Plněné cukety
Základní recept
Cukety podélně rozpulte a lžičkou vydlabejte měkký vnitřek. Pak je lehce osolte, zakápněte olejem, zakryjte alobalem a pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 15 minut (pokud se rozhodnete pro baby cukety, bude stačit kratší čas, zhruba 5 minut). Klidně je dejte do trouby, zatímco se předehřívá. Poté je naplňte vybranou náplní a pečte nezakryté dalších 15 minut.
S grilovací klobáskou a sýrem
V pánvi rozpalte 2 lžíce oleje a orestujte na něm 1 nadrobno nasekanou cibuli a 2 stroužky najemno nasekaného česneku. Pak do pánve přidejte 300 g klobásek, vymáčknutých ze střívka, a opečte je dozlatova. Přidejte 4 rajčata nakrájená na kostičky, 1 lžičku sušeného oregana, podlijte trochou vody, osolte a opepřete. Duste 20 minut, aby směs zhoustla. Naplňte jí cukety, posypte nastrouhaným parmazánem (či jiným kvalitním sýrem) a zapečte.
Se špenátem a fetou
V pánvi rozpalte 2 lžíce řepkového oleje a orestujte na něm na plátky nakrájený stroužek česneku. Přidejte 200 g čerstvého špenátu a nechte ho zavadnout. Až zchladne, vymačkejte z něj co nejvíc tekutiny. V misce smíchejte 200 g ricotty, 2 vejce a 120 g rozdrobené fety (či balkánu). Dochuťte muškátovým oříškem (a dosolte, je-li třeba, feta ale obvykle bývá slaná dost) a vmíchejte špenát. Směsí naplňte cukety a upečte je.
Cuketové placičky
Hodí se jako příloha, hlavní chod, dobré jsou i studené.
Příprava: 30 minut, 4 porce
2 středně velké cukety
1 menší červená cibule
2 stroužky česneku
1 vejce
70 g hladké mouky
svazek čerstvého koriandru
1 lžička soli
olej na smažení
DIP
200 g řeckého jogurtu
2 lžičky pasty tahini
sůl a pepř na dochucení
1. Cukety nastrouhejte nahrubo, osolte, promíchejte a nechte 10 minut odstát. Během té doby pustí trochu vody. Slijte ji a vymačkejte je– placičky při smažení nenasáknou tolik oleje.
2. Cibuli nakrájejte nadrobno, česnek utřete nebo prolisujte, koriandr nasekejte, přidejte spolu s vejcem a moukou k cuketám a promíchejte. V pánvi rozpalte olej a lžící nanášejte těsto. Placičky osmažte z obou stran dozlatova.
3. V misce smíchejte řecký jogurt s pastou tahini, osolte, opepřete a podávejte k plackám.
Koláč s kozím sýrem a cuketou v sýrovém korpusu
V tomto koláči spolu harmonicky ladí jak sýr v korpusu, tak ten kvalitní kozí v náplni. Kdo nevěří, ať to vyzkouší!
Příprava: 30 minut + 20 minut chlazení + 60 minut pečení
50 g másla
1 lžíce hladké mouky
250 ml plnotučného mléka
500 g cukety
150 g krémového kozího sýra
50 g nastrouhaného tvrdého sýra
3 vejce
sůl a pepř
TĚSTO
225 g hladké mouky
1 lžíce dijonské hořčice
100 g studeného másla + trocha na vymazání formy
75 g nastrouhaného čedaru
1. Nejprve si připravte těsto. V míse smíchejte prosátou mouku, hořčici a špetku soli. Přidejte máslo nakrájené na malé kostky a rychle vše zpracujte na drobenku. Přidejte sýr, 2 lžíce studené vody a vypracujte tuhé těsto.
2. Dortovou formu o průměru asi 26 cm vytřete máslem. Na pomoučněné ploše vyválejte z těsta kolo silné asi 0,5 cm a vyložte jím formu. Dno těsta propíchejte vidličkou a dejte ho na 20 minut vychladit.
3. Mezitím nahrubo nastrouhejte cuketu, osolte ji a vložte na 10 minut do cedníku, aby pustila vodu. V kastrolu se silným dnem rozpusťte polovinu másla, přisypte mouku a smažte ji asi 1 minutu. Sejměte z ohně a vmíchejte mléko. Vraťte na sporák a za stálého míchání povařte do zhoustnutí.
4. Na pánvi rozehřejte zbylé máslo a smažte na něm dobře vymačkanou cuketu 2 minuty. Cuketu spolu s oběma sýry vmíchejte do omáčky a přidejte vejce. Osolte, opepřete a dobře promíchejte.
5. Těsto překryjte pečicím papírem a nasypte na něj suché luštěniny (či keramické korálky), aby se při pečení nezvedalo. Pečte ho při 200 °C asi 20 minut. Pak odstraňte zátěž a papír a ještě 5 minut dopečte dozlatova.
6. Teplotu v troubě ztlumte na 180 °C. Na předpečený korpus nalijte směs cukety a sýra a pečte dalších 35 minut do zezlátnutí.
Zázvorovo-cuketový džem
Cuketa, podobně jako i ostatní dýňovitá zelenina, ochotně přijímá chuť přidaných surovin.
Příprava: 60 minut, suroviny na 8 skleniček o obsahu asi 300 ml
4 citrony
2 kg dužniny z cukety (oloupané a zbavené semínek)
2 kg želírovacího cukru
100 g nastrouhaného zázvoru
1. Citrony dobře omyjte teplou vodou a mýdlem, nejlepší je ale použít citrony v biokvalitě. Kůru z nich nastrouhejte na jemném struhadle a šťávu vymačkejte do misky. Cuketu nakrájejte na asi centimetrové kostky, vložte je do hrnce a zalijte 2 lžícemi citronové šťávy. Poduste v hrnci na středním ohni, až kostky zeleniny zprůhlední, ale ne tak dlouho, aby se rozvařily na kaši. Přidejte cukr, zbytek citronové šťávy a nastrouhaný zázvor. Míchejte, až se cukr rozpustí.
2. Přiveďte k varu a vařte 15 minut; dužnina úplně změkne a džem začne želírovat. V tom okamžiku ho přelijte do horkých vysterilizovaných sklenic se šroubovacím uzávěrem. Uzavřete je a nechte vychladnout položené dnem vzhůru. Chuť zázvoru se v džemu rozleží, proto sklenici otevřete až po pár dnech. Uchovávejte na chladném a tmavém místě.
Zdroj: časopis Receptář, převzato z časopisu Gurmet