Výhodou bulvového celeru je jeho celoroční dostupnost. Po většinu roku můžeme zakoupit samotné bulvy, v sezóně se prodává i s listy, které můžeme využít pro další zpracování (usušit, zamrazit, zpracovat do vývaru). Pokud celer nepěstujeme, můžeme čerstvý koupit na některém farmářském tržišti.

Smažené řízky z celeru

  • celer bulvový 1 ks
  • sůl
  • citronová šťáva
  • olivový olej 2 lžíce
  • směs čerstvých bylinek (petrželka, kopr, libeček, popř. další podle chuti)
  • vejce 1 ks
  • trošku mléka
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • tuk na smažení

Celer oloupeme a nakrájíme na plátky silné přibližně 7 mm. Pokapeme je citronovou šťávou, aby nehnědly.

Přivedeme k varu vodu, osolíme a povaříme v ní celerové plátky do poloměkka, trvá to přibližně 10 minut.

Zatím jemně nasekáme bylinky a promícháme je s olivovým olejem. Předvařený celer slijeme, dobře okapeme a případně osušíme papírovou utěrkou. Plátky potřeme z obou stran bylinkovou marinádou, naskládáme do mísy a necháme v marinádě prochladnout na pokojovou teplotu.

Zatím si připravíme mouku, strouhanku a vajíčko rozšlehané s troškou mléka na trojobal. Celerové plátky obalujeme v mouce, vajíčku a strouhance a osmažíme.

Vhodnou přílohou k celerovým řízkům jsou vařené brambory či bramborová kaše.