Recept na špagety carbonara si rozhodně nijak nevylepšujte. Ty pravé italské jsou osvědčenou klasikou a milióny restaurací po celém světě, které je nabízejí, o tom ví své. Recept je navíc snadný a rychlý, není tedy důvod, proč mu nedůvěřovat.

Krémové špagety s vejcem vás ohromí svou chutí. Jsou snadné, dokonalé a hotové za dvacet minut. Prostě ideální oběd nebo večeře, když nemáte čas, ale nechcete se odbýt namazaným chlebem.

Jde o jídlo snadné a rychlé, ale o to víc by se mělo dbát na výběr surovin. O kvalitu tu jde především. Jídlo z několika málo surovin je nutné vyšperkovat a jeho chuť vytáhnout na maximum.

Špagety carbonara patří k velmi sytým pokrmům

Pamatujte, že u špaget nejde o množství a zrovna takové špagety carbonara patří k velmi sytým pokrmům. Například takoví Italové jedí špagety místo polévky jako předkrm. Nebuďte tedy překvapeni, když vám jich v pravé italské restauraci nepřinesou plný talíř. Nebojte se ale, zasytí vás určitě.

V Čechách jsou tyto špagety a jejich mutace označovány pod názvem uhlířské. Ten vznikl podle řemesla, ze kterého vznikalo dřevěné uhlí. Rozdíl mezi nimi a carbonara je především takový, že do těch po uhlířsku přidáváme bůček či slaninu, do těch italských pancettu.

Recept na pravé italské a jednoduché špagety carbonara

Na pravé italské špagety carbonara si vyšetřete asi dvacet minut času a pro čtyři osoby si připravte 100 g pancetty, 20 g másla, 50 g tvrdého ovčího sýra, 50 g parmazánu, 3 vejce velikosti, 350 g kvalitních špaget, 2 stroužky česneku, sůl a čerstvě mletý pepř.

Do velkého hrnce si dejte vařit vodu na špagety. Až se bude vařit, těstoviny do ní vložte. Pancettu najemno nakrájejte a sýr nastrouhejte. V menší misce rozšlehejte vejce, které osolíte a opepříte. Rozdrťte si i česnek.

Na pánvi rozpusťte máslo, přisypejte pancettu a česnek. Smažte pět minut na středním plameni. Když bude osmažena dozlatova, dejte na pánev uvařené špagety a promíchejte je s obsahem.

K rozšlehaným vejcím přidejte sýr a vylijte ke špagetám, které jste těsně předtím sundali ze sporáku. Hotový pokrm posypte pořádnou dávkou parmezánu. Pokud chcete doplnit zeleným prvkem, hodí se nasekaná petrželka. Podávejte horké. Dobrou chuť.

www.simplyrecipes.com, www.delish.com, www.tipio.cz