak nadbytečného škrobu. Po uplynutí náležité doby nechte brambory okapat.
Brambory předvařte
V tuto chvíli vložte brambory do čistého hrnce, přidejte trochu soli a zalijte čistou vodou. Přiklopte pokličkou a vařte na mírném stupni plotýnky tak 4 až 5 minut. Pak brambory opatrně vyjměte a vložte je do předem připravené misky se studenou vodou.
Trik pro dokonalou křupavost
Mezitím si do mikrotenového sáčku nasypejte kukuřičný škrob, v němž brambory po okapání obalíte. Jedná se o jednoduchou a praktickou metodu, takže sáčkem stačí jen párkrát opatrně potřást.
Na řadu přichází další dvě vrstvy
A nyní vás čeká stará česká klasika, a to je obalování každé bramborové kostičky nejprve v syrovém osoleném a opepřeném vajíčku a následně ve strouhance.
Nastává fáze smažení
Každou obalenou kostičku pak důkladně ze všech stran opečte buď na pánvi s rozpáleným olejem nebo ve fritéze. Pokud chcete dietnější variantu, lze dát kostičky péct do trouby.
Možnosti dalšího dochucení
Tuto lahůdku lze servírovat jen tak samotnou, ale je vynikající i s jakýmkoliv dipem. Děti ji samozřejmě milují i s obyčejným kečupem. Pří přípravě bramborových kostiček můžete experimentovat dle své libosti a použít k obalení i různé bylinky, koření či semínka. Výborné je do strouhanky například přidat bílý i černý sezam.
Související články
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.idnes.cz, www.rybarskyrozcestnik.cz, www.primainspirace.cz