Recepty se smaženým těstem znají lidé po celém světě
Zdroj: gowithstock / Shutterstock.com

Inspirace na víkend: Skvělé recepty ze smaženého těsta domácí i světové kuchyně

... až mi dojdeš na šišky. Nemám už čím topit, synku, dělej něco pro maminku! Tuto říkanku Františka Hrubína inspirovala klasika české kuchyně. Ovšem recepty na podobné dobroty se smaženým těstem znají po celém světě. Některé zdomácněly i u nás, jiné na to možná čekají. Takže mezi následujícími osvědčenými recepty nabízíme i několik čekatelů na české kulinářské občanství.

LÍVANCE

Bez lívanců se neobešlo žádné jen trošku slavnostnější hodování. Nabízíme jejich rychlou nekynutou variantu – kyprost jim dodá kefír a jedlá soda.

1 lžíce cukru • 4 lžíce oleje • sůl • 2 vejce • 500 ml kefíru • 2 lžíce moučkového cukru • 1 lžíce jedlé sody • 1/2 hrnku polohrubé mouky

zdobení:

pikantní marmeláda • zakysaná smetana • čerstvé lesní ovoce (podle chuti a sezony)

V kefíru rozšleháme vejce, přidáme cukr, špetku soli, polohrubou mouku a nakonec jedlou sodu. Vše důkladně promícháme na jemné řidší těsto, ze kterého v lívanečníku na oleji usmažíme dozlatova z obou stran lívance. Upečené lívance dochutíme například pikantní (třeba ostružinovou) marmeládou, poprášíme moučkovým cukrem a ozdobíme šlehačkou či zakysanou smetanou, v sezoně můžeme i dozdobit čerstvým lesním ovocem.

SMAŽENÉ TVAROHOVÉ PIROŽKY

Taštičky plněné různými slanými či sladkými nádivkami typické pro ruskou kuchyni se obvykle vaří ve vodě. Co ale zkusit jejich křupavou smaženou variantu?

1 kg polohrubé mouky • 500 ml mléka • 200 ml oleje • 3 lžíce cukru • 2 vejce • 2 kostky droždí • 1 prášek do pečiva • 1 žloutek • 1 balíček vanilkového cukru • perlivá minerálka • špetka soli

na nádivku:

500 g tvarohu • 4 lžíce moučkového cukru

Z droždí a trošky mléka zaděláme kvásek. Do misky prosejeme mouku a cukr, přidáme vejce, žloutek, kypřicí prášek, zbylé mléko, olej, minerálku, vanilkový cukr, sůl, kvásek a vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme vykynout při pokojové teplotě. Na pomoučeném válu je pak vyválíme na plát silný asi 0,5 cm a vykrájíme z něj čtverce velké asi 7x7 cm. Na čtverce pak rozdělíme tvarohovou náplň umíchanou z uvedených surovin, náplň překryjeme těstem do trojúhelníku, okraje těsta přitiskneme a trojúhelníky vytvarujeme do taštiček. Ty pak osmažíme z obou stran v oleji, necháme trošku vychladnout a podáváme. Můžeme je předtím ještě lehce poprášit moučkovým cukrem.

Langoše Langoše Zdroj: Michal Lizuch / Shutterstock.com

LANGOŠE

Další zdomácnělý recept, který má spoustu sladkých i slaných variací. Nabízíme variantu z těsta s jogurtem, díky němuž langoše při smažení tolik nenasáknou olej.

400 g hladké mouky • 1 malý bílý jogurt • 1 lžíce oleje • 1 lžička cukru do kvásku • 1 kostka droždí • špetka soli • vlažná voda dle potřeby

Z cukru, droždí a 150 ml vlažné vody zaděláme kvásek. V míse z mouky, soli, jogurtu, oleje a kvásku vypracujeme těsto. Pokud je tuhé, přidáme vodu, pokud se lepí, přidáme mouku. Z vypracovaného těsta vytvarujeme bochánky, které rozválíme na placky a necháme vykynout (asi 15 minut). Poté je z obou stran osmažíme v oleji dozlatova. Máme tak základ, který můžeme ještě zatepla upravit podle své chuti na sladko (např. moučkovým cukrem se skořicí) či naslano (třeba strouhaným sýrem a utřeným česnekem).

JABLKA V ŽUPANU

Klasický oblíbený a snadný teplý dezert pro zimní večery. Recept, díky němuž můžeme zužitkovat po zimě zbylé a už lehce scvrklé ovoce. Smažený župánek tuto vadu zakryje a úžasně rozvine chuť a vůni jablečných plátků.

