LÍVANCE

Bez lívanců se neobešlo žádné jen trošku slavnostnější hodování. Nabízíme jejich rychlou nekynutou variantu – kyprost jim dodá kefír a jedlá soda.

1 lžíce cukru • 4 lžíce oleje • sůl • 2 vejce • 500 ml kefíru • 2 lžíce moučkového cukru • 1 lžíce jedlé sody • 1/2 hrnku polohrubé mouky

zdobení:

pikantní marmeláda • zakysaná smetana • čerstvé lesní ovoce (podle chuti a sezony)

V kefíru rozšleháme vejce, přidáme cukr, špetku soli, polohrubou mouku a nakonec jedlou sodu. Vše důkladně promícháme na jemné řidší těsto, ze kterého v lívanečníku na oleji usmažíme dozlatova z obou stran lívance. Upečené lívance dochutíme například pikantní (třeba ostružinovou) marmeládou, poprášíme moučkovým cukrem a ozdobíme šlehačkou či zakysanou smetanou, v sezoně můžeme i dozdobit čerstvým lesním ovocem.

SMAŽENÉ TVAROHOVÉ PIROŽKY

Taštičky plněné různými slanými či sladkými nádivkami typické pro ruskou kuchyni se obvykle vaří ve vodě. Co ale zkusit jejich křupavou smaženou variantu?

1 kg polohrubé mouky • 500 ml mléka • 200 ml oleje • 3 lžíce cukru • 2 vejce • 2 kostky droždí • 1 prášek do pečiva • 1 žloutek • 1 balíček vanilkového cukru • perlivá minerálka • špetka soli

na nádivku:

500 g tvarohu • 4 lžíce moučkového cukru

Z droždí a trošky mléka zaděláme kvásek. Do misky prosejeme mouku a cukr, přidáme vejce, žloutek, kypřicí prášek, zbylé mléko, olej, minerálku, vanilkový cukr, sůl, kvásek a vypracujeme hladké vláčné těsto, které necháme vykynout při pokojové teplotě. Na pomoučeném válu je pak vyválíme na plát silný asi 0,5 cm a vykrájíme z něj čtverce velké asi 7x7 cm. Na čtverce pak rozdělíme tvarohovou náplň umíchanou z uvedených surovin, náplň překryjeme těstem do trojúhelníku, okraje těsta přitiskneme a trojúhelníky vytvarujeme do taštiček. Ty pak osmažíme z obou stran v oleji, necháme trošku vychladnout a podáváme. Můžeme je předtím ještě lehce poprášit moučkovým cukrem.

LANGOŠE

Další zdomácnělý recept, který má spoustu sladkých i slaných variací. Nabízíme variantu z těsta s jogurtem, díky němuž langoše při smažení tolik nenasáknou olej.

400 g hladké mouky • 1 malý bílý jogurt • 1 lžíce oleje • 1 lžička cukru do kvásku • 1 kostka droždí • špetka soli • vlažná voda dle potřeby

Z cukru, droždí a 150 ml vlažné vody zaděláme kvásek. V míse z mouky, soli, jogurtu, oleje a kvásku vypracujeme těsto. Pokud je tuhé, přidáme vodu, pokud se lepí, přidáme mouku. Z vypracovaného těsta vytvarujeme bochánky, které rozválíme na placky a necháme vykynout (asi 15 minut). Poté je z obou stran osmažíme v oleji dozlatova. Máme tak základ, který můžeme ještě zatepla upravit podle své chuti na sladko (např. moučkovým cukrem se skořicí) či naslano (třeba strouhaným sýrem a utřeným česnekem).

JABLKA V ŽUPANU

Klasický oblíbený a snadný teplý dezert pro zimní večery. Recept, díky němuž můžeme zužitkovat po zimě zbylé a už lehce scvrklé ovoce. Smažený župánek tuto vadu zakryje a úžasně rozvine chuť a vůni jablečných plátků.

