Zdroje: TN.cz,Věda živě,Kreativní já

Pizza je celosvětově oblíbené jídlo, využívá se často i jako klasický party pokrm. Pokud vám zbyde pizza z večírku, nevyhazujte ji. Každý ví, že již jednou ohřívaná pizza není příliš dobrá. Je velmi gumová a je třeba ji pořádně přežvýkat. Pizzu jako zcela čerstvou získáte jednoduchým krokem. Vložte ji do mikrovlnné trouby, z poloviny naplňte sklenici vody a pusťte ohřev na 30 vteřin. Výsledkem bude krásně roztavený sýr a křupavý okraj.

Krok za krokem

Položte na talíř jeden nebo dva plátky samotné pizzy. Vedle talíře položte sklenici s kohoutkovou vodou. Pizzu takto ohřívejte na vysoký výkon přibližně po dobu 30-45 sekund, dokud není horká. Celé kouzlo spočítvá v tom, jak mikrovlny reagují s hmotou. Zaprvé ohřev vody po dobu zmíněných 45 vteřin rozhodně nestačí k tomu, aby se voda začala vařit. Tím pádem se prostor uvnitř nezaplní párou, což by mohlo kůrku pizzy zlikvidovat. Voda zde působí jako pohlcovač mikrovln. Díky tomuto postupu si budete moci užít ohřívané zbytky pizzy libovolného druhu bez rizika toho, že budou tuhé jako guma. Pokud budete nadále používat mikrovlnnou troubu, otestujte ideální množství vody a dobu ohřevu, pro každý typ se mohou trošku lišit.