Cibule se stala velmi důležitou ingrediencí v kuchyni, která se často používá jak syrová, tak i osmažená, kdy dodává pokrmu nejen chuť, ale také barvu. Mnozí s ní však neradi pracují, poněvadž při jejím krájení slzí a na pánvi se pak může snadno spálit. Vyvarujte se těmto běžným chybám a raději vyzkoušejte osvědčené triky, které opravdu fungují. Ušetříte si čas i své nervy.
Usmažte si výtečné cibulové kroužky podle video receptu na YouTube, na kanálu Těhotnej kuchař, a podávejte je s majonézou z pečeného česneku:
Správné oloupání cibule
Loupání suchých vrstev cibule je samozřejmostí, ale málokdo už ví, že by se správně měla oloupat i první lesklá vrstva. Ta se totiž na pánvi spálí jako první, kvůli čemuž se stane nahořklou a v pokrmu tak akorát kazí chuť. Jakmile budete mít cibuli oloupanou, přichází na řadu neoblíbené krájení. Staňte se profesionálním kuchařem, kterého cibule v žádném případě nerozbrečí!
Nadrobno beze slz
Během krájení cibule uvolňuje silice, které způsobují podráždění očí a následné slzení. To ale během krájení ostrým nožem může být velmi nebezpečné, a proto byste měli mít na paměti pár triků. Před krájením dejte cibuli vychladit do lednice, což eliminuje působení silic. Jakmile ji pak budete krájet, nenaklánějte se přímo nad ní, stejně tak i během smažení.
Příprava před smažením
Než začnete nakrájenou cibuli smažit, je důležité si nejprve dostatečně rozehřát pánev či kastrol a tuk. Ze začátku nechte chvíli samotnou pánev na sporáku a až poté přidejte na jednu cibuli lžíci oleje nebo sádla. Jakmile se tuk krásně rozehřeje, můžete přidat cibuli.
Urychlení běžnou surovinou
Dobu smažení v žádném případě nezkracujte zvýšením teploty na sporáku, protože by se vám cibulka hned spálila. Místo toho vyzkoušejte přidat čajovou lžičku cukru nebo soli, která celý proces smažení urychlí. O rovnoměrné a zlatavé osmažení se postará rovněž špetka jedlé sody, která zároveň zabraňuje přepálení.
Míchejte a neodcházejte
Smažení cibulky na požadovanou strukturu netrvá příliš dlouho, a proto celou dobu zůstaňte u sporáku a cibulku hlídejte. Nezapomeňte ji také pravidelně míchat, aby se nepřipalovala na dno pánve a dosáhla tak lahodné chutě, pro kterou ji vůbec smažíte. Pokud chcete mít cibulku křupavou, plamen můžete lehce zvýšit, ale za to ji musíte mnohem častěji míchat.
Zdroje: adbz.cz, aazdravi.cz, nasdum.eu