Léto je ideálním obdobím pro přípravu domácích dobrot. A co by mohlo být lepší než lehký svěží ovocný dort! Nejenže je v tuto dobu k dispozici nejvíce druhů ovoce, ale velice snadno tak lze spotřebovat i vypěstované druhy z vlastní zahrádky.
Díky kombinaci různých druhů ovoce lze připravit přímo nekonečné kombinace chutí a barev. A nejlepší na tom je, že na přípravu většiny ovocných dortů, nepotřebujete ani kuchyňské váhy. Zpravidla stačí odměrka, pár surovin a trochu šikovnosti.
Jak připravit snadný nepečený narozeninový dort? Podívejte na toto YouTube video na kanálu BILLA Česká republika:
Základní recepty na dortové na těsto
Na ovocný dort si vždy vystačíte s jednoduchými těsty, protože prim hraje hlavně svěží ovoce. Můžete využít hrnečkových receptů, kterých je k dispozici v kuchařkách i na internetu přehršel. Pokud zvolíte těsto piškotové, stačí smíchat vejce s cukrem do pěny, přidat mouku a prášek do pečiva.
K přípravě křehkého těsta lze smíchat máslo s moukou a přidat trochu vody, mléka nebo smetany. Pokud patříte mezi milovníky ořechového těsta, zpracujte dohromady mleté ořechy s cukrem, vejci a trochou mouky. Jestliže milujete cheesecaky, poslouží vám jako základní korpus rozdrcené sušenky.
Lehké krémy a náplně
Letní ovocné dorty jsou oblíbené i díky svým lehkým krémům. Využít můžete například smetanový krém, kdy ušleháte šlehačku s cukrem a vanilkovým extraktem. Vynikající jsou i krémy z tvarohu nebo pudinku.
Jak postupovat při přípravě letních dortů
Nejprve si vyberte recept na těsto a připravte ho dle požadovaného návodu. Pokud se jedná o těsto pečené, nalijte ho do předem vymazané formy a pečte dle uvedené teploty a času. V případě těsta nepečeného se těmto krokům zdárně vyhnete a ušetříte tak svůj drahocenný čas. Pak už stačí jen těsto promazat krémem a poklást zvoleným ovocem, které máte zrovna k dispozici.
Výběr a příprava ovoce
Na dorty využívejte vždy dokonale zralé a čerstvé ovoce. Vždy ho řádně umyjte a větší kusy pokrájejte. Velice oblíbené jsou hlavně jahody, maliny, borůvky a meruňky, které lze doplnit strouhanou kůrou či šťávou z citrusů.
Dodají těstu jemnou kyselost, která skvěle doplní sladké ovoce. Výbornou volbou jsou i jablka nebo hrušky, které lze doplnit chutí a vůní skořice nebo hřebíčku. Broskve se výborně kombinují s oříšky a mandlemi.
A samozřejmě lze využít i exotické ovoce jako například ananas, mango nebo kiwi, které se skvěle pojí s kokosovým krémem a šlehačkou.