Jen máloco překoná čerstvý křupavý rohlík namazaný vrstvou másla a k němu domácí marmeláda nebo šunka z řeznictví. Jenže co s rohlíky, které jsou starší? Na strouhanku je jich škoda. Zkuste recept na rychlou, levnou a hlavně po čertech dobrou večeři! Uvidíte, že se po rohlíkových řízcích jen zapráší.

Konec plýtvání

Občas se podaří nakoupit více jídla, než jsme schopni spotřebovat, a platí to i v případě pečiva. Navíc bílé pšeničné pečivo je nejlepší čerstvé, pak mírně „gumovatí“ a není to ono. Nevadí. Několik dní staré pečivo není potřeba ihned házet do koše. Existuje spousta receptů, kde se dají ještě využít a jak z nich vykouzlit opravdovou lahůdku.

Buď je můžete zakomponovat do knedlíků, využijete je při výrobě houskových i karlovarských, nebo z nich vyrobte krutonky do polévky, popřípadě z nich vykouzlíte lahodnou žemlovku. Jakmile se rohlíky nasáknou šťávou z jablek, nepoznáte, že byly včerejší. Stejně tak ale můžete zkusit i něco jiného. Udělejte z nich řízky k večeři! Uvidíte, že zmizí z talíře dřív, než řeknete švec.

Jak na to, se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Velké plus tohoto receptu je jeho minimální náročnost i čas, za který jej připravíte. Navíc k němu potřebujete jen čtyři základní suroviny, takže vám poděkuje i vaše peněženka. V hlubší míse metlou rozšlehejte 3 vejce tak, aby vznikla kompaktní směs. Osolte ji a opepřete dle chuti. Dva starší rohlíky nakrájejte na kostičky a vsypte je k vaječné směsi.

Sýr a šunka v hlavní roli

Nastrouhejte zhruba 250 gramů oblíbeného sýru. Do tohoto receptu se skvěle hodí cheddar, který se krásně rozpouští a má sice výraznější, ale velmi příjemnou chuť. Přidejte podle chuti ještě alespoň 50 gramů kvalitní šunky. Pokud milujete slaninu, rozhodně nic nepokazíte tím, pokud nakombinujete uzeniny půl na půl. Řízečky pak získají zase zcela jiný rozměr. Vše dobře promíchejte a připravte si pánev, nalijte do ní olej vhodný na smažení a nechte rozehřát. Rohlíkovou směs promíchejte a tvarujte vždy malý řízeček, který ještě ze všech stran obalte ve strouhance. Jakmile je obaleno, usmažte řízečky dozlatova. Podávejte třeba jako rychlou večeři s čerstvým salátem.

Jak rohlíky skladovat?

Pečivo vydrží déle při správném skladování. Rohlíky i ostatní pečivo byste rozhodně neměli nechávat v igelitových sáčcích, ve kterých je kupujete. V igelitu se pečivo rychle zapaří. Ideální je skladovat rohlíky a ostatní pečivo ve voskovaných sáčcích. Ty se dají sehnat v kuchyňských potřebách nebo i v pekařstvích.

Další recepty z rohlíků

Staré rohlíky mohou být výborným základem pro různá jídla. Existuje mnoho kreativních způsobů, jak využít staré rohlíky a snídat nebo obědvat skvělé pokrmy. Jednou z tradičních možností je příprava německého pokrmu nazývaného "Semmelknödel", což jsou knedlíky vyrobené z nakrájených rohlíků, které se smíchají s mlékem, vajíčky a kořením, a poté se vaří nebo pečou. Další oblíbenou volbou je "chlebový puding", kde se staré rohlíky namočí do směsi mléka, cukru, vajíček a vanilkového extraktu a pečou se do zlatova. Staré rohlíky můžete také použít na výrobu náplní do kuliček či knedlíků, ať už sladkých či slaných. Kreativita při využití starých rohlíků je téměř neomezená, a tak můžete vytvářet lahodné pokrmy, které zároveň pomáhají při snižování potravinového odpadu.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, www.apetitonline.cz