Bohužel neexistují konkrétní historická fakta o vzniku smaženky, protože se jedná o tradiční pokrm, který vznikl pravděpodobně spontánně a jeho původ nelze přesně datovat. Chleba ve vajíčku je jednoduchý pokrm, který je oblíbeným jídlem v mnoha kulturách po celém světě. Každá kuchyně má svůj vlastní způsob přípravy a variace tohoto pokrmu.

Roman Staša, vítěz pořadu MasterChef Česko na TV Nova v roce 2020. Má svůj projekt Bez Adresy a moderuje na TV Nova pořad Víkendová Snídaně.

Recept na Smaženku z YouTube kanálu Recepty bez brepty zhlédněte zde:

Zdroj: Youtube

Smaženka podle Romana Staši s domácí hořčicí 

Ingredience:
·       4 krajíce čerstvého chleba
·       5 vajec
·       8 plátků sýra raclette
·       1 fenykl
·       1 čerstvou chilli papričku
·       4 hrsti klíčků z červené řepy
·       olej
·       sůl a pepř

Na domácí hořčici si připravte: 
·       100 g semínek bílé hořčice
·       300 ml 3% jablečného octa
·       4 lžíce medu
·       1 šalotku
·       1/4 lžičky soli
·       1/2 lžičky kurkumy

Pro přípravu hořčice nasypeme semínka do misky, zalijeme polovinou octa a necháme přes noc nasáknout. Pak přidáme zbytek octa a kurkumu a rozmixujeme dohladka. Přidáme med, sůl a promícháme. Nakonec do hořčice vmícháme najemno nakrájenou šalotku.

Vajíčka rozklepneme do misky, osolíme, opepříme a pořádně rozmícháme. Chleba obalíme v rozšlehaných vejcích a ihned dáme na rozpálenou pánev s olejem. Smažíme dozlatova z každé strany. Až bude chleba osmažený, obalíme jej ještě jednou ve vajíčku a znovu dáme smažit. Ve chvíli, kdy jej budeme smažit z druhé strany, dáme na chleba sýr raclette a počkáme, až se rozteče. Pak hotový chléb potřeme hořčicí a ozdobíme na plátky nakrájeným fenyklem a zasypeme najemno nakrájenou chilli papričkou a klíčky z červené řepy.

Dobrou chuť.

Související články

Zdroj: toprecepty.cz