Bohužel neexistují konkrétní historická fakta o vzniku smaženky, protože se jedná o tradiční pokrm, který vznikl pravděpodobně spontánně a jeho původ nelze přesně datovat. Chleba ve vajíčku je jednoduchý pokrm, který je oblíbeným jídlem v mnoha kulturách po celém světě. Každá kuchyně má svůj vlastní způsob přípravy a variace tohoto pokrmu.
Roman Staša, vítěz pořadu MasterChef Česko na TV Nova v roce 2020. Má svůj projekt Bez Adresy a moderuje na TV Nova pořad Víkendová Snídaně.
Recept na Smaženku z YouTube kanálu Recepty bez brepty zhlédněte zde:
Smaženka podle Romana Staši s domácí hořčicí
Ingredience:
· 4 krajíce čerstvého chleba
· 5 vajec
· 8 plátků sýra raclette
· 1 fenykl
· 1 čerstvou chilli papričku
· 4 hrsti klíčků z červené řepy
· olej
· sůl a pepř
Na domácí hořčici si připravte:
· 100 g semínek bílé hořčice
· 300 ml 3% jablečného octa
· 4 lžíce medu
· 1 šalotku
· 1/4 lžičky soli
· 1/2 lžičky kurkumy
Pro přípravu hořčice nasypeme semínka do misky, zalijeme polovinou octa a necháme přes noc nasáknout. Pak přidáme zbytek octa a kurkumu a rozmixujeme dohladka. Přidáme med, sůl a promícháme. Nakonec do hořčice vmícháme najemno nakrájenou šalotku.
Vajíčka rozklepneme do misky, osolíme, opepříme a pořádně rozmícháme. Chleba obalíme v rozšlehaných vejcích a ihned dáme na rozpálenou pánev s olejem. Smažíme dozlatova z každé strany. Až bude chleba osmažený, obalíme jej ještě jednou ve vajíčku a znovu dáme smažit. Ve chvíli, kdy jej budeme smažit z druhé strany, dáme na chleba sýr raclette a počkáme, až se rozteče. Pak hotový chléb potřeme hořčicí a ozdobíme na plátky nakrájeným fenyklem a zasypeme najemno nakrájenou chilli papričkou a klíčky z červené řepy.
Dobrou chuť.
Zdroj: toprecepty.cz