Hovězí plátek a v něm zabalená okurka, vajíčko a párek se slaninou. Podává se dušený v omáčce s rýží nebo knedlíkem. Španělský ptáček patří mezi naše tradiční pokrmy. Vyzkoušejte s námi recept stejného jména, který se mu však vůbec nepodobá.
I když má jihoevropský název, ve Španělsku se tento pokrm běžně nepřipravuje. Ovšem svůj původ zde možná má, protože podobné jídlo - telecí závitky s nádivkou - připravovali španělští kuchaři na vídeňském dvoře Rudolfa II. Dnešní podoba španělského ptáčku byla normována v 50. letech minulého století, kdy soudruzi ve veřejném stravování nařídili nejen váhu hovězího masa, ale čím a jak se bude plnit. Předtím, zhruba na přelomu 19. a 20. století se španělský ptáček připravoval naplněný cibulí, žemlí, máslem se sardelkou případně masovou sekaninou.
Takto známe španělské ptáčky dnes.
Podle Magdaleny Dobromily
Možná vás to překvapí, ale recept na španělské ptáčky v kuchařce od Magdaleny Dobromily Rettigové je zcela odlišný. Pojmenovala tak mleté maso zabalené v zelném listu. Citronovou kůru, kterou do něj přidávala, jídlo nejen dokonale chuťově doplnila, ale díky tomu prý maso drželo pohromadě s ostatními ingrediencemi. Vyzkoušejte její recept, který jsme z tehdejšího stylu přepracovali do dnešní podoby.
Španělský ptáček podle Magdaleny Dobromily Rettigové
Suroviny:
- 500 g vepřového mletého masa
- 2 vejce
- 250 ml smetany
- strouhanka ze 2 housek
- citronová kůra
- nové koření
- hřebíček
- sůl
- hlávka zelí
- máslo
Masovou směs zabalte do zelných listů.
Postup:
- Mleté maso v míse smíchejte s vejci, polovinou smetany a strouhankou. Přidejte čerstvě nastrouhanou citronovou kůru, nové koření, hřebíček a osolte.
- Hlávku zelí uvařte a pak rozeberte na listy. Do každého listu zabalte váleček masové směsi a ovažte nití, aby se nerozbalovaly.
- Osmahněte je na másle a poté naskládejte do zapékací mísy. Zalijte zbytkem smetany a zapečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 20 minut.
Závitek pečlivě omotejte nití.
Zdroje: fresh.iprima.cz, dvojka.rozhlas.cz