8 jablek; těstíčko: 1 vejce • 200 ml mléka • 2 lžíce cukru krupice • 6–8 lžic hladké mouky • moučkový cukr a mletá skořice na obalení • olej na smažení

Jablka důkladně omyjeme (můžeme je i oloupat), vykrajovátkem je zbavíme jádřinců a ovoce nakrájíme na plátky. Z uvedených surovin umícháme hustší těstíčko, obalíme v něm plátky jablek a usmažíme je z obou stran v rozpáleném oleji. Jablka v županu nakonec lehce posypeme moučkovým cukrem ovoněným špetkou mleté skořice

TRDELNÍK

Není to původní česká dobrota a není ani smažený, ale kdo by odolal jeho vůni na trzích? My si ho můžeme upéct i doma v troubě za mnohem menší peníz.

500 g polohrubé mouky • 80 g másla • 2 vejce • 3 lžíce moučkového cukru • 250 ml mléka • 1 kostka droždí • sůl

na obalení:

podle potřeby olej • skořicový a vanilkový cukr

na tepelnou úpravu:

plechové či dřevěné lehce kónické válečky (Ø asi 5 cm, délka asi 15 cm) • případně alobal

Na kvásek rozmícháme v teplém mléce droždí se lžičkou cukru. V míse promícháme mouku, rozpuštěné máslo, moučkový cukr, vejce a špetku soli. Přidáme kvásek a vypracujeme hladké tužší těsto (hustotu případně zvýšíme přidáním mouky). Těsto necháme 20–30 minut kynout. Pak je rozdělíme na bochánky, které vyválíme na pláty silné asi 5 mm a dlouhé asi 50 cm. Pláty nakrájíme na 3 cm široké pruhy, které pevně navineme na válečky tak, aby se těsto překrývalo a konce válečků zůstaly volné. Dřevěné válečky obalíme předtím alobalem. Navinuté trdelníky potřeme olejem a obalíme ve směsi skořice a vanilkového cukru. Válečky pak rozložíme na vyšší plech tak, aby se jejich těstem nezakryté konce opíraly z jedné strany o kraje plechu a z druhé o podpěry z kovových tyček, které v odpovídajících rozestupech položíme na kraje plechu – těsto se nesmí dotýkat dna plechu. Trdelníky pak pečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 150–160 °C (10–15 minut). Během pečení trdelníky občas pootočíme. Ještě horké upečené ruličky pak opatrně stáhneme z válečků, ještě jednou je potřeme olejem a obalíme ve skořici s vanilkovým cukrem a necháme vychladnout.

MAROCKÉ MELOUI

Jak prosté – mouka, krupice, droždí, sůl, voda a trochu ekvilibristiky s těstem před smažením. Výsledkem jsou vláčné placky, které znásobí chuť dalších surovin podle naší fantazie – stačí třeba jen máslo a med.

150 g krupice • 350 g mouky • asi 250 ml vlažné vody • 1 čajová lžička suchého droždí • 1 čajová lžička soli • olej

Mouku, krupici, suché droždí a sůl promícháme v misce a postupně přidáváme vodu, až vznikne hladké těsto, které pak ještě důkladně prohněteme. Rukama potřenýma olejem tvarujeme asi 10 cm dlouhé válečky o průměru 2 cm, které rozválíme na čtverce 10x10 cm. Čtverce potřeme olejem a zavineme do rolád. Každou pak postavíme na pracovní desku, stlačíme na polovinu délky a necháme odpočinout. Špalíky pak stlačíme na ploché lívance, které osmažíme v pánvi na oleji. Točené lívance meloui podáváme například potřené máslem a medem.

POCTIVÉ KOBLIHY

Klasické smažené bochánky z nadýchaného těsta skrývající sladké potěšení. Následující tradiční recept není samozřejmě dogma, šikovným kuchařkám či kuchařům nepochybně poslouží jako základ pro další kulinářské čarování.