8 jablek; těstíčko: 1 vejce • 200 ml mléka • 2 lžíce cukru krupice • 6–8 lžic hladké mouky • moučkový cukr a mletá skořice na obalení • olej na smažení

Jablka důkladně omyjeme (můžeme je i oloupat), vykrajovátkem je zbavíme jádřinců a ovoce nakrájíme na plátky. Z uvedených surovin umícháme hustší těstíčko, obalíme v něm plátky jablek a usmažíme je z obou stran v rozpáleném oleji. Jablka v županu nakonec lehce posypeme moučkovým cukrem ovoněným špetkou mleté skořice

TRDELNÍK

Není to původní česká dobrota a není ani smažený, ale kdo by odolal jeho vůni na trzích? My si ho můžeme upéct i doma v troubě za mnohem menší peníz.

500 g polohrubé mouky • 80 g másla • 2 vejce • 3 lžíce moučkového cukru • 250 ml mléka • 1 kostka droždí • sůl

na obalení:

podle potřeby olej • skořicový a vanilkový cukr

na tepelnou úpravu:

plechové či dřevěné lehce kónické válečky (Ø asi 5 cm, délka asi 15 cm) • případně alobal

Na kvásek rozmícháme v teplém mléce droždí se lžičkou cukru. V míse promícháme mouku, rozpuštěné máslo, moučkový cukr, vejce a špetku soli. Přidáme kvásek a vypracujeme hladké tužší těsto (hustotu případně zvýšíme přidáním mouky). Těsto necháme 20–30 minut kynout. Pak je rozdělíme na bochánky, které vyválíme na pláty silné asi 5 mm a dlouhé asi 50 cm. Pláty nakrájíme na 3 cm široké pruhy, které pevně navineme na válečky tak, aby se těsto překrývalo a konce válečků zůstaly volné. Dřevěné válečky obalíme předtím alobalem. Navinuté trdelníky potřeme olejem a obalíme ve směsi skořice a vanilkového cukru. Válečky pak rozložíme na vyšší plech tak, aby se jejich těstem nezakryté konce opíraly z jedné strany o kraje plechu a z druhé o podpěry z kovových tyček, které v odpovídajících rozestupech položíme na kraje plechu – těsto se nesmí dotýkat dna plechu. Trdelníky pak pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 150–160 °C (10–15 minut). Během pečení trdelníky občas pootočíme. Ještě horké upečené ruličky pak opatrně stáhneme z válečků, ještě jednou je potřeme olejem a obalíme ve skořici s vanilkovým cukrem a necháme vychladnout.

MAROCKÉ MELOUI

Jak prosté – mouka, krupice, droždí, sůl, voda a trochu ekvilibristiky s těstem před smažením. Výsledkem jsou vláčné placky, které znásobí chuť dalších surovin podle naší fantazie – stačí třeba jen máslo a med.

150 g krupice • 350 g mouky • asi 250 ml vlažné vody • 1 čajová lžička suchého droždí • 1 čajová lžička soli • olej

Mouku, krupici, suché droždí a sůl promícháme v misce a postupně přidáváme vodu, až vznikne hladké těsto, které pak ještě důkladně prohněteme. Rukama potřenýma olejem tvarujeme asi 10 cm dlouhé válečky o průměru 2 cm, které rozválíme na čtverce 10x10 cm. Čtverce potřeme olejem a zavineme do rolád. Každou pak postavíme na pracovní desku, stlačíme na polovinu délky a necháme odpočinout. Špalíky pak stlačíme na ploché lívance, které osmažíme v pánvi na oleji. Točené lívance meloui podáváme například potřené máslem a medem.

Koblihy Koblihy Zdroj: Rosdaniar / Shutterstock.com

POCTIVÉ KOBLIHY

Klasické smažené bochánky z nadýchaného těsta skrývající sladké potěšení. Následující tradiční recept není samozřejmě dogma, šikovným kuchařkám či kuchařům nepochybně poslouží jako základ pro další kulinářské čarování.

