obrázek z archivu ireceptar.cz

Špenátové recepty: polévka, kaše, karbanátky, roláda, koláč, štrúdl

Špenát je právem považován za krále zeleniny. Obsahuje řadu zdraví prospěšných látek, které zejména na jaře svědčí lidskému organismu. A v kuchyni ho můžete připravit nejrůznějšími způsoby.

Jak vařit se špenátem

Čerstvé špenátové lístky nejsou příliš vhodné k přímé konzumaci, používáme je spíše jen jako dekoraci do salátu. Naopak špenát jako příloha k masu nebo k těstovinám či jako náplň do různých těst je to pravé.

Nejšetrnější je příprava čerstvého špenátu vařením v páře, kdy se jeho objem příliš nezmenší a zelenina ani neztratí výživné látky. Špenát je vhodný pro zapékání, například do štrúdlu či do lasagní

Řecký špenátový koláč

Potřebujeme 

  • 400 g listového těsta
  • trochu másla
  • 1 větší cibuli
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 700 g mražených nebo čerstvých lístků špenátu
  • 2 lžíce čerstvého kopru
  • 2 vejce
  • 250 g sýru feta
  • sůl a mletý bílý pepř

Řecký špenátový koláčŘecký špenátový koláčAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to 

Zapékací mísu vymažeme máslem. Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme špenát, ten čerstvý nejdřív krátce spaříme, a chvíli podusíme, (u mraženého vydusíme vodu). Odstavíme z ohně a necháme vychladnout. Poté do špenátu přidáme rozšlehaná vejce, kousky sýra, kopr, osolíme, opepříme a promícháme.

Listové těsto rozválíme na dvě stejné placky zhruba velikosti formy. Dno formy vyložíme prvním dílem těsta a vytvarujeme okraje. Těsto pokryjeme špenátovou náplní a překryjeme druhým dílem těsta. Spojíme okraje, povrch několikrát lehce nařízneme, ale neprořízneme.

Pečeme v předehřáté troubě při 180—200 °C asi 35—40 minut.

Jarní štrúdl

Potřebujeme 

  • 1 balíček listového těsta
  • 700 g špenátových listů
  • 200 g nivy
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a pepř

Jarní štrúdl Jarní štrúdl Autor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to 

Těsto rozdělíme na poloviny a natenko je rozválíme.

Špenátové listy spaříme vařicí vodou, necháme okapat a zchladnout a smícháme je s drceným česnekem, nastrouhaným sýrem, solí a pepřem.

Směs rozložíme na těsto a zavineme je do štrúdlu. Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 15 minut.

Špenát zapečený s vejcem

Potřebujeme 

  • 120 g špenátového protlaku
  • 2 vejce
  • sůl
  • 1/3 rohlíku
  • 1 lžíci mléka
  • 50 g pečeného masa
  • 10 g másla 

Jak na to 

Ze špenátového protlaku vymačkáme na cedníku vodu a smícháme ho s nakrájeným namočeným rohlíkem a jedním žloutkem. Přidáme drobně nakrájené pečené libové maso, osolíme a nakonec zlehka promícháme se sněhem z 1 bílku.

Směs dáme zapéci do ohnivzdorné misky vymazané máslem. Potom uprostřed naznačíme důlek, vyklepneme do něj druhé vejce a v troubě dopečeme.

Brambory se špenátem

Potřebujeme 

  • asi 700 g brambor
  • půl lžičky drcených hořčičných semínek
  • 2 lžičky kmínu
  • velkou špetku pálivé papriky
  • utřený stroužek česneku
  • lžíci čerstvě nastrouhaného zázvoru
  • citronovou šťávu
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 g másla
  • 350 g čerstvých nebo zmrazených listů špenátu
  • jogurt

Jak na to 

Brambory oloupeme, pokrájíme a v osolené vodě je uvaříme doměkka. Do misky nasypeme půl lžičky drcených hořčičných semínek, dvě lžičky kmínu, velkou špetku pálivé papriky, utřený stroužek česneku a lžíci čerstvě nastrouhaného zázvoru a vše zakápneme citronovou šťávou a dvěma lžícemi vody.

V pánvi rozpustíme ve dvou lžících olivového oleje máslo. Vařené brambory osušíme, vložíme do pánve a za občasného promíchání je smažíme, až získají zlatou a křupavou kůrčičku.

Na pánvi povaříme připravenou směs koření s citronem, dokud se neodpaří tekutina. Pak zvýšíme plamen, přimícháme čerstvé nebo zmrazené listy špenátu a na vysokém plameni vaříme dvě až tři minuty, dokud listy nezměknou. Přidáme osmažené brambory a promícháme se špenátem. Podle libosti dochutíme a podáváme s jogurtem. 

Špenátová polévka se smetanou a vejci

Na másle osmahneme nakrájenou cibulku. Přidáme hladkou mouku a připravíme tzv. cibulovou jíšku. Pak ji zalijeme 3/4 litrem vody a přidáme 1 kostku bujonu. Vše přivedeme k varu a přimícháme spařené sekané špenátové listy.

