Španělská vaječná omeleta nazývaná jako tortilla de patatas je tradičním a velmi chutným pokrmem, který se často podává na různých oslavách, rodinných setkáních nebo dokonce ve španělských barech jako součást tapas. Výhodou této vaječné omelety je také to, že si ji můžete dopřát jak teplou, tak i studenou. Co je ovšem ta tajná ingredience, která jí dělá zcela výjimečnou?
Připravte si tu nejlepší španělskou omeletu podle jednoduchého video receptu na YouTube, na kanálu Vaříme s Kubíčkem:
Přidání naší oblíbené zeleniny
Jak už ze španělského názvu tohoto pokrmu vyplývá, jedná se o obyčejné brambory neboli patatas. Tato zelenina dodává omeletě nejen plnější chuť, ale rovněž zajímavou texturu a sytost. Pusťte se proto do přípravy jednoduchého bramborového základu vaječné omelety, který je překvapivě velmi lahodný.
Snadný bramborový základ
Nejdříve si oloupejte kilogram brambor varného typu A, které následně nakrájejte na tenké plátky. Stejně tak oloupejte jednu cibuli a nakrájejte na tenké proužky. Na pánev mezitím nalijte olivový olej, který nechte zahřát. Poté přidejte nakrájené brambory a smažte po dobu 10-15 minut. Následně přidejte cibuli, sůl a pepř. Hotový základ nechte chvíli odstát, aby se všechny chutě krásně propojily dohromady.
Španělská vaječná omeleta
Ve větší míse rozklepněte 8 vajec, které společně se solí rozšlehejte. Pak přidejte osmahnutou směs brambor a cibule a vše pečlivě promíchejte. Na čisté pánvi zahřejte trochu olivového oleje, kam poté nalijte směs s vajíčky a brambory. Omeletu pečte pod pokličkou na mírném ohni, dokud zespodu zcela neztuhne. Následně omeletu obraťte a pečte ještě zhruba 5 minut, nebo dokud není z obou stran dozlatova upečená.
Podávání s bagetkou
Hotovou tortillu de patatas podávejte ideálně s kousky čerstvé bagety. Můžete ji doplnit rovněž o další ingredience podle své chuti jako je například čerstvě nasekaná petrželka, kysaná smetana nebo cherry rajčátka. Tato omeleta je skvělá sama o sobě, ale také často bývá jako součást různých pokrmů.
Za studena ke svačině
Pokud uděláte španělské omelety o něco víc a zbyde vám, pak se vůbec nebojte, že byste ji museli vyhodit. Jak už jsme zmínili, tak tortilla de patatas je vynikající i studená. Ve Španělsku se běžně podává druhý den v bagetě, pokapaná olivovým olejem. Současně s tím pijí rajčatovou šťávou, která se k tomu opravdu hodí!
Zdroje: mezizenami.cz, hungrypanda.cz, dify.cz