Také by vaše děti nejraději nejedly nic jiného než špagety s kečupem? Pak vám přnášíme radu, jak si je připravit ve zdravější verzi, na které si kromě nich pochutnáte i vy. Stačí klasické těstoviny vyměnit za celozrnné, kečup za drcená rajčata a eidam třeba za strouhaný chedar. Trochu ozvláštníme bylinkami a delikatesa je na světě.

Pojďme si společně říct, jak na chytrou a zdravou variantu. Proč jsou celozrnné těstoviny zdravější než ty klasické? Jde především o množství vlákniny, která se v nich nachází. Také obsahují větší množství vitamínů, minerálních látek a mají nižší glykemický index, díky čemuž nejsou kalorickou bombou. Vyrábí se z tvrdozrnné semolinové pšenice, tudíž se nerozvařují a mají vyšší výživovou hodnotu.

Vyzkoušejte těstoviny celozrnné, bezvaječné nebo rýžové

Pokud máte problémy s vysokým cholesterolem, vyzkoušejte těstoviny bezvaječné nebo rýžové. Ty se skvěle hodí k masu a zelenině, což sice u dětí není příliš oblíbená kombinace, ale skvělá chuť rýžových nudlí by to mohla zachránit.

Místo kečupu vsaďte na čerstvá rajčata. Ty nechte spařit a nadrťte na pyré, které osolíte, pepříte, přidáte česnek a čerstvé bylinky. Skvěle se hodí bazalka, petrželka nebo máta.

Zatímco kečup má ve většině případů s rajčaty jen pramálo společného, takto zpracovaná rajčata umí s vaším tělem divy. Díky velkému množství minerálů, vitamínů a především lykopenu chrání náš organismus před nemocemi.

Pravidelná konzumace rajčat vás udělá šťastnými

Pravidelná konzumace rajčat zlepšuje náladu. To má na svědomí tyramin, který hodně zralá rajčata obsahují. Lykopen pomáhá pro změnu zajišťovat ochranu pokožky před UV zářením. Má také výrazné antibakteriální a protiplísňové účinky.

Není-li jídlo určené pro děti, slupku nesloupávejte. Je sice hůře stravitelná, ale na druhou stranu velmi zdravá. Nachází se v ní mnoho sekundárních rostlinných látek.

Těstoviny s rajčaty ochuťte česnekem a bylinkami. Česnek je přírodní antibiotikum, tudíž je v podzimním období plné viróz v jídelníčku přímo nezbytný. O bylinkách, které pokrmu dodají vůni a jedinečnou chuť ani nemluvě.

A teď si pojďme zdravou verzi těstovin s rajčaty a bylinkami připravit.

Špagety s rajčaty, bazalkou a sýrem

Suroviny:

120 g sýr

200 g celozrnné špagety

1 lžíce olivový olej

2 ks česnek

4 ks rajče

sůl

čerstvá bazalka

čerstvě mletý pepř

Postup:

Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě. Během vaření připravíme a zpracujeme ostatní suroviny. Rajčata nakrájíme na malé kousky. Přidáme je na pánev s rozpáleným olivovým olejem, lehce osolíme a asi 3 minuty opékáme. V případě, že je pokrm připravován pro menší děti, doporučuji rajčata nejdříve oloupat: naříznout zespodu - udělat menší křížek, a zalít je horkou vodou. Po pár minutách se dá slupka jednoduše pomocí nože odloupnout. Společně s rajčaty můžeme na pánvičku přidat další zeleninu podle libosti. Výborně se hodí na malé kousky nakrájený a předem "vypocený" lilek či žampiony. Na pánev poté přidáme prolisovaný česnek a chvíli smažíme. Dáváme pozor, aby nezhořkl, následně přimícháme čerstvou nebo sušenou bazalku, čerstvě mletý pepř nebo třeba jen směs italských bylinek. Pánev poté ihned odstavíme. Uvařené nudle scedíme a promícháme se směsí z pánve. Přidáme nastrouhaný sýr. Těstoviny s rajčaty a bazalkou posypeme strouhaným sýrem. Ideální je chedar nebo parmezán, postačí však i kvalitní gouda či eidam.

Na video, jak připravit špagety s kečupem a se sýrem, se podívejte zde!

Zdroj: Youtube

Zdroj: www.vareni.cz, www.itesco.cz, www.vimcojim.cz