20 g cukru • sůl • 1 vejce • 30 g másla • 2 lžíce tuzemáku • 75 ml mléka • 10 g droždí • 150 g hladké mouky • 10 g vanilkového cukru • 100 g polohrubé mouky • marmeláda (nutela, kostičky čokolády na vaření)

na náplň

tuk na smažení (sádlo, slunečnicový olej) • moučkový cukr a skořice na posypání

Na kvásek rozdrobíme do vlažného mléka droždí, rozmícháme cukr a kvásek necháme vzejít (asi 20 minut). Do mísy prosejeme obě mouky, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, vejce, máslo, tuzemák a vzešlý kvásek. Vymícháme hladké těsto. Případně přidáme hladkou mouku, aby těsto nelepilo, a necháme je v teple alespoň 90 minut nakynout. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části, které rozválíme a na prvním díle sklenicí nebo tvořítkem o průměru nejméně 5 cm vyznačíme kolečka, do jejichž středu dáme po lžičce marmelády či jiné náplně (viz rozpis). Takto připravený plát překryjeme druhým plátem a tvořítkem vykrojíme koblihy tak, aby horní těsto obalilo náplň. Okraje koblížků podle potřeby spojíme, aby z nich náplň při smažení nevytekla, a necháme je ještě půl hodiny dokynout. Koblihy usmažíme dozlatova z obou stran ve vyšší vrstvě rozpáleného sádla či oleje s troškou sádla. Do rozpáleného tuku je vkládáme nakynutou (horní) stranou. Z usmažených koblížků necháme okapat tuk na ubrousku – dobře usmažený koblížek má po obvodu prstýnek. Ještě teplé koblihy shora posypeme moučkovým cukrem se skořicí.

KUE CUCUR

Tyto placičky jsou oblíbeným smaženým zákuskem například v Indonésii, Thajsku či Malajsii. Připravují se v mnoha variantách – zkuste například tu s pandanovými listy, které koláčkům s vypouklým středem a tenkými okraji dodají exotickou chuť.

200 g jemného hnědého cukru • 250 ml vody • 1 svazek pandanových listů (k sehnání například v prodejnách thajských či asijských potravin) • 125 g rýžové mouky • 100 g polohrubé mouky • 1/2 lžičky soli • rostlinný olej na smažení (originální recept používá palmový olej)

Vodu, do níž jsme vložili pandanové listy, přivedeme k varu, přidáme cukr a vše vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Rozvar odstavíme z ohně, necháme vychladnout a vyjmeme z něj pandanové listy. Měli bychom získat asi 300 ml aromatického sirupu, který vlijeme do směsi obou mouk a soli a metlou hněteme, dokud nezískáme stejnoměrné hladké těsto (asi 5 minut). Těsto necháme asi hodinu odpočinout při pokojové teplotě. Polévkovou lžící pak postupně nabíráme těsto, ze kterého v pánvi ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje smažíme placičky – při smažení je přeléváme olejem, aby se povrch těsta osmahnul. Pak je v oleji obrátíme, krátce dosmažíme, vyjmeme a necháme z nich okapat olej na ubrousku. Placičky Kue cucur podáváme třeba k čaji či kávě.

TIP: Pandan má velmi jemnou chuť, něco mezi vanilkou, kokosem a závanem limetky. Sirup v tomto receptu můžeme ochutit vanilkovým či kokosovým aroma.

CHORVATSKÉ FRITULE

Nabízíme pochoutku, kterou si v tomto zimním období můžeme připomenout atmosféru letních dnů na chorvatském pobřeží. Nabízíme variantu těsta s jablkem a bramborem.

500 g hladké mouky • 500 g polohrubé mouky • 1 vejce • 1 kostka droždí • 1 jablko • 1 brambor • sůl • 1 lžíce cukru • 1 lžička mleté skořice • 50 ml rumu • 4 hrsti sekaných vlašských ořechů • olej na smažení • moučkový cukr na posypání

V trošce vody uvaříme doměkka oloupané jablko zbavené jádřince a oloupaný brambor a oboje rozmačkáme na kaši. Vmícháme do ní postupně obě mouky, vejce, cukr, droždí, špetku soli, skořici, rum a tolik vlažné vody, aby vznikla směs o trochu hustší než na lívance. Těsto necháme vykynout, zapracujeme do něj nasekané ořechy a prsty z něj pak tvarujeme menší kuličky. Ty pak na ve vodě omočené lžičce vkládáme do vyšší vrstvy rozpáleného oleje a osmažíme je v něm ze všech stran dozlatova. Usmažené fritule zbavíme na ubrousku přebytečného oleje a ještě teplé je na talíři bohatě posypeme moučkovým cukrem.