Špagety carbonara patří mezi vůbec nejchutnější a nejrychleji hotové pokrmy. I přesto se ale během jejich vaření mnozí dopouštějí základních chyb a připravené jídlo má pak k pravé italské specialitě velmi daleko. Až se příště rozhodnete špagety cabronara uvařit, vsaďte na původní recept a přesvědčte se o jeho kvalitách.
Zdroje: YouTube.com, kucharkaprodceru.cz, lacucinaitaliana.com
Pokrmy z těstovin jsou rychle hotové, jsou snadné na přípravu a výsledek je takřka vždy uspokojivý. I proto jsou mezi všemi tolik oblíbené. Co se časové náročnosti týče, s přehledem vítězí špagety carbonara. Jejich celková příprava totiž trvá prakticky stejně dlouho jako samotné vaření špaget ve vodě.
Špagety carbonara a jejich původ
O tom, kde a za jakých okolností se špagety carbonara vzaly, se vede mnoho diskuzí. Většina lidí se ale přiklání k tomu, že se poprvé začaly připravovat v Itálii v průběhu 19. století a staly se velmi populární hlavně mezi muži pracujícími v dolech. Tomu by ostatně odpovídal i jejich název. Slovo carbonaro totiž znamená „muž, který pálí uhlí”. I proto se v českých kuchařkách u špaget carbonara objevuje často název špagety po uhlířsku. Pokrm připravený z těstovin, vajec, slanina a sýra měl tvrdě pracujícím mužům dodat energii a sílu na celý den. Pravý původ tohoto pokrmu ale zůstává nejasný.
Na carbonara padne jen pět surovin.
Špagety carbonara po Česku
Z Itálie se recept rychle rozšířil do celého světa, kde si jej potom každý národ upravoval k obrazu svému, a to včetně Česka. Češi začali do špaget carbonara přidávat například smetanu, která pokrmu ubírá jeho pověstnou chuť, tradiční pancettu nahradili klasickou českou slaninou, sýr pecorino eidamem a z nějakého důvodu špagety často míchali taky s osmaženou cibulí a česnekem. Jistě, takto připravené těstoviny rozhodně nechutnají nijak špatně, od originálních (a také podstatně jednodušších) špaget carbonara se značně liší. A to ne v pozitivním smyslu slova.
Originální špagety carbonara podle Tetovaného šéfa
Zapomeňte tedy na smetanu, česnek, cibuli a klasickou slaninu a připravte si špagety carbonara tak, jak je připravují Italové už více jak sto let. Budete potřebovat jen pár ingrediencí.
Nejdříve postavte na sporák hrnec s dostatečným množstvím vody na vaření těstovin. Vodu osolte a než začne vřít, začněte si připravovat omáčku. Do menší mísy vyklepněte dvě celá vejce a přidejte k nim jeden žloutek. Vejce opepřete, rozkvrdlejte a nastrouhejte do nich najemno asi 30 gramů sýru pecorino. Zamíchejte a dejte vaječnou směs na chvíli stranou.
Správně připravené špagety carbonara jsou krásně jemné. Vajíčka nesmí být sražená.
Následně dejte špagety vařit do vroucí vody. Než se uvaří, nakrájejte si 50 gramů pancetty a nechte ji vypéct v hlubší pánvi na pár kapkách olivového oleje. Nakonec vmíchejte do vaječné směsi asi 2 lžíce vody z uvařených těstovin, špagety slijte a přendejte je do ještě lehce horké pánve ke slanině. Zalijte je vejci se sýrem a dobře promíchejte. Vajíčka v důsledku tepla lehce zatuhnou, sýr se rozteče a dohromady vytvoří sametovou omáčku, která krásně obalí špagety. A můžete servírovat. Na talíři je dobré špagety posypat ještě trochou sýru a zakápnout olivovým olejem. Na podrobný postup se podívejte ve videu.