Tahle zelenina má od dubna do června svou vrcholnou sezónu. Využijte toho a vychutnejte si chřest ve všech jeho barvách. Na trhu je k dostání zelený, bílý i fialový. Ať už zvolíte jakoukoliv variantu, všechny jsou skvělé. Český chřest patří dokonce mezi ty nejlepší na světě! Podle vědců chřest obsahuje vitaminy A, C, E, K a minerály (draslík, fosfor, síru a zinek). Zlepšuje trávení, snižuje krevní tlak a posiluje stav cév, proto je ideálním jídlem pro kardiaky.

V tomto videu se dozvíte, jak kupovat a upravovat chřest:

Zdroj: Youtube

Ideální jídlo na hubnutí

O chřestu se mluví jako o zelenině, která podporuje hubnutí. Není divu, obsahuje málo kalorií (ve 100 g chřestu je necelých 100 kJ). Proto se nemusíte žinýrovat a klidně si můžete dopřát velkou porci zeleniny. Chřest obsahuje vlákninu, která vás zasytí, takže po chřestové večeři vám nebude zbytečně kručet v břiše. Zelenina vám také pomůže dostat přebytečnou vodu z těla, takže uleví nejen vašim křivkám, ale i ledvinám.

Zpevňovač vlasů, nehtů i pokožky

Pokud ještě hledáte důvod, proč si zamilovat chřest, pak vězte, že tahle zelenina obsahuje velké množství minerálů, které mají vliv na vaši krásu. Pravidelnou konzumací chřestu nejen omladíte pleť, ale také zlepšíte kvalitu vašich vlasů a nehtů. Chřest naservírujte i svému příteli či manželovi, protože se říká, že působí jako přírodní afrodiziakum.

Chřest s žemličkovou kůrkou

Specialit z chřestu je hodně. Pokud ale s touhle surovinou nemáte zkušenost, máme pro vás tip na chřest s žemličkovou kůrkou. Je to snadné, rychlé a levné jídlo, které zvládne každý. Jeho autorka Anuše Kejřová ho pak později publikovala i ve své Úsporné kuchařce z roku 1905, a měla s ním velký úspěch. Jak na to?

Nejdříve z chřestu odlomte dřevnatý konec (je to část o 2 – 3 centimetrech) a zbytek chřestu oloupejte škrabkou na brambory. U zeleného chřestu to s loupáním nepřehánějte, odstraňte pouze větší výrůstky. Pak chřest svažte k sobě a uvařte v osolené vodě. Poté vodu slijte a zeleninu naaranžujte opatrně na talíř tak, aby se neulámaly „hlavičky“. Chřest nakonec posypte nasucho opečenou strouhankou a přelijte rozpáleným máslem. Pokud byste chtěli ochutnat chřest na sladko, dochuťte ho sladkou posypkou, kterou jste si připravili ze strouhané žemle a cukru.

Související články

Zdroje: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, www.idnes.cz, www.liberec.rozhlas.cz