Možná jste také již mnohokrát přemýšleli, čím tentokrát ozvláštnit polévku tak, aby rodině chutnala a snad abyste ji tak trochu i překvapili.

Jistě: nudle jsou klasika, zavařené vajíčko je běžné, stejně tak jako trochu pracnější, ale za to zaručeně čerstvé celestýnské nudle. Proč ale nezkusit smažený hrášek, na který navíc vůbec hrášek nepotřebujeme? 

Fantazie je mocná, podívejte se třeba na výrobu polévkových žížalek v youtubovém videu od Topreceptů:

Zdroj: Youtube

Není hrášek jako hrášek

Smažený hrášek, jak ostatně víme již z obchodu, kde tento polévkový doplněk také prodávají, nemá s tím skutečným zeleným, který si vypěstujeme na zahradě, vůbec nic společného – snad jen tvar.

Jde totiž o smažené těstíčko, které připravíme podobně jako bychom zadělávali na palačinky. Budeme tedy potřebovat jen hladkou mouku, mléko a jedno vajíčko. Přidat můžeme i špetku soli a podle chuti i další koření, ale to si vyzkouší každý sám po zapojení vlastní fantazie. 

Vejce, mouka a mléko

Základní recept hovoří o jednom vajíčku, 150 ml mléka a přibližně 150 gramech hladké mouky se špetkou soli. To je vše. Ze zmiňovaných surovin vymícháme těsto jen o trochu hustší než v případě palačinek.

Příprava je u konce, můžeme se pustit do smažení. K tomuto účelu bude vhodné použít spíše kastrol, do kterého můžeme nalít vyšší vrstvu oleje, aniž bychom jím zbytečně plýtvali. Olej necháme dostatečně rozpálit a pak přijde kouzlo, které vytvoří lahodný doplněk jakékoliv polévky. 

Vezměte si k ruce struhadlo

Připravené těsto je třeba do rozpáleného oleje kapat po malých kouscích. K tomu nejlépe poslouží hrubé struhadlo, na jehož tupou stranu těsto nalijeme a stěrkou jej následně propasírujeme.

Vytvořené “kapičky”  dopadnu do oleje, který okamžitě vykoná své dílo a promění těsto ve vynikající smažené hrášky. Pak už stačí jen vše opatrně vyndat třeba za pomoci cedníku a nechat okapat přebytečný omastek. 

Nejen do polévky...

Můžete si být jisti, že takováto pochoutka zmizí do posledního drobečku, a to nejen v polévce, ale také jako drobnost, kterou si děti nebo i dospělí zpestří například sledování napínavého kriminálního filmu.

Pokud bychom chtěli smaženému hrášku dodat ještě více zajímavé chuti, můžeme při jeho přípravě použít třeba trochu kari, mletý kmín, česnek i další koření podle vlastní chuti. Výborné jsou také bylinky, jako je sušená petržel nebo bazalka. Zkrátka – fantazie je nekonečná, stejně jako množství variant smaženého hrášku, který si během chvíle vyrobíte sami doma. 

Související články

Zdroje: www.vareni.cz, dadala.hyperlinx.cz, www.receptyonline.cz