Sněhové pečivo jemné jako samet, které křupne a nepřilepí se na zuby, dokáže skvěle doplnit talíř s vánočním cukrovím. Nemusí přitom zůstat jen u bílých obláčků. Sněhové pečivo se dá nastříkat cukrářským zdobicím sáčkem a vytvořit tak například stromečky, kolečka, čtverce nebo trojúhelníky s otvorem uprostřed. Takové sněhové pečivo je přímo dělané jako úkol pro nejmenší, aby cukroví navázali na stuhu a vytvořili buď jednotlivé ozdoby, nebo rovnou celý sladký jedlý řetěz na vánoční stromeček.

Sníh s příchutí

Při barevném ladění sněhového pečiva se nabízejí gelové potravinářské barvy, jichž zpravidla postačí milimetrové množství. Na individuálním vkusu jsou pak barevné variace, kterých docílíte smícháním různých barev. Sněhové pečivo však můžete ozvláštnit i bez gelových barev, a to špetkou holandského kakaa do krásného mramorování. V nabídce jsou potom i rozličné dekorativní posypy, ať už jde o zlaté perly, čokoládový posyp, duhové kuličky nebo mleté ořechy.

Příprava je základ

Aby se sněhové pečivo setkalo jen s úspěchem, mějte připravená vždy nejčerstvější vejce, hodit se budou menší. Z nich je nutné perfektně oddělit bílky, které ideálně nechte hodinu při pokojové teplotě odstát v nádobě zakryté fólií. Přirozeně se dají pro pusinky použít i bílky zamrazené, jen je zapotřebí je vyndat dostatečně dopředu. Pro šlehání samotné je klíčová nádoba, vynechte plastové a zvolte nerezové nebo skleněné. Povrch musí být studený, suchý a nemastný, toho lze docílit vytřením citronovou šťávou.

Jak vyšlehat bílky

Pro sněhové pečivo platí poměr jednoho bílku a 70–100 gramů cukru. Nejlepší je sáhnout po krupicovém, ale pusinky vytvoříte i s moučkovým, který ovšem dopředu prosejte. Na začátku šlehání do bílků přidejte špetku soli a nešlehejte hned zkraje na maximum, nýbrž pozvolna, aby se do sněhu vpravily menší bublinky, které sníh lépe zpevní. Do zpevněného sněhu po lžicích zašlehejte cukr, dokud se vše nespojí v hladký, hustý a lesklý krém. Šlehejte dohromady ještě tak dlouho, než se při vytažení metel na povrchu nevytvoří ostré špičky, které budou držet tvar. Pokud by byla hmota stále příliš tekutá, nezoufejte a šlehejte dál, sníh se vytvoří za delší dobu.

Dokonalé sněhové pečivo

  • 4 bílky z vajec velikosti M
  • 280 g cukru krupice
  • špetka soli
  • citronová šťáva

Bílky dáme do čisté mísy vypláchnuté citronovou šťávou a přidáme špetku soli. Šleháme pozvolna do polotuhé konzistence. Postupně po lžících zašleháme cukr a šleháme dohromady do tuhého lesklého krému. Hotový pevný sníh můžeme obarvit nebo vmíchat další ingredience jako ořechy nebo kakao dle chuti. Na plech vyložený pečicím papírem nanášíme buď lžící, nebo cukrářským zdobicím sáčkem, plus můžeme posypat jedlými dekoracemi. Sušíme v troubě předehřáté na 90 °C aspoň 2 hodiny na horkovzduch. Po upečení pootevřeme dvířka trouby a necháme zcela vychladnout v troubě.

Tip

Tip

Přidejte barvivo a vytvořte různé obrazce. Vmíchejte holandské kakao a získáte mramorování. Do sněhu zašlehejte jemně mleté vlašské ořechy nebo strouhaný kokos.