Zdroje: YouTube.com, fresh.iprima.cz, zelene-zdravicko.cz

Pokud patříte mezi milovníky křupavých bramboráků, pak si jistě oblíbíte i placičky z červené řepy. Jsou podstatně zdravější, mají úžasnou chuť a jsou bleskurychle hotové. Díky cenám řepy vás zároveň nijak finančně nezruinují a rozhodně se k nim budete často vracet. Stejně jako to dělaly naše babičky.

Červená řepa a její vliv na zdraví

Červená řepa právem patří mezi superpotraviny a je doslova nabitá zdraví prospěšnými látkami. Kromě mnohých vitamínů a minerálů stojí za jejími příznivými účinky hlavně její červené barvivo betacyanin. To je vychvalováno hlavně pro své protinádorové schopnosti. Zároveň je označováno jako jeden z nejsilnějších antioxidantů vůbec. Každý by proto měl do svého jídelníčku zařadit červenou řepu alespoň jedenkrát týdně.

Červená řepa má však mnohem více účinků na lidské zdraví. Za zmínku stojí také například její schopnost čistit krev. K tomu napomáhá vzniku červených krvinek a zabraňuje chudokrevnosti.

Recepty z červené řepy

Červená řepa je skvělá syrová, vařená, pečená i nakládaná. Pokud z ní chcete narychlo připravit nějaký pokrm, přidejte ji do salátu či ji jen nakrájejte, posypte kozím sýrem a polijte olivovým olejem. Připravit si z ní můžete také staročeské řepánky – buchty naslano plněné nastrouhanou řepou.

Postup, jak na to, najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

Placky z červené řepy

Jedním z rychle hotových pokrmů z červené řepy jsou také placky. Ty se připravují podobně jako bramboráky, oproti kterým jsou ale podstatně zdravější.

Podrobný postup najdete ve videu:

Zdroj: Youtube

Připravte si 3 středně velké červené řepy a oloupejte je. Pak řepu na struhadle nastrouhejte nahrubo a dejte do větší mísy. K řepě přidejte 1 najemno nakrájenou cibuli a 2 celá vejce. Přidejte také koření – sůl, pepř a také například koření garam masala. Pokud jím nedisponujete, nahraďte jej 1 lžičkou římského kmínu a 1/4 lžičkou chilli.

Následně do těsta přijde také hrst čerstvých bylinek dle vlastního výběru a dostupnosti a 3 lžíce strouhanky. Všechno zamíchejte a nechte asi 5 minut odstát. Během této doby strouhanka pojme přebytečnou vodu a směs bude hustější. A pak už jen z těsta tvarujte malé placičky a ty opékejte z obou stran dozlatova na olivovém oleji. Placky z červené řepy můžete jíst jen tak samotné či například s uvařeným bramborem.

Související články