Špenátová polevka s vejciŠpenátová polevka s vejciAutor: Archiv ireceptar.cz

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Stejným způsobem můžeme připravit polévku z brokolice, mrkve nebo pórku.

Vše asi 10 minut povaříme, pak zalijeme smetanou a necháme přejít varem. Dochutíme solí a pepřem. Na talíři přidáme do hotové špenátové polévky nakrájená vařená vejce.

Tip pro labužníky 

Špenátová polévka je skvělá, musíte ovšem spařený špenát prolít ledovou vodou, aby si uchoval pěknou zelenou barvu. Jinak bude polévka připomínat hnědozelené bahno. Svěží barva je také důvod, proč je lepší použít čerstvý špenát.

Karbanátky se špenátem

Potřebujeme 

  • 500 g mletého masa
  • 1 lžičku koření do mletých mas
  • špetku mleté papriky
  • lžíci nasekané bazalky
  • 200 g čerstvého špenátu
  • 120 g čedaru
  • olej na smažení

Jak na to 

Maso vložíme do mísy, přidáme koření a nasekanou bazalku. Směs prohněteme, aby se vše spojilo. Listový špenát spaříme vodou a necháme jej okapat. Sýr nakrájíme na menší kostky a každou zabalíme do listu špenátu.

Z připraveného masa tvarujeme placičky, na každou položíme sýr obalený ve špenátovém listu a placičky zabalíme do tvaru karbanátku. Na oleji smažíme karbanátky dorůžova z obou stran.

Špenátová kaše

Potřebujeme 

  • 1,5 kg brambor
  • 1 mražený špenát (450 g)
  • 200 ml šlehačky
  • asi hrnek mléka
  • 2 větší cibule
  • olej na smažení
  • obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

     

    Skvělá příloha ke smaženým pokrmům.

     

    asi 50 g másla
  • 1 rovnou lžičku vegety
  • 2 stroužky česneku
  • sůl podle chuti

Jak na to 

Brambory oloupeme, pokrájíme, osolíme a uvaříme.

Na oleji osmažíme cibule pokrájené na kostičky, přidáme mražený špenát, zalijeme asi 100 ml šlehačky a necháme roztát (musíme stále míchat a otáčet). Do rozmrazeného špenátu nastrouháme 2 stroužky česneku a přidáme 1 lžičku vegety. Zamícháme a odstavíme.

Uvařené brambory slijeme, přidáme máslo a brambory rozšťoucháme. Vmícháme uvařený špenát a vše rozmixujeme. Dolijeme dalších 100 ml šlehačky a asi hrnek horkého mléka a vymícháme kaši. Podle potřeby pouze dosolíme.

Špenátové lasagne s bešamelem

Potřebujeme 

  • 1 kg čerstvého špenátu nebo 500 g mražených špenátových listů
  • 1 balení plátků lasagne
  • 200 g mozzarelly
  • česnek
  • sůl a pepř
  • olivový olej
  • máslo
  • strouhanku na vymazání pekáčku

Špenátové lasagne s bešamelemŠpenátové lasagne s bešamelemAutor: Archiv ireceptar.cz

na bešamelovou omáčku

  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • sůl
  • muškátový oříšek nebo květ

Jak na to 

Nejprve připravíme bešamelovou omáčku: Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a za stálého míchání ji vaříme do zhoustnutí. Osolíme a okořeníme dle chuti.

Pak připravíme špenát: Do hrnce nalijeme trochu olivového oleje a přidáme oprané a osušené špenátové listy, které stále mícháme, dokud se nevydusí tekutina. Osolíme a opepříme dle chuti a přidáme tolik sekaného česneku, kolik máme rádi.

Do vymazaného pekáčku nalijeme trochu bešamelové omáčky, vložíme krátce povařené lasagne, vrstvu špenátu, znovu bešamel, posypeme sýrem a tak stále pokračujeme, až je pekáček plný. Vrchní vrstvu tvoří lasagne polité bešamelem a posypané sýrem. Pečeme asi půl hodiny.   

Jihočeská špenátová roláda

Potřebujeme 

  • 150 g čerstvého špenátu
  • sůl a mletý pepř 
  • muškátový oříšek
  • 5 vajec
  • 5 lžic hladké mouky
  • máslo
  • šlehačka na ozdobu

Jihočeská špenátová roládaJihočeská špenátová roládaAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to 

Špenát spaříme a důkladně vymačkáme přebytečnou vodu, dáme do mixéru, přidáme sůl, špetku strouhaného muškátového oříšku, špetku mletého pepře a 5 žloutků, rozmixujeme do hladké konzistence, metlou zapracujeme hladkou mouku a nakonec pevný sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech, přikryjeme pečicím papírem a necháme asi 7 minut péci. Ještě teplý piškot zarolujeme a necháme vyhladnout. Klasicky krájíme a můžeme zdobit ochucenou našlehanou máslovou pěnou i šlehačkou.

Olga Štěpničková, Praha

Foto archiv a Shutterstock

Akční letáky