Výhodou bulvového celeru je jeho celoroční dostupnost. Po většinu roku můžeme zakoupit samotné bulvy, v sezóně se prodává i s listy, které můžeme využít pro další zpracování (usušit, zamrazit, zpracovat do vývaru). Pokud celer nepěstujeme, můžeme čerstvý koupit na některém farmářském tržišti.
Smažené řízky z celeru
- celer bulvový 1 ks
- sůl
- citronová šťáva
- olivový olej 2 lžíce
- směs čerstvých bylinek (petrželka, kopr, libeček, popř. další podle chuti)
- vejce 1 ks
- trošku mléka
- hladká mouka
- strouhanka
- tuk na smažení
Celer oloupeme a nakrájíme na plátky silné přibližně 7 mm. Pokapeme je citronovou šťávou, aby nehnědly.
Přivedeme k varu vodu, osolíme a povaříme v ní celerové plátky do poloměkka, trvá to přibližně 10 minut.
Zatím jemně nasekáme bylinky a promícháme je s olivovým olejem. Předvařený celer slijeme, dobře okapeme a případně osušíme papírovou utěrkou. Plátky potřeme z obou stran bylinkovou marinádou, naskládáme do mísy a necháme v marinádě prochladnout na pokojovou teplotu.
Zatím si připravíme mouku, strouhanku a vajíčko rozšlehané s troškou mléka na trojobal. Celerové plátky obalujeme v mouce, vajíčku a strouhance a osmažíme.
Vhodnou přílohou k celerovým řízkům jsou vařené brambory či bramborová kaše.