Zdroje: lifee.cz, nejrecept.cz, jenzeny.cz

Možná není nejzdravější, ale rozhodně je jídlem s obrovskou popularitou. Smažený sýr patří k absolutním klasikám české kuchyně, přesto jej stále mnoho lidí neumí správně připravit. Na první pohled jde o jednoduchý postup. Tvrdý sýr se obalí v trojobalu stejně jako řízek, vhodí se do horkého oleje a nechá se z každá strany smažit dozlatova. Na rozdíl od masa má však sýr jednu nevýhodu. A tou je, že při smažení leckdy z jedné nebo i z více stran vytéká a na talíři pak místo krásného zlatavého čtverce přistane rozlitá hmota, která oku rozhodně nelahodí. Možností, jak připravit sýr tak, aby nevytekl, existuje spousta. Podle některých stačí sýr dvakrát obalit, podle jiných je zase žádoucí jej uložit na deset až dvacet minut před smažením do mrazáku. Jednou z variant je také sýr upéct v troubě, což se zdá jako ten vůbec nejlepší krok.

Dokonalý smažený sýr

Jistě. Pokud budete sýr „smažit” v troubě, nebude už tak docela smaženým sýrem, ale spíše pečeným. To mu ovšem na chuti nic neubere, a navíc bude takto připravený sýr přece jen o něco zdravější, než když ho vyndáte z rozpáleného oleje. Kromě toho má také sýr připravený v troubě mnohem menší tendence vytékat a k dokonalosti jej tak dovedou i ti méně zkušení kuchaři.

Pokud se vrhnete na přípravu smaženého sýru, porozhlédněte se v obchodě například po eidamu či goudě. A máte-li tu možnost, nechte si sýr přímo u pultu nakrájet na zhruba centimetr silné plátky. Zároveň je mnohem lepší vybrat sýr s vyšším obsahem tuku. Nízkotučné sýry totiž obsahují dost vody, která se během smažení ze sýrů uvolňuje a při kontaktu s olejem velmi prská. Tučnější sýr má navíc také mnohem plnější chuť.

Jak udělat smažený sýr, aby nevytekl

Připravte si suroviny na klasický trojobal, tedy mouku, vejce a strouhanku. Tu můžete případně nahradit také drcenými kukuřičnými lupínky, sýr pak bude ještě křupavější. Každý plátek sýru důkladně obalte v mouce, vykoupejte jej v rozšlehaném a lehce osoleném vajíčku a nakonec obalte ve strouhance. Dbejte přitom na to, aby byl sýr skutečně ze všech stran obalený. I malinké místečko nepokryté trojobalem může způsobit, že sýr během smažení či pečení vyteče.

Chcete-li si skutečně pojistit, že sýr nevyteče, obalování v trojbalu u každého kousku ještě jednou zopakujte. Po obalení pak všechny sýry vložte ještě na asi dvacet minut do mrazáku. Sýr pak smažte v rozpáleném oleji a při obracení nikdy nepoužívejte vidličku. Stačí totiž sýr jen jednou propíchnout a problém je na světě. Všechny trable spojené se smažením pak můžete obejít tak, že sýr upečete v troubě.

Smažený sýr v troubě

Pečení sýru v troubě je pravděpodobně tím nejjednodušším postupem, jak „smažák” připravit. Postupujte úplně stejně jako v případě, kdy se sýr smaží na pánvi. Důkladně jej tedy obalte v trojobalu a předehřejte si troubu na 200 °C. Obalené kousky sýru vyskládejte na pečicím papírem vyložený plech, každý kousek zlehka zakápněte olejem a plech vložte do trouby na zhruba patnáct až dvacet minut. Výhodou pečení v troubě je také to, že připravíte všechny sýry najednou. Ušetříte si tak práci i čas. Troubu čas od času zkontrolujte. Je-li sýr na povrchu zlatavý, je čas plech vytáhnout a vrhnout se na servírování.