20 g cukru • sůl • 1 vejce • 30 g másla • 2 lžíce tuzemáku • 75 ml mléka • 10 g droždí • 150 g hladké mouky • 10 g vanilkového cukru • 100 g polohrubé mouky • marmeláda (nutela, kostičky čokolády na vaření)

na náplň 

tuk na smažení (sádlo, slunečnicový olej) • moučkový cukr a skořice na posypání

Na kvásek rozdrobíme do vlažného mléka droždí, rozmícháme cukr a kvásek necháme vzejít (asi 20 minut). Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, vejce, máslo, tuzemák a vzešlý kvásek. Vymícháme hladké těsto. Případně přidáme hladkou mouku, aby těsto nelepilo, a necháme je v teple alespoň 90 minut nakynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, které rozválíme a na prvním díle sklenicí nebo tvořítkem o průměru nejméně 5 cm vyznačíme kolečka, do jejichž středu dáme po lžičce marmelády či jiné náplně (viz rozpis). Takto připravený plát překryjeme druhým plátem a tvořítkem vykrojíme koblihy tak, aby horní těsto obalilo náplň. Okraje koblížků podle potřeby spojíme, aby z nich náplň při smažení nevytekla, a necháme je ještě půl hodiny dokynout. Koblihy usmažíme dozlatova z obou stran ve vyšší vrstvě rozpáleného sádla či oleje s troškou sádla. Do rozpáleného tuku je vkládáme nakynutou (horní) stranou. Z usmažených koblížků necháme okapat tuk na ubrousku – dobře usmažený koblížek má po obvodu prstýnek. Ještě teplé koblihy shora posypeme moučkovým cukrem se skořicí.

KUE CUCUR

Tyto placičky jsou oblíbeným smaženým zákuskem například v Indonésii, Thajsku či Malajsii. Připravují se v mnoha variantách – zkuste například tu s pandanovými listy, které koláčkům s vypouklým středem a tenkými okraji dodají exotickou chuť.

200 g jemného hnědého cukru • 250 ml vody • 1 svazek pandanových listů (k sehnání například v prodejnách thajských či asijských potravin) • 125 g rýžové mouky • 100 g polohrubé mouky • 1/2 lžičky soli • rostlinný olej na smažení (originální recept používá palmový olej)

Vodu, do níž jsme vložili pandanové listy, přivedeme k varu, přidáme cukr a vše vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Rozvar odstavíme z ohně, necháme vychladnout a vyjmeme z něj pandanové listy. Měli bychom získat asi 300 ml aromatického sirupu, který vlijeme do směsi obou mouk a soli a metlou hněteme, dokud nezískáme stejnoměrné hladké těsto (asi 5 minut). Těsto necháme asi hodinu odpočinout při pokojové teplotě. Polévkovou lžící pak postupně nabíráme těsto, ze kterého v pánvi ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje smažíme placičky – při smažení je přeléváme olejem, aby se povrch těsta osmahnul. Pak je v oleji obrátíme, krátce dosmažíme, vyjmeme a necháme z nich okapat olej na ubrousku. Placičky Kue cucur podáváme třeba k čaji či kávě.

TIP: Pandan má velmi jemnou chuť, něco mezi vanilkou, kokosem a závanem limetky. Sirup v tomto receptu můžeme ochutit vanilkovým či kokosovým aroma.

Chorvatské Fritule Chorvatské Fritule Zdroj: RHJPhtotoandilustration / Shutterstock.com

CHORVATSKÉ FRITULE

Nabízíme pochoutku, kterou si v tomto zimním období můžeme připomenout atmosféru letních dnů na chorvatském pobřeží. Nabízíme variantu těsta s jablkem a bramborem.

500 g hladké mouky • 500 g polohrubé mouky • 1 vejce • 1 kostka droždí • 1 jablko • 1 brambor • sůl • 1 lžíce cukru • 1 lžička mleté skořice • 50 ml rumu • 4 hrsti sekaných vlašských ořechů • olej na smažení • moučkový cukr na posypání

V trošce vody uvaříme doměkka oloupané jablko zbavené jádřince a oloupaný brambor a oboje rozmačkáme na kaši. Vmícháme do ní postupně obě mouky, vejce, cukr, droždí, špetku soli, skořici, rum a tolik vlažné vody, aby vznikla směs o trochu hustší než na lívance. Těsto necháme vykynout, zapracujeme do něj nasekané ořechy a prsty z něj pak tvarujeme menší kuličky. Ty pak na ve vodě omočené lžičce vkládáme do vyšší vrstvy rozpáleného oleje a osmažíme je v něm ze všech stran dozlatova. Usmažené fritule zbavíme na ubrousku přebytečného oleje a ještě teplé je na talíři bohatě posypeme moučkovým cukrem.

Akční letáky