Mleté řízečky s babkami

Smažené houby

Čím to, že se nám tolik líbí přidávat houby do všech možných jídel? Možná proto, že ty nádherné objevy klobouků, které se marně ukrývaly za pařezem, v mechu či loňském listí, znovu prožíváme nad voňavým talířem.

Mleté řízečky s babkami

Potřebujeme

  • 300 g mletého masa
  • 1 housku
  • mléko
  • 30 g másla
  • 2 lžíce oleje
  • 1 bílek
  • hladkou mouku
  • mletý pepř
  • sůl

na náplň

  • 150 g hřibu žlutomasého
  • 2 vejce
  • 1 lžíci oleje
  • petrželku
  • sůl

Mleté řízečky s babkamiMleté řízečky s babkamiAutor: Archiv ireceptar.cz

 

Jak na to

Nakrájenou žemli pokropíme mlékem, když nasákne, dobře ji rozmělníme, přidáme mleté maso, bílek, pepř, sůl a vše dobře promícháme.

Ze směsi připravíme čtyři řízky, poklademe je houbovou náplní, okraje přeložíme přes náplň a řízky dobře uzavřeme. Poprášíme je moukou a pozvolna po obou stranách osmažíme na rozehřátém másle a oleji.

Náplň: Houby pokrájené na plátky podusíme na oleji, měkké houby zalijeme rozšlehanými vejci, osolíme a mícháme, až vejce ztuhnou. Nakonec vmícháme jemně usekanou petrželku.

Přírodní řízky

Houby posolíme, posypeme kmínem nebo sladkou paprikou a rychle je opečeme z obou stran v hodně rozpáleném tuku.

Houby v pivním těstíčku a strouhance

Potřebujeme

  • 500 g hub
  • 2 vejce
  • 100 ml piva
  • 6 lžic hladké nebo polohrubé mouky
  • strouhanku
  • olej
  • sůl

Jak na to

Houby očistíme a oddělíme jim hlavičky. Menší hlavičky obalujeme celé, větší nakrájíme na asi dvoucentimetrové plátky. Nožky hub  můžeme použít třeba do polévky nebo je nakrájíme na silnější plátky také.

V misce rozšleháme mírně osolená vejce, pivo a mouku tak, aby vzniklo hustší hladké těstíčko. Strouhanku vsypeme do mělkého talíře. Houby osolíme a obalujeme v těstíčku a strouhance. Smažíme v rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova.

Podáváme s bramborem sypaným sekanou petrželkou. Zdobíme listy salátu.

Houbové placičky 

Potřebujeme

  • 160 g na kousky nakrájených a na másle podušených hřibů
  • 4 vejce
  • 40 g strouhanky
  • 120 g šunky
  • olej
  • sůl

Jak na to

Vejce rozklepneme do misky a vmícháme do nich strouhanku, šunku nakrájenou na kostičky a podušené houby. Vše osolíme, promícháme a opečeme na rozpáleném oleji po obou stranách. Podáváme s bramborovou kaší.

Hermelínové sendviče s bedlami 

Potřebujeme

  • 300 g hub (nejlepší jsou bedly)
  • máslo
  • tlučený kmín
  • špetku chilli
  • sůl
  • 300 g hermelínu
  • mouku
  • vejce
  • strouhanku
  • olej 

Jak na to

Houby podusíme na másle a okořeníme.

Hermelín rozdělíme na plátky, mezi které vložíme podušené houby. Plátky pak  spojíme párátkem.

Obalíme v trojobalu a smažíme na oleji.

Houbové hranolky

Potřebujeme

  • 400 g masitějších hub
  • 400 g tuku
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 vejce
  • sůl

Jak na to

Na hranolky nakrájené houby povaříme 10 minut v osolené vodě. Pak je scedíme, obalíme v rozšlehaném osoleném vejci a strouhance a osmažíme ze všech stran na rozpáleném tuku či ve fritovacím hrnci.

Houbové prsty

Potřebujeme

  • 600 g čerstvých hub
  • 2 cibule
  • 150 g bílé veky
  • 1 vejce
  • strouhanku
  • hladkou mouku
  • vegetu
  • sladkou papriku
  • mleté nové koření
  • pepř, sůl 
  • drcený česnek
  • olej

Jak na to

Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli a přidáme nakrájené houby. Veku nakrájíme na plátky a zvlhčíme vodou. Po nasáknutí přebytečnou vodu vymačkáme a pečivo rozmělníme, promícháme s houbami, jedním vejcem, trochou mouky, strouhanky, kořením, drceným česnekem a solí.

