Spaghetti alla carbonara

Původ tohoto receptu není zcela zřejmý. Existují dva příběhy o tom, jak Spaghetti alla carbonara spatřily světlo světa. První legenda vypráví o amerických vojácích, kteří během druhé světové války dováželi svůj denní příděl slaniny a vajec do místních italských restaurací, aby doplnili omezené menu. Jídlo se tak stalo díky své jednoduchosti a rychlé přípravě národním pokrmem. Druhá legenda zmiňuje uhlíře a tajný spolek karborářů, bojujících za sjednocení Itálie od roku 1800 do roku 1831. Muži, trávící čas mimo domov, si měli vařit jednoduché, ale syté jídlo: „uhlířské“ špagety.

Falešné carbonara

Podle L'Accademia italiana della cucina è un'associazione, která chrání tradiční italskou kuchyni, patří těstoviny alla carbonara k nejvíce falšovaným italským receptům v zahraničí. Mezinárodní kuchyně nahrazuje sýr pecorino romano, jež je chráněný znakem původu, parmazánem. Někdy se do těstovin přidává také smetana a cibule, které do tradičního receptu nepatří. Klasickou chybou je také nahrazení neuzené slaniny guanciale nebo pancetty obyčejnou uzenou slaninou.

Související články

Špagety carbonara

Tradiční italský recept se skládá pouze ze 7 ingrediencí. Obsahuje špagety, slaninu, žloutky, sýr, vodu z těstovin, pepř a sůl. Aby byla chuť vyvážená, měli byste vsadit na kvalitní suroviny. Také pozor, abyste to nepřehnali se solí. Slaninu proto před tím, než budete solit vodu na těstoviny, ochutnejte. Počítejte i s tím, že sýr pecorino romano je také slaný.

Spaghetti alla carbonara ingredience

Pro 2 osoby budete potřebovat 160 g kvalitních špaget, 60 g nakrájené neuzené slaniny guanciale nebo pancetta, 2 velké vaječné žloutky, 25 g sýru pecorino romano, asi 3 až 5 polévkových lžic vody z těstovin, pepř a sůl.

Spaghetti alla carbonara postup

Ze slaniny odstraňte tuhou kůži a nakrájejte ji na špalíčky dlouhé asi 1 cm a široké přibližně 3 až 5 mm. Na oheň postavte hrnec s vodou, tu mírně osolte a přiveďte k varu. Těstoviny uvařte dle návodu. Rozehřejte si pánev a přidejte na ni slaninu. Tu nechte opékat na mírném plameni na vlastním tuku dozlatova. Mezitím si nastrouhejte sýr a připravte si žloutky. Jednu lžíci sýru odložte bokem. Zbytek smíchejte se žloutky, mírně opepřete a důkladně rozmíchejte. Sýrovo žloutkový krém musí být jemný, ale zároveň hustý a sametový. Uvařené špagety přendejte z hrnce do pánve se slaninou a přelijte je cca 2 až 3 polévkovými lžícemi vody z těstovin. Nechte 1 minutu prohřát a přidejte k nim krém. Znovu přidejte trochu vody z těstovin, aby žloutky se sýrem dokonale obalily jednotlivé kusy špaget. Intenzivně míchejte, aby se omáčka nesrazila. Hotové špagety alla carbonara posypejte zbylým sýrem a podávejte.

Zdroj: www.accademiaitalianadellacucina.it, www.tavolartegusto.it, www.youtube.com