Jednoduché, chutné a syté jídlo, které chutná každému. Pokud se správně připraví, jedná se o opravdový gastronomický zážitek, není tedy divu, že ho mají na svých menu ti nejslavnější kuchaři po celém světě. Možná vás udiví, jak je recept jednoduchý a o tom to je, v jednoduchosti je totiž krása!
Recept na špagety carbonara si rozhodně nijak nevylepšujte. Ty pravé italské jsou osvědčenou klasikou a milióny restaurací po celém světě, které je nabízejí, o tom ví své. Recept je navíc snadný a rychlý, není tedy důvod, proč mu nedůvěřovat.
Krémové špagety s vejcem vás ohromí svou chutí. Jsou snadné, dokonalé a hotové za dvacet minut. Prostě ideální oběd nebo večeře, když nemáte čas, ale nechcete se odbýt namazaným chlebem.
Jde o jídlo snadné a rychlé, ale o to víc by se mělo dbát na výběr surovin. O kvalitu tu jde především. Jídlo z několika málo surovin je nutné vyšperkovat a jeho chuť vytáhnout na maximum.
Vepřová pancetta je do špaget carbonara ideální.
Špagety carbonara patří k velmi sytým pokrmům
Pamatujte, že u špaget nejde o množství a zrovna takové špagety carbonara patří k velmi sytým pokrmům. Například takoví Italové jedí špagety místo polévky jako předkrm. Nebuďte tedy překvapeni, když vám jich v pravé italské restauraci nepřinesou plný talíř. Nebojte se ale, zasytí vás určitě.
V Čechách jsou tyto špagety a jejich mutace označovány pod názvem uhlířské. Ten vznikl podle řemesla, ze kterého vznikalo dřevěné uhlí. Rozdíl mezi nimi a carbonara je především takový, že do těch po uhlířsku přidáváme bůček či slaninu, do těch italských pancettu.
Ideální jsou domácí těstoviny.
Recept na pravé italské a jednoduché špagety carbonara
Na pravé italské špagety carbonara si vyšetřete asi dvacet minut času a pro čtyři osoby si připravte 100 g pancetty, 20 g másla, 50 g tvrdého ovčího sýra, 50 g parmazánu, 3 vejce velikosti, 350 g kvalitních špaget, 2 stroužky česneku, sůl a čerstvě mletý pepř.
Do velkého hrnce si dejte vařit vodu na špagety. Až se bude vařit, těstoviny do ní vložte. Pancettu najemno nakrájejte a sýr nastrouhejte. V menší misce rozšlehejte vejce, které osolíte a opepříte. Rozdrťte si i česnek.
Na pánvi rozpusťte máslo, přisypejte pancettu a česnek. Smažte pět minut na středním plameni. Když bude osmažena dozlatova, dejte na pánev uvařené špagety a promíchejte je s obsahem.
K rozšlehaným vejcím přidejte sýr a vylijte ke špagetám, které jste těsně předtím sundali ze sporáku. Hotový pokrm posypte pořádnou dávkou parmezánu. Pokud chcete doplnit zeleným prvkem, hodí se nasekaná petrželka. Podávejte horké. Dobrou chuť.