Vytvarujeme asi osm válečků. Trochu je zploštíme, obalíme v mouce, vejci, strouhance a smažíme.

Jsou výborné s pažitkovou omáčkou (4 lžíce majonézy promícháme se 4 lžícemi bílého jogurtu, pažitkou a špetkou cukru).

Pikantní bedly  

Potřebujeme

  • rozvinuté klobouky bedel (například z bedly vysoké nebo bedly červenající)
  • hořčici
  • plátky anglické slaniny
  • plátky sýra
  • trojobal
  • olej

Jak na to

Klobouky bedel potřeme hořčicí, proložíme anglickou slaninou, opět potřeme hořčicí a proložíme plátkovým sýrem. Přiklopíme druhým kloboukem bedly, spíchneme párátky, obalíme dvakrát v trojobalu a osmažíme.

Podáváme s bramborem. Lze kombinovat různé náplně, třeba šunku s nivou nebo debrecínku s taveným sýrem.

Houbové řízky

Potřebujeme

  • hlavičky bedel (růžovek, pečárek, hřibů nebo i tvrdších holubinek)
  • sůl
  • mletý pepř
  • drcený kmín
  • hladkou mouku
  • vejce
  • strouhanku
  • olej na smažení

Jak na to

Dobře očištěné klobouky hub nakrájíme podle velikosti na poloviny, čtvrtky nebo řezy, rozložíme je na podnos lupeny vzhůru, posolíme, okořeníme a necháme asi 10 minut „zapotit“.

Varianty obalování:

  • Vídeňská: Houby obalujeme v klasickém trojobalu a smažíme je na oleji nebo na sádle z obou stran. Jiný způsob: Houby natřeme rozšlehaným bílkem, posypeme strouhankou a usmažíme.
  • Pařížská: V 250 ml mléka rozšleháme 1 vejce, osolíme, přisypeme 80 g hladké mouky a vyšleháme řídké těsto. V něm namáčíme houby, které pozvolna opékáme dozlatova na rozpáleném tuku.

K řízkům podáváme podle chuti tatarskou omáčku, brambory, bramborovou kaši nebo chléb a zeleninový salát.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Bedly jsou nejlepší

Jedněmi z nejoblíbenějších hub vhodných na obalování jsou bedly. Mezi nejchutnější patří bedla vysoká a bedla červenající. Všichni houbaři tuhle houbu podobnou deštníku určitě znají. Roste v létě a počátkem podzimu ve všech druzích lesů, zejména na jejich okrajích a na lukách.

Bramborové rohlíčky

Na másle podusíme 300 g hub s cibulí. Okořeníme mletým pepřem, solí a kmínem. Pak si připravíme těsto jako na bramborové knedlíky. Vykrajujeme z něj trojúhelníčky, plníme je houbami a zatočíme rohlíčky. Namáčíme je v rozšlehaném vejci, obalíme ve strouhance a smažíme na tuku.

Bedly v celestýnském těstíčku

Potřebujeme

  • 8 větších kloboučků bedel
  • sůl
  • tuk na smažení

na celestýnské těstíčko

  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • asi 500 ml mléka
  • 1 lžíci jemně posekané petrželky

Jak na to

Bedla jedláBedla jedláAutor: Archiv ireceptar.cz

Osolenou mouku promícháme s vejcem. Přidáme mléko, dobře promícháme a necháme asi půl hodiny odpočinout.

Těstíčko dobře prošleháme a je-li husté, naředíme je mlékem. Nakonec vmícháme petrželku a v těstíčku obalujeme osolené kloboučky bedel a na horkém tuku je po obou stranách osmažíme.

Pivní řízky z bedel  

Potřebujeme

  • hlavičky bedel
  • vejce
  • sůl
  • světlé pivo
  • hladkou mouku
  • olej na smažení

Jak na to

Hlavičky hub dobře očistíme, podle velikosti nakrájíme a do lupenů posolíme – chvíli necháme zavadnout.

Z vejce, piva a hladké mouky připravíme těstíčko, ve kterém houby obalujeme a hned smažíme v oleji. Podáváme s bramborem a zeleninou.

Foto Jaroslav Našinec, Shutterstock a archiv

Akční letáky