Název „tortilla“ je zdrobnělinou španělského výrazu „torta“, který znamená „dort“. Ve Španělsku se označuje jako „tortilla de patatas“ (patatas – brambory). Je však oblíbená i v Latinské Americe, kde se, pro odlišení od místních kukuřičných tortill, označuje jako „tortilla española“ (española – španělská).

Hledání kolébky španělské tortilly

Podle legendy španělskou tortillu vymyslel baskický generál Tomás de Zumalacárregui během obléhání Bilbaa, když pro své vojáky potřeboval snadné a přitom levné a výživné jídlo. Přestože o pravosti legendy existují pochyby, vypadá to, že časově původ tohoto pokrmu sahá do doby karlistických válek, tedy do přelomu 18. a 19. století.

O historické prvenství ve výrobě bramborové omelety ve Španělsku dlouhodobě usiluje celá řada měst a obcí. Díky pramenům, které publikoval v roce 2008 ve svém díle Javier López Linaje, bylo za kolébku španělské tortilly vyhlášeno město Villanueva de la Serena (provincie Badajoz v západním Španělsku). Právě z tohoto města, konkrétně z roku 1798, pochází dosud nejstarší popis přípravy tohoto oblíbeného jídla.

Město se nově objevených historických pramenů chopilo a každoročně pořádá pod názvem Fiesta de la Tortilla de la Patatas několikadenní festival jako poctu bramborové omeletě. V rámci něj se v roce 2015 pokusili překonat rekord, který do té doby držela tortilla připravená ze 3 200 vajec. Na přípravu rekordní tortilly padlo 3 250 vajec a 1 100 kilogramů brambor.

Španělská tortilla (tortilla española, tortilla de patatas)

Základní pravidlo španělské tortilly:

Základní pravidlo španělské tortilly:

„kolik brambor, tolik vajec“. Další přísady jsou pak vždy v menšině.

Tortilla se může podávat teplá jako hlavní jídlo, nebo vychladlá a nakrájená na malé trojúhelníkové kousky jako součást španělských tapas, a ve Španělsku si ji můžete objednat téměř všude. Je tak snadná, že není problém připravit si ji doma. A to jak v základní, čistě bramborové (případně bramborovo-cibulové) verzi, nebo můžete přidat některou z oblíbených přísad, jako jsou papriky, chorizo, cuketa, šunka, krevety či další podle vlastní chuti.

  • středně velké brambory 6 ks (odpovídá přibližně 500 g) - vhodné jsou druhy s nižším obsahem škrobu, varný typ A, AB
  • vejce 6 ks
  • cibule 2 ks
  • olivový olej podle potřeby
  • sůl
  • pepř
  • (případně další přísada podle chuti, v množství cca 100 g)

Brambory oškrábeme. Nakrájíme je buď na centimetrové kostičky, nebo na tenké plátky. Cibuli na hrubší půlkolečka. V hluboké pánvi rozpálíme dostatečné množství olivového oleje. Nešetříme, oleje bude postupně potřeba celkem dost. Cibuli opečeme, až začne lehce zlátnout a změkne. Děrovanou naběračkou ji z pánve vybereme a odložíme stranou. Vsypeme brambory a zvolna opékáme, aby se propekly a změkly a lehce zezlátly. Neměly by začít hnědnout. Ke konci opékání brambor můžeme přidat i případnou další přísadu, jako jsou drobné kostičky papriky či jiné zeleniny apod. (viz výše).

V míse prošleháme vidličkou vejce se solí a pepřem. Vsypeme zpět opečenou cibuli a chvíli prohřejeme. Zalijeme vaječnou směsí. Ztlumíme a na mírném až středním plameni zvolna pečeme 15–20 minut. Poté si připravíme plochý talíř velikostí odpovídající velikosti pánve. Pomocí talíře tortillu otočíme na druhou stranu a dále zvolna pečeme dalších cca 15 minut, až je z obou stran zlatavá a uvnitř propečená. Pokud si na otáčení netroufáte, je možné tortillu také dopéci v troubě.

Při servírování obvykle krájíme tortillu podobně jako dort.